Cum trăsăturile de personalitate îți influențează cariera
Cunoașterea trăsăturilor tale de personalitate îți poate oferi perspective valoroase despre tine însuți, precum ce te motivează, cum poți fi mai eficient la locul de muncă, de ce te-ai comportat așa cum ai făcut până acum și, poate, care este cea mai bună alegere în carieră pentru tine.
Poți începe prin a fi atent la gândurile tale, la acțiunile tale, la atitudinea ta față de ceilalți și la munca pe care o faci în acest moment. Pentru a descoperi ce tip de personalitate ai, te ajută și aceste întrebări:
- Ce îmi aduce bucurie în prezent?
- Cum m-aș descrie în ceea ce privește relația cu familia mea, prietenii sau colegii?
- Care este cel mai mare obiectiv/vis al meu?
- Care este cea mai mare realizare a mea?
- Care este cea mai mare teamă a mea?
Modelul celor cinci factori de personalitate
Modelul celor cinci factori de personalitate este un concept destul de simplu, dar și una dintre cele mai cunoscute teorii de măsurare a personalității. Modelul “OCEAN” reprezintă cele cinci trăsături, care în limba engleză încep cu literele respective. Aceste caracteristici traduse ar fi deschiderea, conștiinciozitatea, extravertirea, agreabilitatea și neuroticismul.
Citește descrierea fiecărui tip de personalitate de mai jos cu o minte deschisă, evaluează-te sincer pentru a vedea dacă trăsăturile te descriu și află care dintre opțiunile de carieră ți se potrivește cel mai bine.
Deschidere
Deschiderea este o trăsătură de personalitate a unei persoane care este atrasă natural de experiențe diferite, îi place să încerce ceva nou și are o gamă largă de interese. Persoanele cu minte deschisă sunt dispuse să încerce lucruri noi, sunt curioase în legătură cu lumea, iubesc să călătorească, au o imaginație bogată, sunt aventuroase și tind să fie creative.
Opțiuni de carieră: Indivizii cu trăsături ridicate de deschidere se simt mai pozitivi și tind să aibă relații afectuoase cu cei din jur. Persoanele cu trăsături ridicate de deschidere vor reuși în domenii precum artele creative, publicitatea sau designul. Deoarece oamenii cu minte deschisă iubesc să experimenteze lucruri noi în fiecare zi și sunt deschiși la provocări, pot avea succes și în cariere precum pilot, avocat, filosof sau antreprenor.
Conștiinciozitate
A doua trăsătură de personalitate este conștiinciozitatea. Este derivată din cuvântul „conștiincios”, care înseamnă a face ceea ce este corect sau a face datoria cu atenție. Persoanele care au un nivel ridicat de conștiinciozitate sunt gânditoare, au autocontrol și sunt orientate către obiective.
Majoritatea indivizilor conștiincioși preferă ca totul să fie bine planificat, iar asumarea riscurilor nu este punctul lor forte. Îți place ca totul să fie foarte organizat și îți displac abaterile de la program? S-ar putea să fii o persoană conștiincioasă.
Persoana conștiincioasă posedă trăsături care pot fi benefice la locul de muncă, cum ar fi atenția la detalii, prudența, autodisciplina, organizarea și obiceiurile de planificare în avans și de a stabili și urma programe. Cu toate acestea, conștiinciozitatea are și o parte negativă, pentru că te enervezi ușor dacă lucrurile nu merg conform planului.
Opțiuni de carieră: Persoanele conștiincioase pot fi scriitori freelancer, medici, actori, antreprenori, politicieni sau consultanți. Oamenii conștiincioși se vor descurca în locuri de muncă care necesită o planificare amănunțită și termene limită strânse.
Extravertire
Ești o persoană sociabilă? Îți place să cunoști oameni noi și ești entuziasmat să fii cu prietenii tăi tot timpul? Ai putea avea tipul de personalitate extravertit. Persoanele extravertite sunt sociabile, vorbărețe, asertive și prietenoase.
Care este elementul comun între aceste trăsături de personalitate ale extravertirii? Extrovertiții își doresc să fie în centrul atenției. Dezavantajul extravertirii ca trăsătură de personalitate este că tind să nu gândească foarte mult înainte de a vorbi.
Opțiuni de carieră: Extravertiții reușesc ușor să-și facă prieteni noi și iubesc să fie în cercuri sociale. De aceea, ar trebui să urmeze o carieră care implică lucrul cu multe persoane noi. Cele mai bune domenii în care pot excela includ vânzările, relațiile publice, planificarea de evenimente, politica, televiziunea. (prezentatori, reporteri sau actori) sau educație.
Agreabilitate
Persoanele foarte agreabile au empatie, grijă și preocupare pentru ceilalți. Atributele acestei trăsături de personalitate sunt bunătatea, altruismul, încrederea și afecțiunea pentru ceilalți.
Opțiuni de carieră: Deoarece caracteristicile acestei personalități se îndreaptă către empatie și grijă pentru ceilalți, indivizii agreabili devin cei mai buni asistente medicale, consilieri, lideri religioși, profesori și fondatori sau membri ai organizațiilor non-profit sau caritabile.
Neuroticism
Ultima trăsătură de personalitate în psihologie este neuroticismul. Această trăsătură se caracterizează prin instabilitate emoțională, schimbări de dispoziție, anxietate, tristețe și iritabilitate. Pe scurt, persoanele cu un nivel ridicat de neuroticism se îngrijorează mult, se enervează ușor și sunt foarte predispuse la anxietate. Indivizii neurotici tind să se simtă anxioși în marea majoritate a timpului și au dificultăți în a face față evenimentelor de viață stresante.
Opțiuni de carieră: Deoarece caracteristica de bază a neuroticismului este îngrijorarea excesivă, persoanele care au această trăsătură pot avea succes în locuri de muncă care provoacă mai puține griji, anxietate și presiune. Aceștia pot reuși de exemplu ca bibliotecari, instructori de yoga sau scriitori freelance.
Cunoașterea trăsăturilor tale de personalitate poate fi primul pas în a-ți înțelege mai bine cine ești și cum poți face alegeri mai potrivite în carieră și viața personală. Acum că ai o mai bună înțelegere a acestor cinci factori de personalitate, poți începe să te gândești mai în profunzime la cariera ta și la ce alegeri poți face în viitor.
Image by atlascompany on Freepik