Cum va arăta piața muncii după noile modificări fiscale propuse!
Noile modificări fiscale propuse pot bulversa piața muncii și îngreuna mediul privat. Acestea ar putea determina din nou o schimbare semnificativă a jocului economic și luarea unor decizii între a deține un PFA sau a trece la un SRL. Acesta devine un aspect foarte important pentru antreprenorii și profesioniștii independenți. Deși existau avantajele unui PFA , modificările propuse pot aduce incertitudine și riscuri crescute pentru acest tip de formă juridică.
În multe cazuri, aceștia se vor confrunta cu o alegere dificilă: fie ar trebui să accepte scăderea veniturilor nete din PFA și să continue să funcționeze sub această formă juridică, fie să închidă PFA-ul și să își deschidă un SRL pentru a beneficia de un regim fiscal mai convenabil.
În plus, incertitudinea fiscală și schimbările frecvente ale legislației deteriorează mediul privat și afectează decisiv planificarea și dezvoltarea companiilor. Deoarece modificările fiscale pot varia deseori, antreprenorii se pot confrunta cu dificultăți considerabile în adaptarea la noile reglementări și menținerea rentabilitățîi afacerii.
Conform datelor ONRC, în România existau, la finalul lui 2022, 430.073 de PFA-uri active. În 2022 s-au înființat peste 31.000 de PFA-uri la nivel național (cu peste 10% mai mult decât în 2021).
Din cauza modificărilor propuse, mai sus menționate, aduse PFA-urilor, numărul acestora cel mai probabil va scădea.
În ultimii ani, fenomenul freelancingului a devenit din ce în ce mai popular în România. Tot mai mulți profesioniști optează pentru această formă de muncă, datorită flexibilității și oportunităților pe care le oferă. Însă, înainte de a alege statutul juridic sub care să activeze, fie PFA (Persoană Fizică Autorizată), fie SRL (Societate cu Răspundere Limitată), freelancerii trebuie să își stabilească în ce domeniu doresc să lucreze.
Freelancerii din România activează în diverse domenii, adaptându-se la cerințele și tendințele pieței. Unul dintre domeniile în care freelancerii sunt prezenți este IT-ul. Aici, cei care aleg să lucreze ca freelanceri își pot îndeplini diverse sarcini, cum ar fi crearea și gestionarea de site-uri web, dezvoltarea de aplicații mobile sau scrierea de cod. Avantajul este că nu sunt legați de un singur proiect și au posibilitatea să aleagă proiectele care le plac și care sunt mai profitabile pentru ei.
Ei sunt și cei mai bine plătiți liber-profesioniști cu PFA din România și pot câștiga în medie, între 2.500 – 5000 euro net lunar.
Un alt domeniu în care freelancerii își desfășoară activitatea este cel al designului grafic. Aceștia pot crea diverse materiale promoționale, cum ar fi logo-uri, broșuri, bannere, afișe sau ilustrații. Astfel, pot lucra pe cont propriu sau pot colabora cu agenții de publicitate, facilitând comunicarea și promovarea vizuală a diferitelor branduri.
Aceștia pot ajunge la un venit lunar de 2000-3000 euro net.
Freelancerii din România sunt prezenți și în industria de marketing și publicitate. Aceștia pot oferi servicii de copywriting, traducere, social media management sau administrarea de campanii publicitare online. Totodată, pot colabora cu agenții de publicitate, ajutând la crearea strategiilor de marketing și promovarea eficientă a produselor și serviciilor clienților.
Specialiștii în marketing pot avea venituri lunare între 1.500 – 3000 euro net
Un alt domeniu în care freelancerii pot profita de oportunități este cel al serviciilor de consultanță. Aici, freelancerii pot oferi servicii de consultanță în management, resurse umane, finanțe sau dezvoltare personală. De asemenea, pot preda cursuri sau pot participa la workshop-uri, împărtășindu-și cunoștințele și experiența cu ceilalți.
Acești specialiști pot încasa între 1500-4000 euro net, lunar.
Există și freelanceri care activează în domeniul creativ, cum ar fi ilustratori, fotografi, videografi sau artiști grafici. Aceștia își pot expune și vinde operele de artă pe diferite platforme online sau pot colabora cu tot felul de proiecte creative, cum ar fi realizarea de videoclipuri sau sesiuni foto.
Această categoria poate ajunge la un câștig lunar de 1300-2500 euro net
De asemenea peste 1.000 de PFA-uri s-au deschis în zona activităţilor de coafură şi înfrumuseţare în primele trei luni ale acestui an.
Ei pot câștiga între 1000-1500 euro net, lunar.
În ceea ce privește alegerea între statutul de PFA sau SRL, freelancerii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Indicat ar fi să consulte un contabil având în vedere desele modificări fiscale.
Pe lângă avantajele financiare și juridice, freelancerii trebuie să ia în considerare și aspectele legate de administrarea și organizarea activității lor de freelancing. Este important să aibă un plan de afaceri bine pus la punct, să își stabilească obiective și să fie organizați în ceea ce privește termenele limită și gestionarea proiectelor.
Din păcate în prezent, conform modificărilor propuse, atât deținătorii de societăți cât și cei de PFA -uri vor avea o povară fiscală greu de dus. Niciuna din cele două forme nu va mai fi avantajoasă din punct de vedere fiscal. De asemenea, lipsa predictibilității fiscale va crea panică în rândul celor care în trecut au decis să încerce să aibă o activitate independentă și îi va determina să se reîntoarcă la calitatea de angajat unde ai parte de mai multă stabilitate și venituri fixe, concedii medicale plătite etc.