Cum va influența tehnologia viitorul wellbeing
Photo by Billetto Editorial on Unsplash
Adolescenții de azi trăiesc într-o lume „mereu conectată”. Ei folosesc internetul pentru a-și face temele, pentru a trimite documente prin Google Docs, pentru a se conecta pe Snapchat cu prietenii, ascultă muzică prin Spotify, urmăresc seriale pe Netflix în loc de televiziune și defilează pe Instagram. Chiar și cererile de înscriere la unele facultăți sunt depuse online.
Uneori, se pare că fiecare aspect al vieții lor are o componentă digitală.
Și, în timp ce toate aceste gadgeturi, aplicații și tehnologii ne-au făcut viața mai simplă, mai eficientă și mai conectată, există oare prea multă tehnologie sau am devenit prea digitalizați?
Experții sunt împărțiți în răspunsuri. De asemenea, ei sunt împărțiți cu privire și la ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru viitoarea bunăstare psihologică a tinerilor și adolescenților.
De fapt, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Pew, o treime dintre experți prezic că viața digitală va fi în mare parte dăunătoare adolescenților și familiilor în următorul deceniu. Între timp, 47 la sută dintre experții chestionați nu sunt de acord cu acest lucru. Ei cred că bunăstarea va fi ajutată și nu vătămată. Și un procent mic de experți consideră că nu va fi o mare schimbare în următorul deceniu.
Cu toate acestea, indiferent de punctele de vedere ale acestora, 92% dintre experții chestionați recomandă ca politicile guvernamentale, practicile companiilor tehnologice și comportamentele utilizatorilor să se schimbe pentru a reduce efectele nocive, îmbunătățind în același timp beneficiile tehnologiei digitale.
O privire mai atentă la studiu
Acest studiu non-științific a inclus un eșantion de opinii de la aproape 1.200 de experți în tehnologie, cum ar fi Rob Reich, profesor la Stanford, Sherry Turkle, cercetător principal în interacțiunea om-calculator și Ethan Zuckerman.
Întrebarea principală pe care au pus-o cercetătorii a fost:
„În următorul deceniu, cum vor afecta schimbările din viața digitală bunăstarea oamenilor, atât fizic, cât și mintal?”
Ceea ce au descoperit este că aproape toți cei chestionați apreciază avantajele crescânde ale vieții digitale. Însă mulți sunt, de asemenea, îngrijorați de dovezile tot mai multe că extinderea utilizării tehnologiei poate duce la probleme precum scăderea atenției, dependență, stres, cyberbullying și multe altele.
Preocupări comune
În general, studiul a descoperit câteva teme comune printre răspunsuri. De exemplu, ei anticipează că abilitățile cognitive ale oamenilor vor fi provocate. Ceea ce ar putea însemna acest lucru este că abilitățile de a gândi analitic, de a ne aminti informațiile și de a ne concentra pe perioade lungi de timp pot fi afectate. În general, sunt îngrijorați că oamenii se vor lupta cu rezistența mintală și vor fi mai puțin creativi.
Un alt domeniu de îngrijorare pentru respondenți o reprezintă dependența digitală. Ei avertizează că unele companii își proiectează tehnologia în moduri care determină eliberarea dopaminei în creier.
Dopamina este o substanță chimică pe care organismul o eliberează atunci când ceva este plăcut. La nivelul său de bază, este eliberată atunci când o persoana mănâncă, pentru a-i reaminti corpului să o facă din nou și din nou. Cu toate acestea, companiile de tehnologie învață cum să activeze aceste centre de recompensare în creier, creând o dorință pentru adolescenți de a face ceva de mai multe ori, precum jucarea unui anumit joc video.
Experții din industrie prezic că dezvoltatorii tehnologiei vor continua să studieze centrele de recompensare ale creierului pentru a dezvolta tehnologie care activează aceste substanțe chimice plăcute în creier. Făcând acest lucru, îi va determina pe oameni să se „agațe” de anumite aspecte ale vieții lor digitale.
Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de impactul pe care viața digitala îl va avea asupra sănătății mintale. Sunt îngrijorați că vom observa creșteri ale stresului, anxietății și depresiei pe măsură ce viețile digitale se extind. Între timp, va exista mai puțină interacțiune față în față, inactivitate crescută, abilitați slabe de comunicare în viața reală și o neîncredere generală între oameni.
În cele din urmă, experții sunt îngrijorați că, pe măsură ce tot mai multe aspecte ale vieții devin digitale, amenințările la adresa vieții private și a securității vor crește. De asemenea, vor exista riscuri mai mari ca informațiile personale să fie furate. La o scară mai mare, ei se îngrijorează că vor exista amenințări sporite pentru democrație, securitate națională și chiar locuri de muncă.
De exemplu, pe măsură ce inteligența artificială și învățarea automată crește, acest lucru poate avea un impact negativ asupra disponibilității pentru locuri de muncă, determinând o creștere a șomajului. Pentru adolescenții care vor intra pe piața muncii în următorul deceniu, acest lucru ar putea să îi dezavantajeze.
Beneficii previzionate
Între timp, pentru cei care cred că tehnologia va spori bunăstarea în viitor, au existat și câteva teme comune în acea zonă.
De exemplu, experții cred că tehnologia va fi dezvoltată, pentru a ajuta de fapt oamenii să obțină o bunăstare mai mare. De fapt, ei prezic că tehnologia va continua să conecteze oamenii și să creeze relații. În consecință, ei consideră că oamenii vor obține împlinirea din aceste relații digitale.
De asemenea, ei anticipează că oamenii vor avea acces mai ușor la informații, educație și divertisment.
Un alt domeniu în care ei prezic că tehnologia digitală va avea un impact pozitiv este prin oferirea oamenilor oportunități de a utiliza resursele și instrumentele de sănătate, știință și siguranță.
Experții Black Dog Institute, un grup non-profit dedicat cercetării tratamentelor bolilor mintale, consideră că tehnologia ar putea fi benefică omenirii și a bunăstării psihologice viitoare.
Cercetătorii de la Black Dog Institute spun că adolescenții apelează la tehnologie pentru gestionarea sănătății mintale și folosesc diverse aplicații online pentru a-și gestiona bunăstarea psihologică. Acestea ar putea fi extrem de benefice, spun ei, având în vedere că depresia afectează 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Spre exemplu, terapiile cognitiv-comportamentale pot fi livrate cu ușurință și online și cu mare succes.
Soluții propuse
Experții participanți la studiul Pew au oferit câteva soluții pentru combaterea efectelor nefaste ale vieții digitale asupra bunăstării viitoare.
În fruntea listei de sugestii a fost necesitatea dezvoltării unui „proiect de lege pentru mediul digital” care să pună demnitatea umană mai presus de orice.
Ei au sugerat, de asemenea, încorporarea mai profundă a alfabetizării digitale în programele educaționale școlare și dezvoltarea unor sisteme de „nuding” care avertizează părinții și adolescenții atunci când datele lor private sunt colectate. De asemenea, ei consideră că este importantă educarea familiilor cu privire la modul în care funcționează algoritmii digitali pentru a le furniza informații esențiale despre mediul digital.