Cum variază impozitele pentru beneficiile angajaților, conform Codului Fiscal
Cei mai mulți angajatori le oferă angajaților tichete de masă sau le pun la dispoziție alimente la birou, fac asigurări medicale și de viață și abonamente la săli de sport. Pentru posturile de conducere, dar și pentru cele ce au legătură cu vânzările sau cu imaginea firmei, pachetul mașină + telefon de serviciu a devenit aproape obligatoriu.
Iată care sunt regulile fiscale pe care trebuie să le respecți pentru a evita impozitarea acestor beneficii:
Mesele și alimentele pentru angajați
Contravaloarea meselor oferite angajaților trebuie să fie reținută din salariu. Altfel, aceasta va fi considerată venit impozabil. Această regulă este valabilă și în cazul în care compania pune la dispoziția angajaților, spre consum, fructe, legume, nuci sau alte gustări.
Închirierea sălilor sau a terenurilor de sport
Companiile care optează pentru închirierea unei săli sau a unui teren de sport în detrimentul abonamentelor individuale pentru angajați trebuie să știe că aceste cheltuieli nu sunt considerate deductibile, conform Codului Fiscal, întrucât nu au ca scop desfășurarea activității economice. Acestea sunt considerate avantaje, respectiv venituri impozabile și se taxează precum salariul.
Telefonul de serviciu
Indiferent dacă optezi pentru achiziționarea unor telefoane ieftine pentru toți angajații sau decizi cumpărarea gamei de top pentru management, trebuie să știi că vei avea nevoie de un regulament intern privind limita convorbirilor aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post și tipul de abonament aferent fiecărui angajat. În cazul în care această limită este depășită din cauza apelurilor în scop personal, costurile suplimentare vor fi imputate angajatului sau reținute din salariul acestuia.
Mașina de serviciu
În cazul companiilor care au optat pentru deducerea a 50% din valoarea autoturismului și a TVA-ului pentru acesta, angajații care folosesc mașinile de firmă și în scop personal nu vor plăti contribuții pentru cheltuielile acestor deplasări.
Companiile care însă deduc integral cheltuielile și TVA-ul pentru autoturism au un regim diferit: angajații care folosesc mașinile în scop personal vor plăti impozit și contribuții salariale aferente costurilor acestor deplasări, cu excepția celor între domiciliu și punctul de lucru.
Sursa foto: Shutterstock