Cunoaște-te pe tine însuți! Un om echilibrat, împăcat cu sine, este întotdeauna o forță
Ne amintim că, încă din Antichitate și chiar mai din vechime, avem un dicton care spune: Cunoaște-te pe tine însuți, îndemn care este profund și universal, arătând o preocupare intrinsecă a omului de a se descoperi și cunoaște pe sine.
Cunoașterea de sine este definitorie pentru delimitarea propriei identități și pentru evoluție, dar și o caracteristică ce ne poziționează ca ființe superioare, capabile să reflecteze la propria condiție.
Din punct de vedere strict practic, cine nu se cunoaste pe sine devine victima circumstanțelor, fiind cineva care nu știe ce vrea, nu știe ce resurse are, nu știe ce limite are și nu se poate actualiza. Fiind o preocupare atât de veche, în fapt, spuneam, definitorie pentru ființa umană, dispunem de numeroase soluții în acest sens, prima și cea mai la îndemână fiind introspecția.
Din păcate, în vâltoarea vieții, mereu ocupați să facă ceva ce adesea nu vor, oamenii nu mai au timp de reflecție, ajungând să se înstrăineze de sine și, paradoxal, ajungând la un moment dat să nu mai aibă energia și dispoziția de a trece prin demersul de autocunoaștere. De aici toate crizele de identitate și frustrare prin care trece societatea modernă, amplificate exponențial ca fenomen de masă. Imediat apoi, avem discuțiile și conversația, când pur și simplu reflectăm cu alții și alături de alții la propria condiție, dăm și primim feedback, facem schimb de idei.
De aici a apărut psihoterapia și coaching-ul, ca forme profesionale de dialog între oameni, menite să ne alinieze cu noi înșine. Tinerii sunt, din fericire, foarte deschiși către aceste forme de dezvoltare personală și aliniere cu sinele pe bază de dialog, pentru că reprezintă formule accesibile și relaționare de echilibrare prin reflectare în ceilalți.
Nu în ultimul rând, astăzi sunt numeroase cărți și programe de dezvoltare personală, pentru orice nivel și preferință/ În fapt, dezvoltarea personală este astăzi una dintre cele mai de succes ”industrii” moderne, de care este pur și simplu imposibil să nu auzi. Fiecare poate găsi ce are nevoie, la o simplă căutare pe net.
Citește și Dezvoltarea personală. Miza: cum să-ți antrenezi mintea pentru succes
Tinerii mai mult ca oricând au nevoie să fie ghidați către programele de dezvoltare personală. Pentru că, într-o lume tot mai incertă și în care presiunile vieții se resimt tot mai devreme, când părinții sunt fie prea ocupați, fie la rândul lor în necesitate, perioada inițială de viață destinată formării personale și maturizării (și care ar fi trebuit să pună baze foarte solide pentru identitatea personala) s-a scurtat dramatic. De aceea simțim nevoia să trecem în etapa de realizare mult prea devreme și de aici toate consecințele pe care le vedem.
Cum îți poți antrena mintea pentru succes
Un om echilibrat, împăcat cu sine, care știe ce vrea, orientat de obiective de viată mature, care acoperă toate planurile importante ale vieții (material, fizic, mental, spiritual), este întotdeauna o forță, asemenea unui echipament performant bine uns. Succesul este atunci o consecință firească a stării de fapt, nici măcar nu trebuie neapărat căutat.
Spuneam, nu degeaba anticii aveau acel dicton: Cunoaște-te pe tine însuți, ca principiu fundamental de viață, pentru că totul începe prin a te pune pe tine la punct. Este apoi foarte simplu ca cineva să aibă realizări, să obțină ce își dorește, să se afirme în plan social și profesional. Dezvoltarea personală înseamnă în primul rând auto-cunoaștere, apoi echilibrare și îmbunătățire pe direcțiile stabilite pentru sine, fapt ce asigură atât energia pentru a face, cât și, dacă putem spune așa, dota ”trusa cu unelte”, metafora pentru competențele și mindset-ul de care avem nevoie pentru a reuși.
Cum ne putem antrena mintea pentru succes? În primul rând petrecând timp pentru a ne înțelege pe noi înșine și pentru a ne stabili obiective de viață. Apoi, prin a avea încredere în propriile capacități ca fiind suficiente pentru a reuși, pentru că cine nici măcar nu crede că va reuși, sigur nu va reuși. Ține de mindset și de un soi de încăpățânare bună ca, în ciuda oricăror adversități, așa cum alții au putut, putem și noi. Și până la urmă, putem pleca de la ceva foarte banal și simplu ce este clar în controlul nostru (de exemplu o abilitate oarecare pe care cineva o are – în orice domeniu – cum ar fi să calculeze, să cânte, ori să comunice cu usurinta – realmente orice) pentru ca, bazandu-ne pe aceasta fundație solidă, să ne extindem capacitățile și voința către orice altceva.
Photo by Razvan Chisu on Unsplash