Dacă ești lider, atribuie succesul cuiva din echipa ta
Dacă avem un supererou, evident că avem și mediul ideal pentru o mulţime de înţelepţi dispuşi să dea zece soluţii sau zece paşi miraculoşi prin care tu, tânărul aspirant, să ajungi cât mai repede un Super Erou.
Cu atâţia înţelepţi şi cu atât de mulţi tineri ambiţioşi, ar trebui să fim înconjuraţi numai de supereroi, iar lucrurile să meargă de la sine în orice organizaţie. Criza reală de forţă de muncă competentă prin care trecem astăzi n-ar fi decât o iluzie. Ei bine, nu este aşa. Însumarea şi atribuirea unor calităţi specifice liderului nu sunt suficiente pentru a-l crea, iar marea problemă a societăţii este incapacitatea liderilor de a forma lideri, de a oferi mediul necesar dezvoltării armonioase şi durabile a tinerilor.
Obsedaţi parcă de Batman şi Robin sau Hercule şi Iolaus, liderii vor atribuirea succesului, iar publicul alimentează asta prin aşteptarea continuă a salvării miraculoase venite de la eroi. Doar că aşa îi lasă în umbră pe partenerii lor fără de care nimic nu s-ar fi întâmplat.
CITEȘTE ȘI : Cum arată o zi din viaţa lui Richard Branson: la ce oră se trezește și care sunt regulile pe care le respectă în fiecare zi
Cum să creștem lideri maturi
Dacă am crescut cu Robin şi Iolaus ajutaţi pe final şi salvaţi de supereroi, cum să regizăm propriul scenariu în care Robin este supererou, iar Batman stă liniştit, pensionat pe o plajă exotică şi sorbind un Mojito la umbra unui palmier?
Imaturitatea şi egoul nu îi lasă pe lideri să crească lideri, vanitatea şi dorinţa de a crea dependenţă îi face incapabili să delege atribuirea succesului.
Maturitatea liderilor este strâns legată de maturitatea organizaţiei în care activezi. Am întâlnit în practică, la organizaţiile alături de care lucrez ca Executive Coach, companii mature cu lideri tineri şi ambiţioşi, lipsiţi de experienţă, dar care emanau încrederea insuflată de maturitatea companiei. Siguranţa şi susţinerea pe care o oferă organizaţia se vede în atitudinea liderilor şi în modul în care abordează problemele. Cultura organizaţională creează spaţiul necesar ca să planteze abilităţi de lider, pentru ca, în final, să crească lideri.
CITEȘTE ȘI : Leadershipul și oamenii momentului. Profesor la Harvard: „Avem nevoie de mult mai multe femei lideri”
Despre liderii nesiguri
La polul opus, am întâlnit în organizaţii lideri atât de nesiguri pe capacităţile şi meritele lor, încât trăiau cu frica delegării. „Dacă delegarea duce la noi lideri şi dacă pe termen lung nu mai este nevoie de expertiza mea?!”, se întrebau aceştia.
Rolul salvatorului în organizaţie este atât de râvnit, încât orice ai planta în acea organizaţie nu poate creşte. Astfel de organizaţii trebuie să înţeleagă că, apărând un supererou, nu fac decât să ţină organizaţia din evoluţie şi nu-i lasă pe lideri să se dezvolte.
În concluzie, fii liderul care deleagă întotdeauna atribuirea succesului către un membru al echipei! Iar dacă vine ziua când organizaţia decide că nu mai ai loc acolo, înseamnă cu siguranţă că locul tău este într-una mai bună, care are nevoie de un supererou.
Răzvan Popa are 32 de ani și este Executive Manager & People Coach.
A absolvit UTCB (Universitatea Tehnică de Construcții București) și SNSPA – comunicare și relații publice. De asemenea, este absolvent Metasystem Coaching, sub îndrumarea lui Alain Cardon.
În prezent, este Executive Manager la Alusystem, cel mai mare producător și executant de fațade din România, cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro în 2017.
În revista CARIERE, Răzvan scrie în calitate de membru al Comunității Liderilor Inspirați. www.executivesummit.ro
Articol preluat din numărul 239/iulie-august 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.