Dependența digitală afectează creierul exact ca abuzurile din orfelinatele groazei
Lipsa de iubire, de implicare în activități care să stimuleze activitatea creierului (gândirea şi limbajul interior), dar şi abandonul fizic şi emoțional sunt principalele cauze care duc la micșorarea creierului. Cu alte cuvinte, creierul devine mai mic, ceea ce îl face pe copil să rateze startul, dar şi oportunități pe care viața i le va oferi în viitor.
Acest fapt, adică micșorarea creierului, a fost demonstrat științific pe un grup de 67 de copii abandonați în orfelinatele groazei de dinainte de 1989 în România. Studiul făcut pe acești orfani a scos la iveala un fapt cutremurător: creierul lor este în medie cu 8.6% mai mic decât ai copiilor de aceeași vârstă. În plus, cercetătorii au mai observat simptome ale ADHD-ului sau autismului. De ce?
Pe de-o parte, acești copii nu erau stimulați să îşi folosească creierul în perioadele de dezvoltare a anumitor arii corticale esențiale. Iar pe de altă parte, din cauză că nu erau iubiți. Lipsa dragostei, a îmbrățișărilor, a tandreței afectează şi ea dezvoltarea creierului. Practic, deoarece acești orfani erau neglijați ani de zile, neiubiți şi nestimulați (în nici un fel), s-a ajuns la o subdezvoltare a creierului lor.
Şi ce legătură are drama asta cu dependența digitală?
Legătura este următoarea: dependența digitală afectează creierul exact la fel ca orfelinatele groazei, prin micșorarea volumetrică, vătămarea anumitor arii corticale şi apariţia ADHD-ului şi a autismului virtual:
- Atrofierea masei de materie cenușie
Studii multiple au arătat ca micșorarea/ pierderea din volum a materiei cenușii este corelata cu adicția de internet şi de jocuri video (Zhou 2011, Yuan 2011, Weng 2013 şi Weng 2012).
Aceasta afectează în principal Cortexul Prefrontal, ducând la numeroase probleme în viața de zi cu zi a copilului: greutăți în planificare, organizare şi autocontrolul emoțiilor şi comportamentelor.
Scăderea volumului s-a înregistrat şi în striatum care e implicat în circuitul de recompensă şi suprimare a comportamentelor antisociale.
Daune s-au semnalat şi în cortexul insular, care mediază capacitatea copilului de a empatiza şi a simți milă şi compasiune pentru durerea celorlalți, care poate fi o explicație la creșterea disputelor (ca număr și intensitate) între copii, a violenței, dar şi a bullying-ului din școli.
- Scăderea masei de materie albă
Aceasta afectează comunicarea inter şi intra emisferica, dintre diferiți centri responsabili cu activitățile de peste zi ale copilului: rapiditatea gândirii şi a procesării informației, gândirea logică, analitică, de tip cauză şi efect, a limbajului, a traducerii emoțiilor în cuvinte.
- Reducerea grosimii corticale care duce la scăderea capacitaților cognitive la copii
- Pofte puternice de jocuri video
Cercetările pe jocurile video au arătat că dopamina (implicată în recompensă şi dependență) este secretată în cantități mari în timpul jocului, iar pofta puternică de după afectează creierul întocmai cu efectele drogurilor.
Deci excesul de internet, rețele de socializare şi jocuri video duc la scăderea masei creierului.
Asta înseamnă că atunci când copilul trebuie să treacă peste anumite încercări la școală (examene, teste) sau sa facă lucruri de rutină (teme, să citească, să învețe, să facă curat în camera lui), el nu va avea capacitatea neuronală să facă lucrurile acestea cu ușurință. Ceea ce va duce la un consum mai mare de energie psihică, lucru care îl va resimți ca pe o scârbă şi greutate, de care va fugi… tot în online.
Aşadar, iată legătura dintre orfanii lui Ceaușescu şi copiii ultra conectați de astăzi: creierul pierde din greutate, apar simptome de ADHD sau autism virtual, iar toată viața copilului este dată peste cap.
Dar asta nu e totul.
Toată dependența digitală pornește de la părinte.
Părintele nu consideră că tehnologia poate sa îi facă rău copilului. Pentru că el însuși stă zilnic pe net şi se amuză.
Iar dacă el face asta, nu a avut probleme în viată şi a ajuns sa aibă realizări, înseamnă că şi copilul nu va avea probleme în viată şi va avea realizări.
Dragii mei, şi eu am 4 copii. Şi eu am fost dependent digital. Şi tot ce vreau acum e să îmi protejez copiii de capcanele nevăzute ale tehnologiei.
De aceea cred cu tărie că primul pas în a ne proteja copiii este a ne informa, apoi a înţelege că dezvoltarea internetului, cu tot ce conține acesta, nu se bazează pe binele copiilor noștri, ci pe profitul celor care au tot interesul să ne facă dependenți.