Ghid pentru a construi cu succes o carieră internațională
Mi-aș fi dorit ca în liceu sau facultate să fi învățat, să fi avut un ghid sau un seminar, o lecție despre cum să reușești să construiești o carieră în străinătate. Dar nu! Am învățat teorie la greu, ca toți cei din generația mea, generația X.
Am avut privilegiul de a-mi face studiile în România de după comunism. Spun privilegiu, pentru că am studiat în engleză și franceză, limbi care m-au ajutat ulterior să-mi construiesc o carieră internațională.
Am avut de mică un impuls puternic de libertate, o minte deschisă, un fel de ‘rebeliune’ cum o numește mama. De mică visam la lucruri foarte mari, la cum voi trăi eu peste hotare, în tabere mă conectam foarte ușor cu colegii din alte țări și eram permanent fascinată de alte culturi și țări.
Și cum să visezi este gratis, asta făceam din plin. Ajungeam acasă de la școală și visam din plin cum voi călători în toată lumea cu serviciul.
În timp, visele au devenit realitate, dar cu foarte multă muncă și o gândire progresistă.
La 33 de ani am decis să fac pasul curajos de a pune visul în acțiune: am aplicat pentru primul job în afară țării, era o promovare în echipa de achiziții, de procurement regional cu rolul bazat în vestul Europei.
De atunci și până astăzi sunt 14 ani, am locuit și lucrat în 3 orașe din Europa de vest: Hamburg, Amsterdam și Londra. Am deținut roluri de leadership în diversitate & incluziune, în procurement și supply chain în 3 corporații: British American Tobacco, Heineken și Nestle.
Anul acesta, după 20 de ani de carieră internațională, am decis să părăsesc lumea corporatistă pentru a-mi pivota cariera în antreprenoriat. Sunt fondatoare GREEN APPLES CAREER la Londra. Acesta este un startup în mentoring de carieră. Lucrez cu organizații care doresc schimbări autentice pentru a atrage și motiva talentul. Și cum spune la Londra, let’s get started! Haideți să dăm drumul la treaba. Ghidul este testat de mine în 14 ani de carieră internațională, iar pentru ușurință l-am structurat pe 4 segmente:
#1 Mentalitate
#2 Negociere cu tine însuți
#3 Competențe tehnice ‘hard skills’
#4 Competențe sociale și de suflet ‘soft skills’
#1 Mentalitate
Este foarte important cum îți setezi mentalul și cum abordezi fiecare pas care să ducă la securizarea unui job internațional, o bursă sau un program Erasmus, un schimb de practică internațională sau o promovare. Am învățat cât de importantă este cultura țării în care trăiești și ce influențe puternice are asupra mentalului nostru. România în ceea ce privește cultura organizațională abordează o mentalitate de a munci pentru a putea trăi,
unde există nevoia de reguli clare și unde e o nevoie personală de a fi în permanență ocupați. Există o mentalitate de evitare a incertitudinii, o mentalitate colectivă unde șeful ideal este un autocrat benevolent. Conflictul la muncă este rezolvat prin compromis și negociere. (Teoria dimensiunilor culturale dezvoltată de Geert Hofstede) Cultura românească ne influențează foarte mult mentalitatea și de aceea este foarte important să te educi și autoeduci pentru a reuși să te adaptezi la o altă cultură.
În Anglia, unde locuiesc de 8 ani, oamenii trăiesc pentru a munci, viața personală are prioritate și de aici și abordarea culturală relaxată când este vorba de incertitudine. Britanicii sunt destul de relaxați să se trezească și să nu știe ce le aduce ziua. A se vedea ultimele evenimente politice cu schimbarea a 5 prim-miniștri de la referendumul care a dus la Brexit până în prezent. Britanicii trăiesc pentru a merge în vacanțe, sunt o societate individualistă. Foarte similară și cultura Olandei, în care, după orele 17:00, se vorbește doar despre vacanțe, sport și evenimente de socializare.
În concluzie, mentalitate trebuie să fie deschisă la opțiuni, flexibilă pentru înțelege și a te adapta la diferențele culturale. (Teoria dimensiunilor culturale dezvoltată de Geert Hofstede)
#2 Strategie de abordare și negociere cu tine
În articolul meu anterior am vorbit despre cum să negociezi cu tine pentru o carieră de succes.
Am vorbit de regula de învățare 70/20/10: 70% învățare și dezvoltare prin experiență în job, 20% învățare prin utilizarea relațiilor profesionale, prin mentori și 10% cursuri formale, traininguri. Accesează orice oportunitate la birou sau în viața personală. Există foarte multe informații pe rețelele de socializare pe care le puteți accesa – grupuri de români în Berlin, Londra etc. Trebuie bifată orice oportunitate de curs care să-ți îmbunătățească limbile străine (engleză, chineză, arabă) și conexiunile cu oameni.
Mentorul este foarte important. Pe mine m-a ajutat enorm să am un mentor cetățean australian, care a văzut în mine ceea ce eu nu aveam curaj să văd, care m-a ajutat să aplic pe multe joburi în afara țării până când am avut succes. Negocierea cu tine începe în momentul în care îți setezi obiectivul de a-ți construi o viață într-o altă cultură. Din acel moment trebuie să fii dispus să o iei de la zero – cum a fost în cazul meu – când e vorba de suportul social, de prieteni și de un network nou. E foarte important să ai multă încredere în abilitățile tale tehnice și sociale pentru a te adapta la noi culturi.
Te sfătuiesc să ai un hobby care să-ți ofere nu numai o evadare mentală și fizică, ci și o oportunitate de a te conecta cu oameni frumoși, cu comunități de expați.
Pe lângă beneficiile de sănătate evidente, fitnessul mi-a adus mulți prieteni în toate țările în care am trăit; am reușit mult mai ușor să-mi fac prieteni prin acest sport și mi-a adus mult succes la serviciu.
#3 Competențe tehnice ‘hard skills’
Învață și dezvoltă-te continuu pe aria ta tehnică pentru că intri în competiție cu oameni din toate colțurile lumii. Competiția devine una internațională și atunci este important să fii foarte pregătit cu cele mai recente cursuri, studii și cunoștințe.
Limba engleză și perfecționarea ei m-a ajutat să performez în interviuri cât și în joburi de leadership. Îmi amintesc că am investit personal în cursuri de limba engleză de afaceri cu un an înainte de a pleca din țară.
Cursurile de project management și de negociere BATNA m-au făcut și mai competitivă.
Clădește-ți și comunică brandul tău personal pe LinkedIn – este portalul care mi-a adus jobul de la Nestle UK & Irlanda.
Construiește-ți un plan de dezvoltare profesională în care să menționezi mobilitatea, fii cât mai specific cu țările în care ești pregătit să trăiești și să muncești. Acționează-ți acest plan de dezvoltare în interiorul companiei în toate discuțiile pe care le ai cu șeful tău, cu sponsorii și mentorii care te susțin.
#4 Competențe sociale și de suflet ‘soft skills’
Fii deschis la minte, la idei noi și la culturi noi.
Fii pozitiv, informat și pregătit să cazi de multe ori până când apare oportunitatea potrivită.
Înconjoară-te de un cerc de prieteni și conexiuni cât mai internațional.
Conectează-te în permanentă cu câți mai mulți oameni din companie și din afara companiei.
Fii sociabil! O carieră internațională se clădește cu multă muncă și cu multe conexiuni de bună calitate cu oameni diverși și mentalități progresiste.
Fii deschis la nou, la schimbări permanente pentru că o carieră internațională presupune să-ți schimbi și viața personală.
Încrederea în tine trebuie să fie la cote maxime iar atunci când șovăi, conectează-te cu specialiști, cu mentorul sau cu familia.
Când alegi o carieră internațională trebuie să fii foarte confortabil cu necunoscutul: o limba nouă, o cultură nouă, cu posibile transformări organizaționale.
Alege să faci cu sufletul ceea ce faci și banii vin sigur. Nu alerga după pachete salariale mari, negociază dar banii să nu fie resortul principal.
Uită de rutină pentru că nu există așa ceva când promovezi la nivel internațional. Ești într-o permanentă schimbare și dezvoltare! Și asta trebuie să te energizeze.
Permanenta cunoaștere, informațiile noi sunt sursă de evoluție personală și numai așa poți deveni competitiv și poți să ai succes internațional în carieră.
Dă-ți voie să fii vulnerabil pentru că doar atunci ești tu însuți, ești autentic și te poți conecta cu ușurință la oameni, culturi și situații noi.
Și, foarte important, nu-ți pierde identitatea în titluri pompoase, nu fă compromisuri când e vorba de valorile tale personale. Amintește-ți întotdeauna de ce ești aici, în această companie la acest moment.
Aștept cu interes impresiile tale despre cum aplici acest ghid în construirea carierei tale internaționale.
Iar până la următoarea ‘revedere’, îți doresc mult succes și multă sănătate din Londra!