Ghidul începătorului pentru a economisi bani
Însă, pentru cei care nu sunt obișnuiți să economisească, înființarea unui cont de economii sau a unui fond de investiții pare o ecuație cu prea multe necunoscute. Întrebări precum „care este cea mai bună modalitate de a economisi?” sau „câți bani este nevoie să pun deoparte lunar?” nu au un răspuns exact, scrie TheBalance.com. Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare mod de economisire, iar fiecare trebuie să își calculeze care este suma de care se poate lipsi lunar, astfel încât să își acopere, totuși, cheltuielile necesare. Iată ce este bine să știi, dacă te gândești să începi să economisești bani:
Contul de economii vs. fondul de investiții
Economisirea și investirea banilor nu sunt același lucru. Aceste două operațiuni au scopuri și grade diferite de risc, însă ambele au un rol important în obținerea unei stabilități financiare. Se spune că banii sunt ca sângele: trebuie să circule pentru a aduce prosperitate. Iar în aceste condiții, un cont clasic de economii îți este util doar pentru a-ți strânge bani pentru zile negre și situații neprevăzute. Însă, dacă îți dorești să obții și un profit pentru suma pe care o depui lunar, dobânzile acordate la depozite sunt infime.
Soluția este să te orientezi spre o astfel de alternativă de economisire, care are șanse mai mari de a-ți aduce profituri. Spre deosebire de depozitele la termen, poți accesa oricând banii, fără restricții, astfel că tu ești cel care decide când îi retragi și pentru ce. După cum vezi, pe site se găsesc răspunsuri clare la toate întrebările pe care le ai despre această modalitate unică de a-ți multiplica banii, așa că informează-te bine înainte să iei o decizie.
Ajută să pui deoparte chiar și o sumă mică de bani lunar?
Mulți cad în capcana de a crede că 50 sau 100 de lei cheltuiți în plus lunar nu înseamnă, până la urmă, chiar atât de mult. Însă, în funcție de vârsta ta, aceasta poate fi o mare greșeală. Unul dintre principiile de care trebuie să ții cont este că 100 de lei în ziua de astăzi va valora mult mai puțin peste un an. Banii își pierd puterea de cumpărare în timp, însă nu și dacă îi investești. De aceea, recomandările specialiștilor economici este să ai o sumă fixă pe care să o depui lunar în contul tău de economii, iar dacă îți mai rămân bani la finalul lunii, să îi investești. Astfel, toți banii tăi vor fi cheltuiți cu cap, iar șansele de a obține mai mult decât ai investit cresc.
Evident, orice fond de investiții presupune și un risc, însă există și fonduri cu risc scăzut, așa că, dacă nu te simți foarte încrezător în această soluție, poți începe cu sume mici, investite în fonduri neriscante.
În ceea ce privește modalitatea în care economisești, ideal ar fi să ai un depozit la termen, dacă încerci să strângi bani cu un scop (avansul pentru o locuințâ, o mașină nouă, o renovare etc.), sau să ai un cont de economii, dacă vrei să ai banii disponibili în orice moment, pentru o situație de urgență.
Câți bani ar trebui să economisești lunar?
Cel puțin 20% din veniturile tale lunare ar trebui să fie economisite, dacă vrei să ai un bun randament financiar. Denumită și regula 50/30/20, aceasta presupune ca 50% din banii tăi să fie destinați plăților lunare (chirie, rate, facturi), 30% înseamnă cheltuielile discreționare, adică banii pe care îi poți cheltui după bunul plac, iar 20% să meargă spre economii sau investiții.
Dacă îți calculezi câți bani cheltuiești lunar fără să fie neapărată nevoie, apoi înmulțești cu 12, vei vedea ce sumă ai putea strânge într-un an, fără să faci mari sacrificii, ci doar prin a-ți gândi mai atent bugetul și a fi mai chibzuit în alocarea banilor pentru diverse lucruri.