Încredere, respect, stimă de sine
„Ai încredere în tine!”, „Ar trebui să ai mai mult respect de sine!” sau „Ai stima de sine scăzută!” sunt genul de expresii pe care le-am auzit în foarte multe contexte fiecare dintre noi.
Majoritatea oamenilor folosește la nivel de sinonime expresiile „încredere în sine”, „stimă de sine” și „respect de sine”. Lucrând cu sute de oameni de-a lungul ultimilor peste zece ani, am ajuns la concluzia că dacă vrei să dezvolți ceea ce se înțelege prin cele trei expresii, e nevoie de câteva distincții legat de fiecare.
Evident, toate trei sunt conexe cu sentimentul valorii personale atât legat de relația cu propria persoană, cât și cu ceilalți. Dar cu cât suntem mai specifici legat de nuanțele fiecăruia, cu atât mai ușor le putem dezvolta pe toate trei în viața de zi cu zi. Toate aceste distincții sunt nuanțe pe care le-am atașat personal expresiilor. Dacă au sens pentru tine, folosește-le și tu pentru dezvoltarea ta.
Încrederea în sine se bazează pe rezultate validate din experiență practică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că degeaba spui că ai încredere în tine că poți face ceva, dacă nu există o experiență concretă de viață și un rezultat atașat la această presupunere. Faptul că tu îți imaginezi că poți, nu înseamnă că subconștientul tău te va crede, mai ales dacă ai avut experiențe neplăcute sau chiar dureroase în legătură cu ceea ce urmează să faci.
Ai mai multe elemente practice prin care îți poți dezvolta încrederea în sine:
- Să conștientizezi zi de zi rezultatele mărunte pe care le obții. Fă un inventar zilnic cu lucrurile noi pe care le-ai făcut, abilitățile pe care le-ai pus în valoare, problemele cu care te-ai descurcat, lucrurile pe care le-ai învățat. Acest gen de inventariere îți creează o fundație pentru sentimentul de încredere prin faptul că vei construi pe lucruri pe care te poți baza din experiență.
- Când ai lucruri noi de făcut, nu încerca să te convingi că poți, evitând detaliile. Din contră. Fă un inventar cu tot procesul și conștientizează acele etape sau acțiuni pe care le-ai mai făcut sau care seamănă cu alte activități pe care le-ai realizat cu bine în trecut.
Stima de sine se bazează pe valoarea pe care tu consideri că o aduci în relație cu ceilalți. Adică stima de sine se măsoară prin cât de valoros te simți în relație cu o persoană sau alta. Cu cât simți că ești mai valoros, cu atât mai mare este stima ta de sine relativ la acea persoană.
Ca antrenament îți recomand un exercițiu simplu. Când urmează o întâlnire cu cineva, fă o listă, măcar în mintea ta, cu lucrurile valoroase pe care le aduci tu în relație cu acea persoană. Adu-ți aminte că și dacă ai o relație în care tu te simți inferior, acea persoană și ea își împlinește anumite nevoi, accesează anumite stări. Îți dau un exemplu: rolul meu de educator nu ar exista fără tine. Prin simplul fapt că citești acest articol, aduci valoare în viața mea. Dacă ne vom întâlni cândva și îmi vei spune că ai urmărit ceva din ce fac eu, o să-ți exprim recunoștința și voi considera că prin asta m-ai ajutat să-mi împlinesc menirea.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: ZOLTAN VERES