Lecții de leadership pe care ar fi bine să le înveți
Chiar dacă momentan ești pe o poziție de execuție și intuiești care este salariul superiorului tău, poate uneori îi contești deciziile și ai impresia că munca lui este una ușoară, s-ar putea să nu fii conștient de greutățile prin care trebuie să treci pentru a deveni un lider. Unii pun totul pe seama intuiției native de a gestiona eficient o companie, de a impulsiona angajații, dar cei mai mulți specialiști sunt de părere că leadership-ul se învață. Înainte de a-ți judeca șeful, deprinde câteva lecții care nu dau greș dacă vrei să îți deschizi o afacere sau să coordonezi departamentul unei instituții sau al unei companii.
Fii hotărât și inspiră-i pe cei din jur
Persoanele din jurul tău nu te vor urma niciodată dacă ești indecis și nu ai o viziune, o finalitate spre care se îndreaptă planurile tale. Trebuie să fii bine pregătit în domeniul tău. Informația înseamnă putere, precum și siguranță. Un superior care cunoaște foarte bine aria sa de expertiză, care își expune clar ideile, are coerență în exprimare și putere de persuasiune va fi apreciat de cei din jur. În plus, așa ajungi să îi inspiri și să îi motivezi pe membrii echipei tale. Odată ce le-ai câștigat încrederea, lupta nu e câștigată, căci zi de zi va trebui să muncești pentru a le arăta că au luat decizia potrivită, că se află în locul în care pot prospera financiar și evolua în plan personal. Nimeni nu e dispus să rămână într-o navă naufragiată, în care însuși căpitanul se declară învins de valuri și de intemperii. E adevărat, aptitudinile se dezvoltă odată cu acumularea experienței în domeniu, însă poți să înveți rapid. Participarea la cursuri de perfecționare, parcurgerea unor cărți foarte bune de leadership, interacțiunea cu câți mai mulți antreprenori te vor ajuta să deprinzi competențele de care ai nevoie.
Implică-te activ în alegerea celor mai buni angajați
Orice angajator, fie că e vorba de o firmă mică de 15-20 de angajați sau de o companie foarte mare, își dorește să aibă o echipă performantă, oameni entuziaști și plini de ambiție. De foarte multe ori, chiar dacă procesul de recrutare presupune mai multe filtre, este posibil ca profilul unui potențial angajat să nu se potrivească în cele din urmă cu așteptările tale. Tocmai de aceea, supervizează atent procesul de recrutare de personal, implică-te activ în interviurile de angajare și nu aștepta să faci cunoștință cu un angajat abia în ultima etapă. Prezența ta în fazele preliminare de selecție îi oferă și candidatului mai multă încredere și determinare de a continua, căci întreaga situație îi arată că există un interes crescut pentru ca el să intre în echipă. În plus, îl poți motiva pe parcurs, îi poți da mai multe detalii despre profilul firmei și despre principiile care o guvernează și misiunea ei.
Calculează-ți bine deciziile
Un lider bun își gândește foarte bine deciziile, pregătește soluții de rezervă, analizează în balanță avantajele și dezavantajele unei hotărâri și estimează alternativele. Niciodată nu ia decizii pripite într-un moment mascat de furie sau de entuziasm. În plus, știe că a fi un lider nu înseamnă a fi cel mai bun prieten al echipei. Dimpotrivă, curajul de a lua cele mai bune decizii, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor, fac diferența între un șef oarecare și un mentor vizionar. De fiecare dată trebuie să comunici motivele care au stat la baza unei hotărâri și să nu omiți să îți asculți angajații în prealabil și să ții cont de părerile lor. Amânarea este o strategie perdantă pe termen lung, care doar amplifcă o problemă și echivalează cu o pierdere a controlului.
În concluzie, dacă îți dorești să treci de la un post de execuție la unul de conducere trebuie, în primul rând, să vrei cu adevărat să faci acest pas. Chiar dacă pare doar o pledoarie motivațională, un lider se auto-formează, mai ales în prezent, când avem acces la foarte multe resurse informaționale. Într-o afacere, trebuie să investești nu doar în business, cât mai ales în oameni, începând cu tine. Fii dispus să aloci timp și bani pentru toate acestea. În plus, nu aștepta presiunea din partea concurenței pentru a-ți îmbunătăți serviciile, ci îndrăznește să fii inovativ, să mergi mereu cu un pas înaintea altora!
Foto: unspalsh.com