Lecțiile unei veri fierbinți… sau 8 moduri de a vedea altfel vara
În mod „tradițional”, vara este asociată cu vacanțele… Mare, soare, călătorii, atmosferă relaxată, plăceri după care mulți râvnesc un an întreg. Și astfel, vacanța de vară se transformă într-un element motivațional care îi face să mențină ritmul susținut și plin de provocări pe tot parcursul anului. Așa reușesc să se mobilizeze pentru activitățile de zi cu zi – pentru că știu că se vor putea bucura pe perioada verii de câteva săptămâni în care vor face tot ceea ce nu pot în restul timpului.
Însă, cât de sănătoasă este o astfel de abordare pentru aceste persoane în plan individual?… Și cât de mult beneficiază organizația când lucrurile stau așa?!
Cum ar putea perioada de vară să fie o resursă mai bine valorificată atât la nivel personal, cât și organizațional
Iată în continuare câteva idei care să te ajute să vezi și altfel această perioadă din an.
1. Vara lucrurile ne par mai ușoare
Prezența luminii solare pentru o perioadă mai îndelungată pe parcursul zilei ne ajută să avem mai multă energie. Ziua fiind mai lungă, putem valorifica această resursă pentru a începe diminețile mai devreme, iar seara o putem petrece în activități mai plăcute și mai relaxante, de preferință în aer liber. Când reușești să echilibrezi pe parcursul unei zile efortul cu relaxarea, armonizezi activitatea mentală cu nivelul de energie de la nivelul corpului. Reduci nivelul de stres, iar eficiența și creativitatea ta vor crește din ce în ce mai mult. Și reușești, așadar, să faci mai multe lucruri atât necesare, cât și plăcute. Antrenezi astfel un nivel de echilibru care îți va folosi ca resursă de referință și în perioadele cu mai multe provocări.
2. Vacanța ca reper de libertate
Este cunoscut faptul că cele mai aglomerate perioade pentru destinațiile de vacanță sunt cele în care și școlile își întrerup activitatea, în timp ce mulți dintre angajații fără copii preferă să își programeze concediul în alte perioade din an. Oferirea libertății de a alege este un indiciu clar pe care organizația îl transmite către angajați, prin care demonstrează nu doar flexibilitate, ci și atenție și preocupare pentru nevoile din plan personal ale oamenilor.
3. Oportunitate de învățare
Atunci când volumul activității este mai redus, se creează un context care susține învățarea. Astfel, prin studiul individual al unor lecturi sau cursuri online, de exemplu, se poate crește nivelul de pregătire a angajaților. Aceasta satisface atât nevoia acestora de a-și îmbunătăți competențele, precum și nevoia organizației de a avea angajați bine pregătiți.
De asemenea, se pot constitui grupe de învățare restrânse, cu un număr redus de membri, care să împărtășească între ei concepte, instrumente, metode, bune practici etc. Astfel, se creează și experiența de coeziune la nivel de echipă. Iar prin faptul că fiecare membru al grupului prezintă celorlalți cel puțin o temă, își antrenează și competențe individuale precum capacitatea de sinteză, organizare, responsabilizare, autonomie, leadership, comunicare etc.
4. Schimbarea paradigmei legate de muncă
Tot mai mult vedem în mediul organizațional schimbarea modului în care oamenii muncesc. Fie că este vorba de locul de unde își desfășoară activitatea, tipurile de interacțiuni în cadrul echipelor și între departamente, programul și normele de lucru – totul este în plin proces de transformare.
Bineînțeles, există particularități pentru fiecare domeniu de activitate care se manifestă atât la nivel individual, de departament sau de organizație în ansamblu.
Însă un lucru este cert: nu mai muncim la fel ca acum 10 sau 15 ani. Nici măcar ca acum 5 ani. Iar schimbările vor continua într-un ritm alert și cu provocări foarte diverse.
Perioada estivală poate constitui pentru organizație un bun prilej pentru a testa diferite variante de organizare pentru creșterea agilității, a flexibilității și care generează o îmbunătățire a cadrului de lucru, a satisfacției și angajamentului angajaților, a eficienței și productivității.
5. Depășirea clișeelor
În percepția colectivă, vara este în mare parte asociată cu vacanța. „Vara ne relaxăm, iar în restul anului muncim” a fost multă vreme o referință foarte puternică nu doar în organizarea activității, ci și a felului în care marea majoritate a angajaților își construiau motivația interioară.
Însă în ultimul timp, pe măsură ce structurile de organizare rigide sunt din ce în ce mai provocate, organizațiile se văd nevoite să se adapteze nu doar la schimbările mediului social și de business. Dar și cerințele, nevoile și particularitățile noilor generații de angajați schimbă percepția asupra perioadelor de vacanță.
Bineînțeles, astfel de situații vin cu provocări nu doar pentru managerii de HR, dar și pentru liderii de echipe. Iar capacitatea de adaptare și integrare a diferitelor perspective necesită un nou mod de raportare la relația dintre timpul pentru viața personală și viața profesională.
6. Nevoia de pauză și detașare
Pentru orice individ care intenționează să performeze în mod sustenabil este absolut necesar ca perioadele de concentrare și activitate intensă să alterneze cu perioade de pauză. S-au efectuat numeroase cercetări în cadrul cărora s-a studiat felul în care se obține un randament susținut pe termen lung.
Și da, similar cu antrenamentul sportivilor de performanță, putem transfera și în contextul mediului de business principiile pe baza cărora nu ajungi la epuizare și burnout, ci la performanță sustenabilă.
Iar orice sportiv de performanță știe că repausul, perioadele de odihnă și refacere sunt esențiale în obținerea performanței.
În plus, prin alternarea perioadelor de efort intens cu cele de relaxare, crește nivelul de creativitate și inovație.
Așadar, în vacanță, cât de mult posibil, încearcă să nu fii preocupat(ă) în mod constant cu probleme de la birou. Dacă ți se pare totuși că acest lucru este absolut imposibil, alocă-ți un interval strict pe zi pentru gestionarea acestora. Altfel, vacanța ta nu va fi o pauză pentru relaxare și deconectare, ci un stres suplimentar.
7. Un plus de energie și creativitate
Energia solară și expansivă a sezonului estival poate fi valorificată pentru amplificarea gândirii creative. Așadar, dacă în cea mai mare parte a timpului lucrurile sunt tratate în mod foarte serios la nivel organizațional, vara poate fi și un prilej prin care să se creeze cadrul în care angajații să se simtă mai liberi să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea activității, a relaționării sau a mediului de lucru. Acest lucru are atât potențialul de a crește nivelul de implicare, validare și satisfacție a celor care vor să-ți exprime ideile, dar generează și un context relaxat în care aceste idei sunt primite. Pentru ca ulterior, spre final de vară sau început de toamnă, aceste idei să fie analizate și, în măsura în care aduc plusvaloare reală, să poată fi chiar implementate.
8. Conexiune și empatie
Valoarea conexiunilor interumane este de neprețuit pentru bunăstarea psiho-emoțională și socială a fiecăruia. Iar înțelegerea, validarea și susținerea unor conexiuni sănătoase este esențială nu doar la nivel personal, ci și în context profesional.
Astfel, este important ca la nivel de echipă, liderii să identifice, să valideze și să susțină în mod optim nevoia de conexiune a fiecărui membru în mod specific. Pentru că fiecare dintre noi este unic, și nevoile noastre de conexiune sunt unice.
Iar atunci când vorbim de echilibrul între viața personală și cea profesională, rolul perioadelor de vacanță este extrem de important.
Ca să ai un nivel ridicat de performanță sustenabilă în context profesional, este absolut necesar ca zona vieții personale să se poată bucura de atenția, timpul și energia necesare. Altfel, aceasta se poate transforma dintr-o resursă pentru activitatea profesională, într-o cauză de stres, nemulțumire și frustrare care să ajungă la sabotarea sau chiar prăbușirea performanței profesionale.
foto: freepik.com