Oamenii atractivi au mai mult succes la locul de muncă?
Cercetătorii au studiat de foarte multe ori și în mai multe moduri conceptul de frumusețe ca un factor în succesul unei persoane. Oamenii frumoși tind să aducă mai mulți bani pentru companiile lor și, prin urmare, sunt văzuți ca angajați mai valoroși și mai muncitori.
Persoanele atractive tind să aibă trasaturile de personalitate dorite, cum ar fi o încredere mai mare în sine, lucru care îi atrage pe angajatori.
Calitățile percepute ca fiind atractive includ trăsăturile obișnuite ale feței, greutatea normală, înălțimea peste medie, tenul luminos și părul sănătos. Indiferent de cultura din care fac parte, bărbații cu maxilarele pătrate și cu umerii largi și femeile cu forma corpului de clepsidră (bust mare, mijloc subțire și șolduri mari) par a fi cei mai atractivi.
Prejudecăți la angajare
Cercetătorii de la Universitatea Rice și de la Universitatea din Houston au efectuat, un studiu despre efectului frumuseții asupra succesului. Ei și-au limitat studiul la modul în care aspectul feței afectează excelența într-un interviu de angajare.
Studiul a constatat că persoanele cu anumite semne pe față, cicatrici, pete au fost evaluate mult mai slab de către intervievatorii lor. Intervievatorii au avut tendința de a-și aminti mai puține informații despre acești candidați, ceea ce le-a afectat negativ evaluările.
În schimb, oamenii care arată bine au avut șanse mai mari să se angajeze deoarece au fost evaluați mai favorabil. Acest lucru este adevărat chiar dacă jobul nu necesită contactul cu publicul. Cu toate acestea, atractivitatea are un efect mai mic pentru candidații care au calificări peste medie.
Apartenența la un anumit sex și aspectul fizic
Atunci când o femeie atrăgătoare aplică pentru un loc de muncă, care este în mod tradițional asociat cu sexul masculin, ea poate suferi datorită unei prejudecăți inverse. O femeie mai puțin atrăgătoare are șanse mai mari de a fi angajată în locuri de muncă tipic masculine.
Pentru locurile de muncă care nu sunt asociate nici cu bărbații, nici cu femeile, și pentru cele în mod tradițional feminine, sunt preferate femeile frumoase.
În schimb, în cazul bărbaților, atractivitatea este un avantaj pentru orice tip de job.
Puterea de câștig
Odată angajate, persoanele care arată mai bine câștigă în medie mai mult. Potrivit cercetărilor publicate în revista Forbes, atractivitatea aduce un câștig cu 5% mai mare. Bărbații mai înalți decât media au o primă cu 6% mai mare față de colegii lor mai scunzi. O femeie mai înaltă câștigă, de asemenea, mai mult.
În concluzie, trăsăturile fizice negative diminuează puterea de câștig a unei persoane. Angajatii scunzi primesc cu 4% mai puțin salariu decât cei cu o înălțime medie, iar femeile mai grase suferă o pierdere de 5%.
Aspecte negative
Atractivitatea fizică poate acționa împotriva angajaților, indiferent de sex, în momentul evaluarii acestora. Șefii consideră că angajații care arată bine dau greș datorită propriilor slăbiciuni și consideră că cei mai puțin atrăgători sunt victimele circumstanțelor.
În plus, colegii îi percep adesea pe cei foarte atractivi ca fiind egoiști și chiar îi detestă. În cele din urmă, cei cu apariții de superstar se bazează mai mult pe aspectul lor fizic în loc să depună același efort ca și colegii lor cu un aspect fizic mediu.
Cum puteți apărea mai atrăgători la locul de muncă?
Factorii fizici pe care îi puteți controla, de asemenea, influențează atractivitatea. Îngrijirea adecvată și îmbrăcămintea corespunzătoare pentru job vă vor face să deveniți mai atrăgători.
Chiar și propria percepție despre cum arătați vă poate face mai mult sau mai puțin atrăgători. Grija prea mare față de aspectul fizic sau o părere proastă de sine vă face să apăreți mai puțin atrăgători.
Însă, o poziție adecvată a corpului și un mers încrezător vă vor face să păreți mai subțiri și să arătați mai bine. Contactul vizual bun și expresiile plăcute ale feței vă pot face mai atrăgători.
Dacă sunteți dezavantajați din punct de vedere al aspectului fizic, nu căutați un job ca reporter, prezentator, actor, etc. Intrați în domenii care vă plac și în care știți că aveți un avantaj. Accentuați-vă punctele forte și încercați să evitați acele lucruri în care sunteți dezavantajați.