Partea umană a concedierii. Cum se ajunge în situația în care angajatorul arată că îi pasă de un angajat pe care tocmai l-a dat afară
Outplacementul se adresează atât personalului de execuţie cât şi posturilor de conducere şi este practic un proces de coaching pus la dispoziţia angajaţilor ce urmează a părăsi organizaţia respectivă, fie în mod voluntar (pensionare sau părăsire de comun acord a companiei – angajatul consideră că firma respectivă nu mai corespunde nevoilor sale profesionale), fie involuntar (reduceri de personal, restructurări sau şomaj) prin intermediul companiilor de consultanţă, astfel făcându-se mai uşoară tranziţia către proiecte profesionale viitoare.
În cazul restructurărilor sau concedierilor, apelarea la servicii de outplacement este recomandată, având rolul de a reduce semnificativ riscul unei traume, atât pe plan profesional cât şi personal, prin facilitarea procesului de acceptare a schimbării şi dezvoltarea mecanismelor de adaptare la situaţia reală în care se află la acel moment.
Sprijinul oferit de un consultant de outplacement se manifestă în două direcţii principale: profesional şi emoţional. Un proces de outplacement de calitate ia în considerare targetul pe termen scurt, ce ţine de găsirea unui alt loc de muncă şi pune un accent deosebit pe obiectivele, abilităţile şi planurile pe termen lung ale persoanei ce beneficiază de acest serviciu, oferind o baza de orientare spre noi opţiuni.
Serviciul de outplacement conţine etape pre-definite care sunt însă ajustate în funcţie de domeniul de activitate al companiei respective şi de ceea ce se constată lucrând pe fiecare caz în parte (profilul personal al beneficiarului).
În general, serviciile oferite în cadrul pachetului de outplacement sunt:
- Evaluare profesională – realizarea unui profil sau bilanţ de competenţe, analiza obiectivelor şi a nivelului de aşteptări;
- Evaluare vocaţională;
- Formarea şi dezvoltarea tehnicilor de căutare a unui loc de muncă şi a strategiilor ce urmează a fi aplicate;
- Suport în structurarea de acţiuni ce vizează optimizarea resurselor angajaţilor;
- Ajutor în construirea unui CV şi adaptarea acestuia la posturile ce prezintă interes – un program de outplacement nu poate garanta găsirea unui loc de muncă, însă poate ajută la o mai bună poziţionare în cadrul procesului de căutare.
În mod ideal se continuă procesul şi după găsirea unui loc de muncă pentru evaluarea serviciilor practicate şi a răspunsului beneficiarului (follow-up).
În concluzie, specialiştii în outplacement oferă persoanei o analiză obiectivă a competenţelor, aptitudinilor şi abilităţilor, resurse de dezvoltare, feed-back şi eventuale soluţii pe care acesta le poate integra în planul sau de acţiune.
Principalele avantaje ale procesului pentru compania care solicită un astfel de serviciu sunt:
- Dezvoltarea de relaţii profesionale sănătoase şi menţinerea sau îmbunătăţirea ratei de retenţie şi a productivităţii personalului ce rămâne în companie;
- Păstrarea reputaţiei companiei- outplacementul este văzut că fiind o acţiune responsabilă care denotă faptul că respectivă companie este interesată atât de prezentul cât şi de viitorul respectivului angajat;
- Reducerea riscului de iniţiere litigii;
- Transmiterea unui mesaj pozitiv către angajaţii care activează în cadrul companiei: se subliniază faptul că instituţia din care faci parte îţi acordă sprijin chiar şi în momentele extrem de dificile.
Avantaje pentru profesionist / angajat
Outplacementul ajută angajatul să reducă confuzia emoţională asociată cu pierderea locului de muncă prin serviciile de consiliere şi instruire. Acest proces este de fapt un coaching de tranziţie şi conduce la adaptarea subiectului la condiţiile actuale sau la redirecţionarea acestuia – dacă este cazul (ţinând cont de profilul personal).
Modele de succes din alte ţări
Modul în care este structurat procesul de outplacement şi felul în care este implementat variază în diferite ţări din Europa ţinându–se cont atât de tradiţia ţării cât şi de contextul legislativ.
Aşteptările culturale diferă, spre exemplu în Olanda şi Belgia, este un fapt obişnuit să se ofere acest tip de servicii celor ce urmează a fi disponibilizaţi acest tip de serviciu fiind oferit în mod special persoanelor care au împlinit deja vârstă de 45 de ani – în Belgia acest lucru este o obligaţie legală.
Lucrurile decurg în mod asemănător în UK şi Irlanda, neexistând însă o obligaţie legislativă.
În Germania şi Austria este acceptat acest concept şi se încearcă integrarea optimă a acestuia în cultură organizaţională. Modele perfect funcţionale de outplacement se regăsesc în Franţa, Elveţia, Olanda şi Belgia.
Situaţia din România
În România acest serviciu este insuficient cunoscut şi utilizat de către companii, preferându-se metoda clasică de oferire a plăţilor compensatorii. Punctual, serviciul de outplacement este pus la dispoziţia angajaţilor de către anumite firme ca beneficiu la ieşirea din companie pentru poziţiile de management.
În puţine cazuri se oferă acest beneficiu în cazul disponibilizărilor colective.
Procesul de familiarizare cu outplacementul şi utilizarea acestuia au fost iniţiate odată cu apariţia fenomentului marilor privatizări. Domeniile în care există o cerere consistentă pentru un astfel de serviciu sunt: bancar, oil&gas, automotive.
Serviciile de outplacement sunt oferite atât de companiile private din domeniul HR cât şi de anumite instituţii ale statului însă acestea din urmă nu reprezintă o piaţă dinamică şi au că scop punctual reducerea şomajului de pe piaţa internă de muncă.
Companiile private sunt cele care oferă programe complexe de outplacement ce tratează atât partea profesională cât şi latura psihologică a celor implicaţi.
Serviciile de outplacement din România generează venituri de câteva milioane de euro, ceea ce înseamnă că piaţa începe să se contureze în această direcţie. Tendinţa actuală este aceea de remodelare a conceptului de business şi orientarea acestuia către capitalul uman.
OANA VIŞAN
Managing Consultant ACTIV RECRUITMENT GRUP
http://www.activrecruitment.ro
Descrierea companiei:
Servicii de executive search, head-hunting, consultanţă HR