Provocările secolului. Nu mai încerca să te raportezi la exterior ca metodă de validare
Stresul cotidian și raportarea noastră la anumite evenimente și situații ne fac să fim vulnerabili. Și să căutăm sprijin pentru a ne simți confortabil.
Ținând cont de viteza și ritmul alert cu care se întâmplă lucrurile, în unele cazuri se schimbă și succesiunea elementelor cu care eram obișnuiți, transformându-se în factori care pot duce la formarea stresului, anxietății și a depresiei.
Sentimentul cauzat de noutate, incertitudine și nesiguranță reprezintă un element important care poate declanșa stări de neliniște. După cum spuneam, cotidianul ne face să fim vulnerabili. Și să căutăm sprijin – uneori acolo unde nu trebuie. Acestea sunt unele din punctele vulnerabile cu care ne confruntăm, în secolul nostru.
Fii așa cum ești tu, nu cum crezi că te vor cei din jur
Pentru a te valida ca persoană, ai impresia că mai întâi trebuie să te valideze mediul înconjurător. Nu îți mai căuta în exterior motive de a te autovalida, ci caută-le în interior. Pentru a putea fi plăcut de ceilalți, câteodată este nevoie să nu fii tu, să te expui ca altă persoană. Una așa cum crezi că te vor cei din jur. Această schimbare forțată vine pe o personalitate deja formată, ducând la conflicte interioare, declanșând stări contradictorii și de nemulțumire.
Fiecare perioadă este caracterizată de anumite schimbări, care de multe ori ne pot pune în situații dificile. Suntem nevoiți uneori să avem o strategie pentru a ne adapta noilor condiții, noilor reguli, noilor modalități de rezolvare a lucrurilor. Adaptează-te prin a încerca să înțelegi și să accepți noutatea, să accepți faptul că o situație are întotdeauna mai multe unghiuri din care o putem privi. Fiecare dintre noi avem un mod subiectiv de a percepe realitatea, formată prin propriile experiențe, trăiri.
Sentimentul de utilitate în societate
Lumea caută soluții rapide de rezolvare, sunt ignorate contextul și conjunctura pentru a se atinge targetul. Avem beneficiul de a ne putea procura informația din surse variate, însă este posibil uneori să discernem cu greu care din aceste surse sunt valide, credibile și sustenabile. Informația tinde să fie mai degrabă specializată și punctuală.
Știința a avansat atât de mult și rapid încât în toate domeniile există un volum foarte mare de informații. Este necesar să fim în contact cu tot ce este nou în domeniul nostru de activitate. Noile provocări sunt acelea de a face față mai multor sarcini de executat, fapt care poate determina o senzație a lipsei de control a evenimentelor, lucrurilor, situațiilor. Astfel apar anxietatea și uneori chiar atacul de panică. Acesta este un semnal de alarmă a faptului că ceva începe să fie disfuncțional. Și nu mai ești în concordanță cu ceea ce simți și ceea ce vrei. Putem încerca înlocuirea ideilor iraționale cu scheme cognitive funcționale, adecvate situațiilor.
Pentru a-ți crește stima de sine încearcă să-ți aduci aportul în mediul în care îți desfășori activitatea. Coeziunea la grup este foarte importantă, dar rămâi stăpân pe situație și asigura-te că ceea ce faci este bine, indiferent de colectivul din care faci parte. Acest aspect îți va da o mulțumire de sine și îți va crește sentimentul de control al situației.
Sursa foto: Wikimedia Commons