Reziliența mentală nu e o opțiune, ci o necesitate pentru lideri în 2024
Azi, pare că trăim într-o lume plină de contradicții evidente. Pe de o parte, se intensifică discuțiile despre motivație, bunăstare și crearea valorii pentru beneficiul tuturor părților implicate. Pe de altă parte, punem mare accent pe obținerea rezultatelor, performanță și eficiență, cu o dorință puternică pentru a câștiga și a produce din ce în ce mai mult.
Această situație pare să creeze o dilemă, aparent imposibil de reconciliat: ne întrebăm dacă suntem o societate orientată către valorile umane, sau suntem pur și simplu consumatori avizi, gata să livrăm mai mult și mai repede, indiferent de impactul asupra noastră sau asupra celorlalți. Este o luptă aparentă între două direcții opuse: cea a valorilor autentice și a relațiilor interumane și cea a presiunii performanței.
Realitatea este că aceasta este o dihotomie care a caracterizat dintodeauna lumea în care trăim, iar acest scenariu nu se va schimba prea curând. În ultimii 100 de ani, am asistat la o accelerare continuă a ritmului vieții.
Așadar, întrebarea crucială pentru lideri nu este dacă ar fi bine să prioritizăm valorile noastre personale în fața cerințelor de performanță, ci cum putem crea valoare într-un mod care să ne servească în mod autentic?
Astfel, aducem în discuție tipul de capabilități pe care oamenii au nevoie să și le dezvolte în cadrul organizațiilor de azi, pentru a-și menține motivația, bunăstarea și entuziasmul de a contribui și de a construi, în loc să se epuizeze și să simtă că nu mai au nicio soluție la îndemână pentru a depăși obstacolele.
Una dintre soluțiile pe care eu le propun este nevoia de a ne concentra pe dezvoltarea unor competențe și capabilități similare celor pe care le-am dobândit în perioada școlară – cum ar fi gândirea strategică, critică și analitică.
Însă mai mult decât atât, este esențial să începem să ne dezvoltăm și conștiința, adică să învățăm să lucrăm cu mintea și emoțiile noastre într-un alt mod, să ne concentrăm pe a ne folosi resursele interne pentru a ne îmbunătăți atât pe noi înșine, cât și mediul înconjurător. Această evoluție a competențelor și capabilităților necesită un nou cadru și o nouă mentalitate, care să ne conducă spre abandonarea unor vechi tipare și spre adoptarea unor noi moduri de gândire și acțiune.
Cum pot liderii face acest lucru? Prin adoptarea unei gândiri pozitive, a folosirii unui limbaj diferit și gestionării emoțiilor – mai exact, e important să fim conștienți de emoțiile noastre, dar să nu permitem ca acestea să ne domine complet și să înțelegem că ele sunt doar o parte din întreaga noastră ființă.
Toate aceste lucruri necesită practică și antrenament constant, astfel încât să putem accesa rapid aceste abilități, la fel cum accesăm tastele de pe un computer. În esență, este vorba despre a ne întări forța mentală pentru a face față provocărilor, responsabilităților și presiunii cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
Importanța mindfulness-ului
Această forță mentală nu poate fi dobândită nici în mod pasiv, nici muncind non-stop și nici alimentând vechile tipare care ne-au condus până în prezent. Pentru a o dezvolta, avem nevoie să ne dedicăm timp și să începem să o cultivăm activ. Un prim pas este să fim într-o stare de calm și prezență conștientă, adică prin mindfulness. Iar asta necesită să ne implicăm activ în acest proces, fie formând grupuri de lucru, participând la cursuri specializate sau folosind anumite instrumente sau aplicații care să ne sprijine în această călătorie.
Prin practică constantă – fie ea zilnică sau cu un anumit număr de ore pe săptămână – vom progresa treptat și vom ajunge la măiestria acestei forțe mentale și reziliențe autentice, ceea ce ne va aduce beneficii semnificative în viață. Conform Harvard Business Review, practica mindfulness îi ajută pe lideri să devină mai conștienți de sine, să gestioneze stresul și să ia decizii mai bune, promovând în același timp relații mai puternice cu echipele lor.
Așadar, explorarea conștiinței este esențială pentru evoluția noastră. Ca un exemplu personal, atunci când eu îmi dedic timp să mă detașez în mod conștient și să practic aceste abordări zilnic, mă simt puternică și împăcată. Chiar și în fața unor situații aparent dificile, reușesc să găsesc o lecție și o oportunitate de creștere.
În viață, cu toții ne confruntăm cu momente dificile care pot să ne provoace reacții instinctive precum panică sau iritare, sau putem să alegem să abordăm acele situații cu curiozitate și introspecție, căutând soluții noi și învățând din experiențele noastre.
Pentru a avea această forță interioară și capacitatea de a ne confrunta cu adversitățile, este necesar să învățăm să navigăm pe continuumul conștiinței, să fim prezenți în gândurile și emoțiile noastre, cu scopul de a ne putea învesti pe noi înșine cu puterea de a alege cum să ne trăim viața.
Iată câteva recomandări care te pot ajuta pe tine, ca lider, să îți antrenezi reziliența mentală:
- Practicarea meditației: poți folosi aplicația Expand: Beyond Meditation, care este un instrument foarte util. Poți alege meditații scurte, chiar și de 5-10 minute care te ajută să intri în contact cu tine însuți și să-ți îmbunătățești starea de prezență și calm interior.
- Pauze de mindfulness pe timpul zilei: poți aloca 5 minute la aceeași oră în fiecare zi pentru a te concentra asupra propriei tale stări. Observă senzațiile și gândurile tale, apoi scrie-le într-un jurnal.
- Dezvoltarea capabilităților de coaching, care te expun din plin la toate aceste lucruri, pentru că ai nevoie de starea de prezență conștientă. Pentru a face asta, poți lucra cu un coach pentru acest obiectiv specific: dezvoltarea unor noi capabilități.
- Practicarea QiGong sau Tai Chi și alte tehnici de explorare a conștiinței, ca modalități de a ne conecta cu sinele interior. Aceste practici încurajează auto-reflecția și dezvoltarea conștientizării. În timpul acestei călătorii interioare, nu există adevăruri absolute sau minciuni, deoarece adevărul este relativ și se dezvăluie în moduri diferite pentru fiecare individ, în funcție de experiența, cunoștințele și cultura personală.
- Gestionarea echilibrului între muncă și viață personală: este important să îți stabilești limite clare între viața profesională și cea personală. Acordarea timpului pentru odihnă, recreere și relații interpersonale sănătoase contribuie la creșterea rezilienței mentale.
Însă, pentru a integra aceste tehnici și recomandări, este nevoie de încredere și curaj. Puterea adevărată se află în interiorul nostru, iar pentru a dezvolta acest set de capabilități noi, este necesar să avem curajul să alegem această călătorie. Prin cultivarea unei legături mai profunde cu sinele nostru, putem să ne dezvoltăm intuiția, acel instinct mai puternic, în deciziile noastre de afaceri, ceea ce ne va permite să acționăm într-un mod care să ne aducă beneficii, nu să ne epuizeze. Putem privi viața ca pe o călătorie într-un montagne russe, cu toate provocările și excursiile sale emoționante și uneori imprevizibile.