Reziliența – obicei și rutină zilnică!
S-au scris multe despre reziliență și cu siguranță se vor mai scrie. Este un subiect de actualitate și rămâne în continuare destul de fierbinte. De ce? Pentru că vorbind despre reziliență ne referim, de fapt, la stres și la resursele necesare de a face față acestuia. Și cum stresul este prezent la tot pasul, deși este un obicei mult dorit, reziliența pare destul de greu de dobândit. Încă!
Dar să începem cu începutul. Ce este un obicei? Dar o rutină?
Conform DEX un obicei este o deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă a aceleiași acțiuni, ce devine obișnuință. Iar despre rutină, tot în DEX, ni se spune că este o deprindere câștigată prin practica îndelungată. Altfel spus, un obicei este o acțiune executată automat de către mintea ta, fară că tu să trebuiască să te gândești la ea. Și repetată zilnic, de suficiente ori, se transformă în rutină zilnică. Deci, fie că vorbim de repetare frecventă, fie că spunem practică îndelungată, ne referim la aceeași acțiune ce implică a face un lucru în mod repetitiv pentru a-l transforma în deprindere (obișnuință).
Ce înseamnă reziliență? La ce ne este utilă reziliența?
În psihologie, reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.
În neuroștiință se afirmă că reziliența reprezintă capacitatea de a înfrunta dificultățile, de a depăși stimuli nefavorabili și de a face față provocărilor. Și mai mult de atât, aduce în atenție necesitatea abordării rezilienței ca fiind mai degrabă un proces care implică influența mai mulțor factori (persoana în cauză, familia, mediul, situația economică, prietenii, etc), nu doar capacitatea omului de a fi rezilient.
Ei bine, ați putea spune, teoria o știm cu toții. Dar, ce facem mai departe? Cum dobândim reziliență?
Simplu. Acționând! Aplicând practici care să susțină formarea de obiceiuri bune și renunțarea la obiceiuri care nu ne mai sunt utile. Există totuși un efort de depus. Acesta nu înseamnă să forțezi ceva, înseamnă să avansezi pas cu pas, într-un ritm potrivit pentru tine. Vrei să afli mai multe și să aprofundezi? Poți descoperi magia din Atomic Habits scrisă de James Clear.
Doar că nu există o rețetă general valabilă pentru a adopta rapid obiceiuri noi și a le schimba pe cele vechi. Fiecare om este unic. Suntem diferiți și avem nevoi diferite. Totuși, stă în puterea fiecăruia să găsească o cale ușoară și eficientă de a-și forma obiceiul bun numit reziliență.
Literatura de specialitate oferă desigur multe tehnici și metode. Fiecare dintre acestea ne ajută să ridicăm nivelul de referinta al adaptării la provocarile zilnice. Nu vom putea schimba ceea ce se întâmplă în lume, însă ne vom putea schimba reacția la ceea ce se întâmplă. Pur și simplu, ne dezvoltă abilitatea de a găsi răspuns la o situație dificilă și nu doar de a reacționa ca să supraviețuim. Poate cunoști tot ce am scris aici. În acest caz, aceasta este o invitație pentru tine să transformi cunoașterea în experiență.
Din tot ce am experimentat și practicat până acum, vreau să împărtășesc o variantă simplă, ușor de strecurat în agenda zilnică.
Primul pas – Setează intenția – de ce vrei să dobândești rezistența la stres!
Al 2 lea pas – Acordă minim 10 minute în fiecare zi, pentru a-ți antrena reziliența și a gestiona cu succes situațiile dificile și emoțiile generate de acestea.
Al 3 lea pas – Alege ce ți se potrivește din ce urmează și aplică începând chiar de astăzi!
Iată câteva idei practice! (recomandările sunt preluate de la Lion Hudson PLC, Oxford, United Kingdom)
Timp de odihnă
Viața nu este o cursă contra cronometru, ci o călătorie. Așa că nu-ți face griji și nu-ți grăbi trecerea prin viață. Fă-ți timp să te bucuri de ea. Cercetările arată că, gândim mai bine când suntem liniștiți decât atunci când suntem prinși în iureșul faptelor.
Timpul este cea mai valoroasă resursă pe care o ai! Modul cum îl petreci îți determină calitatea vieții, așa că ocupă-te de el cu atenție! Trăiește în prezent, nu în trecut, nici în viitor.
A lua o pauza nu este pierdere de timp, ci o adevărată investiție în timp și, mai ales, o investiție în tine!
Atitudinea
O atitudine destinsă prelungește viața! Nu apariția unei probleme este motiv de îngrijorare, ci felul în care faci față situației respective. Cercetătorii spun că viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi.
Stresul provoacă o respirație superficială. Respirația relaxată, e lentă și centrată pe stomac, cu ajutorul diafragmei. Fii prezent, observă și recunoaște când ai o respirație superficială, îndreaptă-ți ținuta și respiră adânc și lent!
Comunicare
Cuvintele au o putere extraordinară, nu doar descriu experiențe, le și creează. Așa că fii atent/ă la dialogul interior, la ce îți spui despre tine. Nu te compara cu alții. În loc de aceasta, fixează-ți niște scopuri personale realiste și stimulatoare.
Discută deschis cu ceilalți despre sentimentele tale, exprimă-le adecvat. Furia reținută duce la acumulare de tensiune și supărare. Înfruntă-ți teama și aceasta își va pierde puterea.
Întreabă-te: „Ce-mi spune asta despre mine însumi/însămi?”
Detașare
Stresul poate dăuna serios sănătății, așa că tratează-l cu seriozitate.
Încruntarea dă naștere mai multor riduri decât zâmbetul, așa că lucrul cel mai bun este să te destinzi și să zâmbești.
Râsul e un remediu minunat, el creează o stare de bine și reduce tensiunea la nivel mental și fizic. În plus, întărește și mușchii abdomenului.
Exercițiul fizic este o cale minunată pentru diminuarea furiei și a frustrării, întărindu-ți sistemul imunitar și mărindu-ți buna dispoziție.
Apreciere
Cultivă liniștea. Aceasta îți va spori conștientizarea și aprecierea a tot ce te înconjoară. Ieși din mediul tău obișnuit, du-te la plimbare undeva la țară, vizitează locuri care să te împuternicească, să te încarce de energie și savurează pacea și liniștea.
Fă-ți o rutină zilnică de 10 minute – închide telefonul, uită de micile sarcini și bucură-te de o zi liniștită – este ceva cât se poate de sănătos.
În plus, să dormi suficient este cel mai important factor de prevenire a oboselii. Somnul repară armura sistemului nostru imunitar, previne infecțiile și scade tensiunea arterială.
Recunoștință
Recunoştinţa ne ajută să ne transformăm perspectiva asupra vieţii, ne ridică deasupra suişurilor şi coborâşurilor vieţii, ne scoate în afara egoului nostru limitat.
Recunoștința este forța care ne ajută să avem atât un psihic bun cât și liniște sufletească. Trăiește fiecare zi pentru ceea ce poți să oferi, mai curând decât pentru ceea ce poți obține.
Încă mai cauți în exterior resurse pentru a-ți crește reziliența? Ele sunt mai aproape decât crezi.
Tu ai toate resursele necesare pentru a avea tot ceea ce îți dorești. Privește în interiorul tău!
- Crede în tine
- Respectă-ți principiile bune de viață
- Elimină gândurile negative
- Dăruiește atenție familiei și prietenilor tăi
- Eliberează-te de factori stresori
Amintește-ți! Schimbările mici, aduc rezultate remarcabile!
Zile senine, inspirație, expirație și…reziliență!
Imagine de René Schindler de la Pixabay