Reziliență și tenacitate mentală. Ingredientul cheie pentru un leadership eficient
În ultimii șaizeci de ani, am aflat de asemenea că un leadership eficient presupune responsabilitatea unei determinări clare și țintite de a livra rezultatele promise: un angajament care îi asigură pe oameni de întreg interesul și sprijinul liderului, cât și un angajament față de munca în echipă. Cu cât liderii demonstrează mai mult aceste competențe și comportamente și le transformă în obiceiuri, cu atât mai mult adepții reacționează pozitiv la modul lor de a-i conduce.
Există oare ceva special în leadership-ul secolului XXI? Ei bine, leadershipul nu s-a schimbat, însă contextul da. Trăim vremuri cu schimbări fără precedent, într-o lume extrem de competitivă și cu multe provocări. Am scris toate acestea pe un iPad. Acum zece ani nici nu am fi știut ce este un iPad. Peste 5 ani am putea să ne gândim la iPad-uri ca la niște dispozitive demodate.
Persoanele tinere pe care le educăm și pe care le pregătim acum pentru viață și pentru muncă au evoluat, de asemenea, în mod magic, în oameni cu alte abilități, conceptii și așteptări noi.
Generația Y sau Z? Oare am ajuns la sfârșitul alfabetului?
De asemenea, putem enumera rapid principalele forme de schimbare care ne afectează pe toți: globalizarea, o acceptare veritabilă a diversității, o înțelegere a adevăratului nostru loc în ordinea mondială, în special din punct de vedere economic etc.
Dezvoltarea tinerilor a fost mereu o provocare, plină de satisfacții și de factori de stres. Astăzi este fără îndoială mai greu și, prin urmare, mai stresant decât oricând și, cu siguranță, va fi și mai greu în viitor. Acum putem înțelege de ce tenacitatea mentală este de o importanță vitală.
Tenacitatea mentală a fost întotdeauna un factor esențial în performanța individuală și organizațională, pentru bunăstare și crearea unui mediu de lucru sănătos. Pe măsură ce lumea devine mai plină de provocări, fie alegem să ne poziționăm ca adversari ai progresului tehnologic, fie facem ceea ce fac cei puternici mental, primind cu bucurie schimbarea ca pe o oportunitate de a crește și de a ne dezvolta. Atâta timp cât credem că această criză globală este una de natură economică și financiară, nu vom reuși să înțelegem că, înainte de toate, ea este una relațională și identitară. Angajatul de azi, confruntat cu nenumăratele greutăți de natură materială și personală, își caută în primul rând identitatea pierdută. Dacă e necesară o schimbare, ea ar consta în atribuirea unui nou sens muncii, pentru a fi capabili să facem față constrângerilor, raporturilor de forță cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Adaptarea devine astfel o prioritate, însăși baza pentru raporturile intrarelaționale și pentru cele interrelaționale din cadrul unei companii.
Ce este tenacitatea mentală
Tenacitatea mentală este cel mai bine înțeleasă ca o mentalitate, într-un mod similar felului în care Carol Dweck descrie mentalitatea. Aceasta o descrie ca fiind reacția implicită pe care o avem fiecare atunci când ne confruntăm cu factori de stres, presiuni sau provocări. Acest lucru are un impact semnificativ asupra performanței noastre, asupra bunăstării și asupra măsurii în care adoptăm o abordare pozitivă în ceea ce facem ca să progresăm. Este vorba despre cum facem față situațiilor stresante, astfel încât tensiunea și stresul să nu invadeze viața personală și de familie.
Profesorul Peter Cloughi folosește o expresie care surprinde clar esența tenacității mentale. El descrie o persoană rezistentă din punct de vedere mental ca pe cineva care "se simte confortabil în propria piele". Asta înseamnă, în general, că acești oameni pot primi ce li se întâmplă fără să se sperie. Așa cum subliniază prof. Peter Clough, nu este nevoie ca cineva aflat în această stare să fie agresiv, dominator sau dificil.
Este important să înțelegem acum că tenacitatea mentală este o trăsătură de caracter destul de specifică, maleabilă și adaptabilă. Există într-o anumită măsură în noi toți și intră în joc de fiecare dată când trebuie să facem ceva la lucru, joacă, studiu etc. Maleabilitatea înseamnă că se poate schimba și evolua în timp și putem deseori să o modelăm. Adaptabilitatea înseamnă a fi capabili să supraviețuim în diferitele medii în care ajungem să trăim, chiar și în cele mai ostile. A ne adapta înseamnă să ne păstrăm speranța că orice s-ar întâmpla, vom face față onorabil și vom putea să ne respectăm în continuare, chiar dacă, în jurul nostru, ceilalți nu ne arată niciun fel de considerație.
Demonstrația
Există un număr semnificativ de date independente recente care susțin și utilizează modelul de tenacitate mentală dezvoltat de AQR Internațional. Această cercetare, împreună cu multitudinea de studii naționale și internaționale în curs de desfășurare, arată că tenacitatea mentală aduce atât avantajul performanței sub presiune, cât și, mai important, capacitatea oamenilor de orice nivel de a-şi fructifica potențialul.
Studiile efectuate, mergând de la determinările calitative ale mecanismelor de adaptare până la măsurătorile făcute în universitățile din Parma și Modena & Reggio prin scanare cerebrală RMN, au identificat unde se localizează rezistența mentală în creier. Ne străduim să furnizăm explicații biologice, psihologice și de mediu pentru existența și avantajele rezistenței mentală.
Persoanele rezistente din punct de vedere mental par a prospera, conform evaluărilor, în domeniul sportului, al educației, al ocupării forței de muncă, al societății etc. Un exemplu este introducerea recentă a testelor de rezilienţă pentru cei care doresc să devină profesori. Proiectul pilot de la Universitatea Hull a arătat că un instrument util în acest domeniu este MTQ48ii.
Cei rezistenți mental sunt avantajaţi de utilizarea unei serii de mecanisme active de adaptare și prin capacitatea de a-și controla procesele de gândire. Lucrarea lui Peter arată că acest "avantaj mental" este un amestec complex de gândire pozitivă, abilități îmbunătățite de prelucrare cognitivă și elemente de stil de viață, reunite prin confluența geneticii și a factorilor de mediu.
Studiile de la Universitatea din Western Ontario arată că în privința rezistenței mentale există o influență genetică. Dar în alte lucrări, datele sugerează că rezistența mentală este influențată de experiențele noastre. Este vorba şi de natură, și de cultură.
Acest avantaj mental le permite sportivilor, senior managerilor, profesioniștilor precum profesorilor, studenților și școlarilor să-și maximizeze oportunitățile și să reducă la minimum riscurile, pentru propria dezvoltare.
Cercetările de la Universitatea din Basel arată în mod clar că persoanele rezistente mental sunt mai ferite de depresie și de anxietate, dorm mai bine și, în general, înregistrează un nivel mai ridicat de bunăstare. Este o virtuoasă trăsătură specifică de personalitate.
Dar cum rămâne cu persoanele sensitive mental? Modelul nostru, alături de tehnici de autocunoaștere oferă și o hartă, un proces care ajută persoanele sensitive să navigheze prin "câmpul minat al judecării", și care reprezintă modelul secolului XXI.
Se pare că aici există opțiuni: putem fie să aspirăm să devenim puternici din punct de vedere mental, fie să învățăm să facem ceea ce fac persoanele puternice mental, atunci când ne confruntăm cu factorii de stres. Ambele opțiuni par să funcționeze.
Abilitățile psihologice și cognitive esenţiale îi pot ajuta pe cei mai puțin rezistenți să funcționeze într-o lume adesea ostilă, permițându-le să aducă în viața cotidiană diversitatea atât de necesară și o abordare radical diferită pentru rezolvarea problemelor.
Ce este tenacitatea mentală
Colaborarea noastră cu profesorul Peter Clough a arătat că rezistența mentală constă în 4 factori care, la rândul lor, pot fi subdivizați. Acest lucru le permite liderilor de toate tipurile să sondeze și să înţeleagă în profunzime modul de gândire și mentalitatea celor pe care îi conduc.
Chiar mai mult, împreună cu profesorul Clough, AQR International a dezvoltat un instrument de evaluare psihometrică validă și cu un înalt coeficient de siguranţă, MTQ481, care îi ajută pe lideri în procesul de evaluare și diagnosticare. Cei patru factori sunt numiți cei 4C ( n.t. din engleză: Control, Commitment, Challenge, Confidence; în română: Control, Angajament, Provocare, Încredere).
Primul este Controlul. Acesta descrie atât măsura în care o persoană simte că are controlul propriei vieți și a circumstanțelor acesteia, cât și măsura în care aceasta poate controla dezvăluirea propriilor emoțiilor. Primul aspect este legat de încrederea individului în succesul său. Al doilea, are de-a face cu capacitatea lui de a-şi gestiona propria dispoziție și starea de spirit a altora.
Cel de-al doilea factor este Angajamentul. Aici este vorba despre orientarea către rezultate. Acest factor descrie măsura în care cineva este pregătit să facă promisiuni care vor fi evaluate și, odată făcute, în ce măsură va face tot ce este necesar pentru a și le îndeplini. Promisiunile pot fi făcute pentru sine sau pentru alții.
Controlul și angajamentul luate împreună sunt ceea ce mulți numesc rezilienţă. Dar rezilienţa este în mare parte o calitate pasivă și este doar o componentă a rezistenței mentale.
Provocarea este al treilea factor, care introduce o componentă proactivă a modelului nostru. Acest factor descrie măsura în care individul este gata să-și depăşească limitele și să accepte riscuri – și cum va vedea efectele acţiunilor sale. Mulți văd lecții și oportunități chiar și în eșecuri și obstacole.
În sfârşit, Încrederea completează imaginea. Aceasta descrie măsura în care oamenii cred în ei înșiși – au încredere în abilitățile și competențele lor – și totodată în gestionarea relațiilor interpersonală pentru a-i influența pe ceilalți și pentru a face față provocărilor aduse de ei. Acest element adaugă o componentă proactivă suplimentară.
Aplicabilitate
Așa cum am spus mai devreme, tenacitatea mentală are o aplicabilitate largă în preocupările personale sau profesionale și în domenii diverse.
Activitatea noastră, ca și activitatea partenerilor și asociaților noştri, ne conduce în lumea muncii, unde modelul este folosit în dezvoltarea creșterea performanței oamenilor, dezvoltarea leadershipului, coachingului și în aproape toate aspectele legate de formarea personalului.
În învățământ, modelul este folosit pentru a-i ajuta pe elevi să performeze mai bine, pentru dezvoltarea capacității de concentrare și focusarea atenției în timpul examenelor precum și creșterea încrederii în sine și gestionarea relațiilor.
În organizații este folosit pentru selecția liderilor, îmbunătățirea retenției, dezvoltarea talentelor, evaluarea și dezvoltarea performanței, precum și pentru identificarea tendințelor comportamentale sau factorilor de risc care afectează performanța sau starea de bine a oamenilor.
Doug Strycharczyk, CEO AQR International
Mai multe pe detalii despre autor puteți afla aici.
Revenind la leadership, tenacitatea mentală apare ca o competență bazată pe personalitate și mentalitate aflată la baza abilităților fundamentale ale unui lider, atunci când provocarea și schimbarea devin temele dominante în mediul nostru de lucru. Evaluarea MTQ48 este deosebit de utilă întrucât oferă un feedback valoros pentru conștientizarea de sine, element esențial în evitarea consecințelor negative asociate cu aceste tendințe.
Adesea spunem că dacă rezistența noastră mentală are un scop fundamental, acesta este să ne facă să devenim cât de buni putem fi. În privinţa liderilor, scopul este să le arate tuturor, angajaților, managerilor și cum pot face acest lucru. Nu este ușor să le arăți altora cum să învețe acest lucru fără să o fi înțeles-o tu primul și fără să o poți demonstra și altora.
Traducerea a fost asigurată de Gabriela Puskas.
Gabriela Puskas, CEO Performance Group
Mai multe detalii puteți afla aici.