Schimbarea din viața ta, în zorii fiecărui Nou An
Oamenii vor schimbări în zorii fiecărui nou an. Dar oare de ce unii nu vor să se schimbe și ei un pic în acest nou demers ?
Am văzut atât tineri cât și maturi, în egală măsură, ce fac schimbări absolut imprudente și necalculate, de exemplu, profesional: manageri de top ce implementeazănoi politici în companie, reactiv, pripit, în mod brutal fără eventual să aibă măcar o sesiune de coaching ca să își cristalizeze cu adevărat gândurile, sau fără să se consulte cu board-ul și fără să provoace brain-storming-uri în vederea găsirii celei mai bune variante care ar putea mult mai ușor să rodească din inteligența colectivă. Sau middle si seniori manageri care schimbă joburi la supărare, fără să se informeze bine la ce fel de companie pleacă, care sunt adevaratele valori ale acelei companii, care este mediul de lucru nou, sau cine le va fi șef direct. Sau nu își pregătesc negocierea detaliat, în toate aspectele, nici la plecarea din companie nici la intrarea în cea nouă. Sau nu își pun intrebări noi de genul: în noul context, ce noi comportamente se cer a mi le antrena cu adevărat, ca să evoluez?
Și așa rezolvarea aparentă a unei probleme, naște de fapt alte probleme, adesea chiar mai adânci.
Starea de bine este afectată, motivația se prăbușește, creativitatea pălește, intutitia și logica sunt umbrite. Nu ne putem arăta și nu ni se poate aprecia adevărată valoare, aceea despre care știm sigur că zace în noi și ne-a servit în multiple situații. Un om care acumulează prea multe frustrari, tristeți, dezamăgiri, supărări, și nu și le rezolvă, prin auto-analiză și lucrând cu el însusi, nu va putea beneficia niciodată cu adevărat de rodul niciunei schimbări. Cine cară saci prea grei dintr-un trecut "nerezolvat" și ii ține în prezent, prin plângeri și dezvinovățiri continue, sau ură, își va umple și viitorul cu conținutul trecutului său. Avem nevoie să păstrăm în acești saci numai lecțiile învățate și comportamentele șlefuite. Numai pe fundamentul lor putem construi ceva calitătiv în zorii fiecărui an, fiecărui trimestru sau fiecărei zile; cu lecția de ieri învățată, cu mica asperitate de ieri, șlefuită azi și cu mintea deschisă.
Desigur schimbările sunt de doua feluri: inevitabile, cărora nu ai cum să le reziști și schimbările alese.
Fiecare dintre ele cere altceva de la noi.
Daca privim imaginea în ansamblul ei, schimbările pot fi bune, indiferent din ce categorie fac parte, dacă ne găsesc atenți, prezenți, la cine am devenit între timp. Dramele, accidentele sau lipsa de rezultat nu prea sunt cauzate de lipsa de IQ ridicat cât mai ales de lipsa de claritate în auto-analiză și din lipsa dorinței de transformare, din lipsa cunoașterii valorilor personale actuale, din lipsa de obiective bine definite, din lipsa de strategie și inovație și din inadaptarea comportamentală.
Ați văzut și genul de om care înțelege “din zbor” necesara schimbare interioară și o face, fără tam-tam, fără tensiuni? Da, pare natural, pare ușor, dar ca să fii așa, cere mereu ceva: cere mereu să fii deasupra orgoliului personal și al auto-suficienței.
Cu ce-ar putea cineva începe azi, pregătirea lui 2018?
Daca ai avut neliniști profesionale majore, în 2017, cum ar fi, de exemplu, să intri în biroul persoanei cu care ai avut cele mai mule dificultăți în relaționare în acest an și să o întrebi: “Auzi, tu ce crezi că aș putea îmbunătăţi la mine, în noul an”?
(Daca ego-ul tău nu te lasă să faci asta, e cazul să investighezi, poate, dacă te conduce orgoliul tău sau inteligența ta superioară).
E doar o întrebare.
Ai puterea să asculți și integrezi cu adevărat acel răspuns?
În zorii noului an, angajamentul sincer de a tinde săne ridicam propriile standarde şi să facem eforturi de transformare, ne va aduce mult mai multa satisfacţie decât săne chinuim să ne înghesuim în vechea cuşcă a propriilor limitări. Primul este un efort constructiv, al doilea un efort distructiv.
A fieste înainte de a face și a face înainte de a avea.
Poți avea aproape tot ceea ce îti dorești în 2018, daca începi cu a lucra la “ a fi”.
Life & business professional coach, PCC| ICF, Maria‑Iris Hoeppe (foto) lucrează atît în programe individuale, cît şi de team coaching. De asemenea, conduce ateliere pe teme de comunicare, vânzări şi leadership, care produc transformări benefice în organizații. Membră a Federaţiei Internaționale de Coaching, preocupată de mai bine de 20 de ani de studiul valorificării potenţialului uman, este activă şi prezentă pe scena coaching‑ului european.Este și autoarea volumului “Cartea despre schimbări”, lansat în cadrul Tărgului Internațional de Carte Gaudeamus -2017.