Semne că lucrați într-un mediu toxic. Cum îi puteți face față?
Nu lăsați ca un mediu toxic de lucru să vă prindă cu garda jos.
Toate locurile de muncă au un anumit nivel de stres – chiar și în zilele bune. Cu toate acestea, dacă a merge la lucru (sau doar gândul de a merge) vă face să vă simțiți obosiți, deprimați sau chiar vă îmbolnăviți, înseamnă că este mai mult decât un stres obișnuit. Toate acestea sunt semnele unui mediu de lucru toxic.
Semne fizice ale unui mediu de lucru toxic
Un loc de muncă toxic poate fi definit ca orice loc de muncă în care activitatea, atmosfera, oamenii sau orice combinație a acestor lucruri vă provoacă perturbări grave în viață. Aceste perturbări pot apărea într-un anumit număr de simptome fizice. Acestea includ nopți fără somn, senzație constantă de stare de veghe, palme transpirate și bătăi de inimă accelerate.
Mai mult, un loc de muncă toxic sau ostil are un impact negativ asupra sănătății și vă poate afecta întreaga viață personală, de la respectul de sine la prieteniile pe care le aveți.
Corpurile noastre sunt foarte abilitate să ne spună că există un “pericol” care trebuie clarificat, astfel încât trebuie să fim atenți. Verificați-vă frecvent starea cu ajutorul următoarelor întrebări:
- Cât de bine dormiți? Aveți în mod regulat cel puțin opt ore de somn?
- Care este modul vostru de a mânca? Sunteți adesea prea stresați să mâncați sau aveți tendința de a mânca prea mult?
- Vă simțiți în siguranță acasă și la serviciu?
Dacă răspunsurile la aceste întrebări ridică semnale de alarmă, atunci este timpul să vă evaluați mediul de lucru pentru a vedea exact ce vă afectează sănătatea și bunăstarea generală.
Semnele de la locul de muncă care denotă un mediu toxic
Iată câțiva indicatori de bază ai faptului că sunteți într-un mediu de lucru toxic:
- Problemele de sănătate ale angajaților. Locurile de muncă toxice duc la epuizarea, oboseala și îmbolnăvirea angajaților datorită nivelurilor ridicate de stres care dăunează organismului. Dacă oamenii își iau concediu medical sau mai rău, muncesc când sunt bolnavi, este un semn bun al unui mediu de lucru toxic.
- Șefi narcisiști. Superiorii îți cer ca mereu să fii de acord cu ei, să le spui că au dreptate și să simtă că sunt deasupra regulilor. Se așteaptă ca toți ceilalți să fie perfecți, în timp ce ei pot îndeplini standarde mai joase.
- Entuziasm puțin sau deloc. Uită-te prin birou. Este cineva fericit să lucreze acolo? Zâmbește cineva? Sunt conversațiile pozitive și optimiste? Vorbește cineva? Un “nu” la aceste întrebări este egal cu toxicitatea.
- Lipsa comunicării sau comunicarea negativă. Tu și ceilalți nu obțineți informațiile necesare pentru a vă face treaba. Lucrați din greu fără feedback pozitiv și fără recunoaștere și s-ar putea chiar să vi se spună să vă bucurați că aveți un loc de muncă.
- Fluctuații mari de personal. Când mediul de lucru nu are nimic de oferit, decât disfuncționalități, moral scăzut și îmbolnăviri, oamenii vor începe să plece pentru a găsi o situație mai bună. Dacă observați o rată ridicată a fluctuației de personal în compania sau în departamentul vostru, luați-o drept semn al unui loc de muncă toxic.
- Șușoteli, bârfe și zvonuri. Toți par a fi pentru ei înșiși și nu există prietenii veritabile în rândul angajaților. Există o mulțime de lupte și paranoia, precum și bârfe și zvonuri.
În plus față de lista de mai sus, aveți încredere în corpul vostru, mai ales în partea digestivă a acestuia atunci când vă transmite că ceva este greșit. Odată ce știți cu ce aveți de-a face, este timpul să dezvoltați strategii care să vă ajute să rămâneți sănătoși.
Cum puteți face față unui mediu de lucru toxic
Din moment ce este nevoie de timp pentru a găsi un nou loc de muncă și nu puteți să vă îndepărtați imediat de această situație dificilă, următoarele sugestii vă vor ajuta să dezvoltați modalități de a face față disfuncționalităților până când veți putea intra într-un loc de muncă nou în altă parte:
- Găsiți oameni care se simt la fel ca voi. Dezvoltați prietenii cu oameni care se simt la fel. Speranța este că veți avea grijă reciproc unii de alții și că vă veți împărtăși orice veste.
- Faceți ceva după muncă, care poate ajuta la ameliorarea stresului. Mergeți la sala de sport, faceți reparații acasă sau învățați o nouă abilitate. Cheia este să vă asigurați că aveți o viață împlinită în afara muncii, pentru a vă putea lupta împotriva dramei de la 9 am la 5 pm.
- Creați-vă liste cu ce aveți de făcut, pentru a vă menține timpul ocupat. O listă vă poate ajuta să rămâneți concentrați asupra sarcinilor, nu asupra atmosferei toxice, și vă oferă în fiecare zi un motiv de a continua.
- Arhivați tot ceea ce faceți. Salvați-vă e-mailurile și notați-vă comentariile și deciziile de la întâlniri, apeluri telefonice și orice persoană care interacționează cu voi. Dacă trebuie să depuneți o plângere, veți avea nevoie de dovezi pentru a vă susține reclamația.
- Începeți strategia de plecare. Este posibil ca lucrurile să se îmbunătățească la locul de muncă, caz în care ar putea fi logic să stați. Cu toate acestea, în timp ce așteptați, începeți să vă căutați un nou loc de muncă. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți pozitivi atunci când lucrurile devin dure.
Cunoscând care sunt semnele unui mediu de lucru toxic și cum să îi faceți față, vă veți putea permite să mergeți mai departe, în termenii voștri și în timpul hotărât de voi, astfel încât job-ul următor va fi un loc în care vă va plăcea cu adevărat să munciți.