Spune-mi cu ce te ocupi ca să-ți spun câtă cafea bei
Jurnaliștii și polițiștii nu sunt singurii care consumă multă cafea într-o zi de lucru.
Un studiu realizat de cercetători de la Harvard School of Public Health, împreună cu Brigham and Women’s Hospital, unul dintre cele mai mari spitale din Statele Unite, încearcă să explice de ce unele persoane simt că nu pot funcționa fără o ceașcă suplimentară de cafea, în timp ce altele nu au nevoie de mai mult de o ceașcă, pentru a se simți revitalizate pentru întreaga zi. Se pare că nu obișnuința ne face să consumăm multă (sau dimpotrivă, puțină) cafea, ci unele gene care influențează rapiditatea cu care este metabolizată cafeina.
Aceasta nu poate fi singura explicație, însă. Sondajele realizate printre băutorii de cafea indică și o legătură între anumite profesii și un consum mai mare al acestei băuturi. Dacă filmele americane ni-i arată pe polițiști și pe jurnaliști mai tot timpul cu cafeaua în mână – un clișeu care reproduce realitatea, având în vedere orele lungi de lucru dintr-o redacție sau dintr-o secție de poliție – rezultatele sondajelor arată că și alte profesii pot fi asociate cu consumul mai multor cești de cafea pe zi.
Astfel, medicii, tehnicienii de laborator, profesorii și lucrătorii din restaurante se numără printre cei care consumă multă cafea. Primii în top sunt însă cercetătorii, angajații departamentelor de marketing și comunicare, jurnaliștii, creatorii de conținut și persoanele care ocupă funcții administrative.
Am putea trece pe listă și actorii, regizorii, dat fiind că mulți și-au declarat dragostea pentru cafea. David Lynch, creatorul Twin Peaks, a scris chiar un articol pentru Huffington Post Culture, în care povestește că nu poate trăi fără licoarea neagră, pe care a asociat-o mereu cu munca artistică. Hugh Laurie, actorul din Doctor House, recunoaște la rândul lui că este dependent de cafea, iar Tom Hanks, deși nu știm câtă cafea bea el însuși, a făcut până acum cadou câteva aparate de cafea în genul acestora jurnaliștilor de la Casa Albă, în semn de susținere a libertății presei.
Ce fel de cafea se consumă la birou?
Majoritatea firmelor cumpără sau închiriază un espressor pentru a le oferi angajaților și celor care le trec pragul o cafea concentrată și aromată. Alternativa este de obicei presa franceză, cu care se obține o cafea cu gust bogat, dar cu un timp de preparare mai lung.
Espressorul își arată potențialul chiar mai bine acasă, unde pot fi testate tot soiul de rețete, de la cappuccino la Cortado, cu condiția să alegi modelul potrivit.
Sursa foto: Shutterstock.com