Stresorii ascunși ai tehnologiei de care ar trebui să fii conștient
Sursa foto: Pixabay.com
Era tehnologică ne-a permis să avem acces la o mulțime de informații, a simplificat multe aspecte ale vieții noastre și ne-a dezvoltat capacitatea de a ne conecta cu ceilalți de pe diferite părți ale globului.
Aceste facilități vin, din păcate, cu destul de multe riscuri.
Spre exemplu, un studiu realizat în anul 2019 a descoperit că dacă petrecem prea mult timp pe internet, ajungând chiar în punctul de adicție, putem avea probleme în ceea ce privește sănătatea mintală. Studiul arată că, până și utilizarea non-adictivă a internetului poate avea efecte negative asupra noastră.
Conform psihologului Dr. Lisa Strohman, utilizarea continuă a tehnologiei duce la un nivel crescut de stres în viețile oamenilor de toate vârstele, iar stresul afectează starea de sănătate generală, deoarece dezechilibrează ritmul natural al organismului.
Care sunt stresorii ascunși ai tehnologiei?
Deși mulți dintre factorii cauzatori de stres ai tehnologiei au fost discutați îndelung, există anumiți stresori ascunși, care trebuie conștientizați și gestionați, pentru o mai bună stare de bine psihologică.
A fi departe de telefonul mobil
A avea un mini computer în buzunare este un lucru incredibil, dar am devenit atât de legați de device-urile noastre, încât ne este foarte greu să le lăsăm departe de noi. Am devenit dependenți de telefonul mobil, vrem să fim mereu conectați la el și nu ne stăpânim aproape niciodată impulsul de a verifica telefonul atunci când auzim familiarul sunet de notificare. Mai mult, ne este frică să fim fără telefon. Iar această frică duce la stres crescut.
Există chiar un termen pentru frica de a fi departe de telefon: nomofobie.
Dr. Strohman spune că putem să prevenim sentimentele de anxietate atunci când suntem departe de telefonul mobil prin stabilirea unor limite exacte. Aceste limite sănătoase pot include neutilizarea telefonului în timpul meselor, când suntem în situații sociale, înainte de somn sau atunci când facem duș (da, există persoane care au o plăcere imensă să utilizeze telefonul în duș).
Deși poate dura un timp până când vom deveni confortabili cu utilizarea limitată a telefonului, atunci când reușim, într-un final, să facem acest lucru ne vom simți mult mai mult în control.
Anxietatea datorată mesajelor
Este în natura umană să citim și să analizăm anumite lucruri în detaliu, iar mesajele pot să declanșeze această caracteristică ascunsă în noi. Așadar, un răspuns scurt la un mesaj extrem de lung dat de noi, îl putem interpreta ca fiind rece, indiferent. Totodată, dacă nu ni se răspunde la mesaj într-un timp scurt putem să ne gândim că suntem ignorați (Am făcut ceva greșit? Am spus ceva greșit? Încă mă place?). Chiar și notificarea unui mesaj pe telefon ne poate declanșa mici fluturi în stomac.
Ce putem face? Este important să conștientizăm reacțiile fiziologice și emoționale atunci când primim un mesaj, să fim observatori ai propriilor noastre reacții și să ne dăm seama că poate, suntem anxioși. Apoi, este bine să ne întrebăm pe noi înșine dacă avem un motiv valid să ne simțim așa și ce putem face pentru a reduce anxietatea.
De cele mai multe ori, răspunsul este să ne detașăm de telefon și să ne ocupăm timpul cu activități care ne fac plăcere, precum o plimbare sau o discuție cu persoana iubită.
Presiunea de a juca un joc video
Deși jocurile online pot fi distractive, majoritatea sunt create cu scopul de a ne face dependenți de ele. Poate ne simțim datori față de cei din echipa noastră online și nu putem să îi părăsim sau poate petrecem prea mult timp jucându-ne, în timp ce alte activități sunt ignorate.
Pentru multe persoane, jocurile video și dedicarea timpului liber în astfel de activități reprezintă o viață paralelă. Se pot implica ore interminabile în jocul video, pot exersa continuu pentru a fi cei mai buni și pentru a câștiga jocul. Își creează comunități online și au o viață paralelă în jocul online. Iar timpul petrecut în afara jocului le poate cauza extrem de mult stres și anxietate.
Deși nu cred că este o surpriză, soluția la această problemă ar fi gestionarea timpului petrecut cu jocurile video și limitarea timpului în joc. Din nou, este vorba de setarea unor bariere sănătoase și de stoparea unor comportamente nesănătoase.
Auto-critica datorată experiențelor celorlalți
Deși social media ne expune la viețile celorlalți, este important să înțelegem care sunt și riscurile acestei expuneri. Spre exemplu, atunci când navigăm pe profilele de Facebook și Instagram ale prietenilor și vedem doar experiențe plăcute, persoane fericite, cu o viață extrem de palpitantă, ne putem simți extrem de dezamăgiți de propria noastră viață.
Social media reprezintă un factor stresor extrem de mare în zilele noastre. În acest mediu, inevitabil, apar comparații cu ceilalți, comparații care ne pot afecta sănătatea mintală și ne pot face să ne simțim lipsiți de valoare.
Este important să reținem că vedem doar 5% din viețile oamenilor de pe social media- vedem cele mai frumoase și reușite poze, vedem vacanțele și aniversările, dar nimeni nu vrea să își posteze momentele triste, mai puțin plăcute.
Deși nu este ușor, soluția este să ne setăm și de această dată niște limite clare și să ne gestionăm timpul petrecut pe site-urile social media.
Este important să fim mai prezenți în moment, să ne detașăm de sentimentul că orice am face ar trebui documentat pe rețelele de socializare și este esențial să înțelegem că o poză pe Instagram nu spune totul despre viața acelei persoane. Oamenii își postează acele poze și își documentează acele momente în care sunt fericiți, încercând să transmită ideea de perfecțiune.
Deși utilizarea tehnologiei este parte integrantă din viața noastră și are beneficii concrete, exponențiale, este important să identificăm devreme ce ne cauzează stres emoțional și să încercăm să gestionăm comportamentul. Nicio schimbare nu are loc peste noapte, așadar, practicarea comportamentului sănătos cât mai mult timp și setarea limitelor sănătoase ar putea să ne ducă, treptat, într-un punct în care ne vom simți în control față de device-urile noastre și mult mai liberi.