Tehnologie sau creativitate?
În 1983, la departamentul nostru de resurse umane a sosit primul PC. Secretara era norocoasa lui utilizatoare. IBM-ul respectiv avea 2 dischete de 5 ¼ inch, cu o capacitate de 360 kB fiecare. O dischetă conținea WordPerfect 1.0, iar cealaltă dischetă era pentru salvarea fișierelor de date. Este vorba de scrisorile pe care redactam și care trebuiau dactilografiate, după dictare.
Nu e greu de imaginat că secretara s-a bucurat de mare atenție, întrucât toată lumea voia să vadă acest mecanism “teribil”. În realitate, l-am folosit doar ca mașină de scris. Eu am fost foarte interesat de această nouă tehnologie, iar după o mulțime de încercări, luări de poziție și negocieri cu șeful meu, mi s-a acordat permisiunea de a-mi comanda și eu un PC. Aparent, unicul meu argument viabil a fost că i-am promis să fac o minunată analiză de date, pe care urma să o proiectez pe un slide. Și uau!, chiar am primit un PC cu un hard disk, așa că nu mă limitam la cei 360 kB de pe dischetă. Și a fost atât de distractiv încât am decis să cumpăr un PC și pentru acasă.
Ca să fiu sincer, am folosit PC-ul în principal pentru jocuri. Am fost singurul din departamentul de resurse umane care a avut un calculator și de aceea am primit destul de multe cereri de la colegi. Mi-au cerut să-i ajut cu calcule, analize, rapoarte. Și mi-a plăcut să fac asta.
După câțiva ani, internetul a pătruns în case și în afaceri. Am cumpărat acasă un modem și m-am conectat prin telefon la internet. Modemul avea o viteză “incredibilă” de 17k7. Aproape că vedeai biții și bites-i mergând către computer. Vorbim despre anul 1994. Câțiva ani mai târziu a apărut internetul prin cablu și eu am fost unul dintre primii oameni din orașul meu care a avut internet prin cablu. Și mi-a plăcut mult, acasă, dar și în afaceri. Am fost primul căruia i-a plăcut să-l investigheze sau să încerce noi programe și jocuri. Trebuie, de asemenea, să spun că mulți oameni erau sceptici atunci când era vorba despre IT. Vor dispărea o mulțime de locuri de muncă, echipamentele vor deveni tot mai deștepte și oamenii tot mai proști, și în final tehnologia ne va cuceri lumea.
Dar când am început să scriu acest articol, a trebuit să mă gândesc și la situațiile care au apărut în trecut. Un exemplu: am analizat foarte mult, am tipărit o mulțime de rapoarte pentru mine și colegii mei și ceea ce am observat a fost că, deși prezentarea arăta bine și avea date frumoase, totuși s-au luat alte decizii decât te-ai fi așteptat văzând prezentarea. Pur și simplu au fost neglijate datele furnizate de un program IT inteligent.
Cu câțiva ani în urmă, câțiva directori executivi pensionați sau aproape de pensie au fost întrebați ce s-ar schimba în viața lor de afaceri dacă ar lua-o de la început. Mai mult de 80% au dat același răspuns: „am urma mai mult sentimentele și intuiția noastră”. Toți au spus că mulțimea de date pe care ar fi putut-o folosi ca informație era atât de copleșitoare, încât nu i-a ajutat atât de mult în rezultatul final. Intuiția și previziunea au fost cele care i-au determinat să ia deciziile.
Privitul la un ecran nu stimulează creativitatea
Am învățat, de asemenea, să pun în lumină importanța IT-ului în viața noastră. Nu mă înțelegeți greșit. Îmi place să lucrez cu cele mai noi gadget-uri, programe și echipamente, dar acestea nu îmi domină viața. Vă dați seama, cu toate sistemele noastre IT, care ar trebui să economisească timp, noi suntem mai ocupați ca oricând? Oamenii cu care vorbesc nu prea au timp pentru copii, familie și prieteni. Petrecem tot mai mult timp la telefoanele mobile. În medie, folosim telefoanele mobile 2 ore și 51 minute pe zi. Simțim nevoia de a răspunde imediat la e-mail sau la sms. Poate ar fi bine să realizați că, în momentul în care sunteți distrași de un e-mail, durează 24 de minute pentru a fi complet reconectat la sarcina pe care o făceați înainte.
Cei mai mulţi oameni își dau seama că IT-ul modern le influențează mult viața într-un mod pozitiv, dar cu siguranță și într-un mod negativ. Însă avem tendința să neglijăm aspectele negative ale IT-ului. Singurul lucru pe care îl aud în mod regulat este despre efectul de perturbare pe care IT-ul îl are pentru afacerea dvs. în următorii ani. Tot felul de consultanți spun că atunci când nu vă schimbați repede și nu vă adaptați la dezvoltarea tehnologică, vă veți pierde afacerea. Dar, de asemenea, acești consultanți își câștigă banii prin implementarea acestor sisteme. Deci, din perspectiva lor, pot înțelege asta.
Dar nu cred că tehnologia vă va dezmembra rapid afacerea. Trebuie doar să privim critic toate evoluțiile și să vedem cum poate fi de folos tehnologia în afacerea dvs. la nivel de clienți. Și dacă există un soft care vă ajută afacerea, puteți lua în considerare fără rezerve implementarea acestuia.
Am însă o altă dilemă. Fiind mereu ocupați și folosindu-ne telefoanele inteligente în fiecare oră din zi, ne pierdem creativitatea. Nu avem timp să fim creativi. Și toată lumea este de acord că din ce în ce mai importantă pentru următorii ani va fi creativitatea. În afaceri trebuie să facem diferența creând valoare adăugată pentru clienții noștri, în afaceri de tipul ”business to business”. Și avem mai multă creativitate atunci când ne facem timp să gândim lucrurile. Privitul la un ecran nu stimulează creativitatea. Trebuie să vă faceți timp pentru a vă goli mintea și pentru a lăsa ideile să vină. Sfatul meu este să vă creați timp pentru a fi creativ și să vă bucurați cu adevărat de perspectiva pe care o deschide tehnologia. Nu lăsați însă IT-ul să vă conducă viața.