Tendințe în Marketing pentru 2023
De-a lungul timpului, tendințele de marketing s-au schimbat rapid pentru a se alinia noilor tehnologii. De la reclame în ziare alb-negru și până la Inteligența Artificială și Realtitatea Virtuală, brandurile au învățat cum să utilizeze aceste tehnologii inovatoare. În mediul acesta în schimbare, mărcile nu pot doar să se bazeze pe cea mai bună practică de marketing veche și verificată. Preferințele și valorile consumatorilor s-au schimbat, astfel că și tacticile de marketing trebuie să fie flexibile pentru a se alinia acestora.
Anul 2023 promite să fie un sezon incredibil pentru marketing datorită tehnologiilor și schimbărilor de comportament ale consumatorilor. Acum este momentul să urmăriți și să profitați de tendințele care vor aduce avantaj competitiv în această arie.
Iată-le mai jos pe cele mai importante dintre ele:
Din punctul de vedere al tipului de Marketing
Influencer Marketing
Recomandarea a fost unul dintre cele mai de încredere instrumente de marketing din timpuri imemoriale. Oamenii tind să aibă mai multă încredere într-un produs/serviciu atunci când acesta este recomandat de cineva pe care îl consideră credibil și demn de încredere. Marketingul de influență a luat amploare recent, deoarece reunește un brand cu o persoană care are o autoritate într-o anumită nișă și se mândrește cu o uriașă urmărire online. Aceasta este o modalitate ideală de a moderniza și de a profita la maximum de oportunitățile disponibile prin noile platforme digitale.
Conform Influencer Marketing HUB, 93% dintre profesioniștii în marketing folosesc acest tip de marketing din motive precum:
Ø Creșterea gradului de awareness a brandului;
Ø Construirea încrederii și a autorității brandului;
Ø Atingerea publicului țintă;
Ø Generarea de conversii;
Ø Generarea de lead-uri;
Ø Stabilirea unui nou trend;
Ø Conectarea la o piață mai largă.
Live Streaming și Video Content
Conținutul video devine o parte crucială a marketingului pe rețelele sociale, deoarece poate capta atenția spectatorilor pentru mai mult timp decât postările statice. Elementele vizuale sunt puternice și vă pot ajuta să construiți un public implicat. În efortul de a ajunge la Millennials și Gen-Z, specialiștii în marketing și-au mutat atenția către videoclipuri de dimensiuni mici pe platforme precum TikTok și Instagram Reels. Acest lucru îi ajută să genereze mai multă implicare și să-și sporească gradul de cunoaștere a mărcii.
Marketing generat de utilizatori
Acest tip de conținut nu este altceva decât marketing verbal, dar provine de la clienți și nu de la brand. Este original și personalizat pentru o anumită marcă, ceea ce îl face și mai valoros. Mărcile pot valorifica conținutul generat de utilizatori, cum ar fi videoclipuri de despachetare, recenzii de machiaj, hashtag-uri și etichete foto pentru a construi o comunitate loială și pentru a le crește vizibilitatea. Aceste metode sunt excelente pentru a câștiga mai multă tracțiune și pot fi folosite pentru a crea o conexiune mai puternică cu publicul.
Agile Marketing
Marketingul Agile se bazează pe metodologia Agile utilizată în ingineria software. Funcționează prin împărțirea unui proiect mare în sarcini mai mici și mai ușor de gestionat și apoi repetarea rapidă a acestora. Această abordare permite marketerilor să reacționeze la schimbări și să se adapteze rapid.
Marketingul Agile a luat cu asalt industria datorită capacității sale de a permite colaborarea în timp real și răspunsuri rapide la schimbările pieței. Este o soluție excelentă pentru agenții de marketing care doresc să rămână în fruntea curbei.
Printre beneficiile Marketingului Agile se includ:
Ø Flexibilitate de adaptare la schimbare datorită planificării de tip iterativ;
Ø Abilitatea de a oferi valoare devreme și adesea prin gruparea indivizilor în echipe interfuncționale mici care pot finaliza proiectele în mod autonom;
Ø Mai mult accent pe valoarea clienților și rezultatele afacerii, spre deosebire de activitate și rezultate;
Ø Mai multe decizii bazate pe date datorită unui accent pus pe experimentare;
Ø Mai bună transparență și colaborare prin fluxuri de lucru vizualizate și puncte de contact frecvente.
Din punct de vedere al customer experience
Harta completă a experienței clientului
Clienții doresc o experiență personalizată care să le satisfacă cu adevărat nevoile. Și, deși este tentant pentru agenții de marketing să privească marketingul ca pe o singură campanie, clienții nu interacționează cu marca dvs. în acest fel. Prin urmare, este esențial ca întreprinderile să aibă o abordare integrată pentru a ajunge la clienți pe diverse canale.
În plus, începând cu 2023, agenții de marketing trebuie să aibă o înțelegere aprofundată a fiecărei întâlniri cu clienții pe parcursul călătoriei lor și să se concentreze pe oferirea unei experiențe complete, mai degrabă decât pe campanii individuale.
O modalitate excelentă de a obține o perspectivă suplimentară asupra experienței utilizatorului este dezvoltarea unei hărți a călătoriei utilizatorului. Utilizând această funcționalitate, puteți obține informații valoroase despre comportamentul utilizatorilor și puteți lua măsuri pentru a vă îmbunătăți produsul/serviciul. Cu ajutorul asistenților de scriere AI, puteți identifica și viza cu ușurință piața dorită, ceea ce duce la o mai bună satisfacție a clienților. Hărțile călătoriei clienților sunt incredibil de valoroase pentru a oferi afacerii dvs. capacitatea de a modela o experiență coerentă a clienților. Este o reprezentare vizuală a gândurilor, emoțiilor și deciziilor unui client de-a lungul procesului de cumpărare.
Dezvoltarea experienței clientului în concordanță cu device-ul utilizat
UX este mai mult decât cuvinte goale; este un concept care descrie emoțiile provocate de oameni atunci când interacționează cu un sistem. Un design UX sunet este esențial pentru a crea o experiență plăcută pentru clienți. De asemenea, ajută la satisfacerea nevoilor clienților, precum și la creșterea loialității față de produsul sau marca asociată.
Site-ul sau aplicația dvs. este una dintre cele mai importante investiții de marketing ale dvs., iar un UX excelent poate fi cheia pentru a converti clienții potențiali în clienți reali. O experiență excelentă a utilizatorului poate crea beneficii uriașe atunci când vine vorba de succesul afacerii tale. Când vă construiți site-ul web, asigurați-vă că este ușor de navigat și că nu supraîncărcați utilizatorii cu prea multe date pe paginile principale. Păstrarea unui aspect simplu vă va ajuta să vă asigurați că vizitatorii au o experiență plăcută. Optimizarea site-ului dvs. pentru mobil este esențială, deoarece majoritatea utilizatorilor de internet din întreaga lume accesează web-ul de pe telefoanele lor. Procedând astfel, nu numai că va stimula implicarea și vânzările, dar vă va ajuta și să țineți pasul cu tendințele digitale.
Câteva exemple din tendințele anului 2023 legate de design UX includ:
Ø Minimalism și „blanding”, sau site-uri web fără publicitate intruzivă și ferestre pop-up
Ø Interfețe activate prin voce
Ø Comenzi hands-free
Ø Elemente animate pentru a adăuga info noi
Ø Design web pe blocuri
Ø „Scrollytelling”, sau spunerea unei povești în timp ce utilizatorul derulează
Ø Culori îndrăznețe
Ø Conținut video
Tactici SEO de Voice Search
Căutarea vocală devine rapid un instrument cheie pentru marketerii pentru a-și îmbunătăți SEO. Pe măsură ce utilizarea căutării vocale crește, crește și importanța de a fi vizibil pe asistenții digitali. Asistenții de scriere AI pot fi de mare ajutor pentru a răspunde rapid și precis la întrebările de zi cu zi. Din „Cine cântă Bohemian Rhapsody?” la „Cum e vremea la Timișoara?”, te-au acoperit. De asemenea, sunt din ce în ce mai capabili să răspundă solicitărilor mai personalizate, cum ar fi „Ce cafenele sunt deschise în apropierea mea?” și „Servesc chai latte?”.
Companiile se străduiesc să țină pasul cu tendințele, în principal prin schimbarea modului în care prezintă informațiile. Cu scopul de a oferi răspunsuri la întrebările cititorilor pe baza intenției lor, creatorii profită acum de diverse formate de întrebări și răspunsuri conversaționale. Căutarea vocală permite utilizatorilor să obțină informații prompte, precise și pertinente într-un mod mai rapid și mai eficient. Acest lucru asigură că clienții primesc rapid răspunsuri fiabile, de top.
Din punct de vedere al marketingului digital
Marketing conversațional
În loc să spere că clienții potențiali vor veni din formele de captare a clienților potențiali, marketingul conversațional se dovedește a fi un instrument mai eficient. Prin țintirea clienților potențiali cu mesaje relevante și prin utilizarea automatizării AI, acum puteți interacționa eficient cu vizitatorii site-ului odată ce ajung.
Această tehnică de marketing digital implică utilizarea chatbot-urilor de învățare automată și NLP, permițând clienților să conducă conversații bidirecționale cu organizația. Pe măsură ce marketingul conversațional devine norma în 2023, companiile vor trebui să se adapteze și să învețe cum să treacă de la o abordare asincronă la marketing și să se angajeze în conversații în timp real.
Content Interactiv
Ultimul deceniu a cunoscut o revoluție în ceea ce privește conținutul interactiv pe internet. Uitați de postările statice tradiționale și deveniți un participant activ cu conținut care solicită atenție și implicare. Consumatorii nu mai sunt mulțumiți doar să ingereze informații. Specialiștii în marketing creează acum experiențe interactive, bidirecționale, care stimulează implicarea activă a grupurilor țintă cu conținut precum:
Ø Infografice interactive
Ø Chestionare
Ø Jocuri
Ø Calculatoare
Ø Concursuri
Ø Evaluări
Ø Hărți interactive
Ø Videoclipuri interactive
O majoritate covârșitoare a marketerilor (81%) sunt de acord că conținutul dinamic este mai bun decât conținutul static atunci când vine vorba de conectarea cu potențialii cumpărători. Cu toate acestea, această strategie rentabilă ajută la realizarea mult mai mult decât atât.
Utilizarea instrumentelor de VR si a aplicațiilor
În 2021, Meta și-a lansat proiectul metavers, care a provocat un impuls pentru marketeri de a explora noi posibilități și de a încorpora experiențe de realitate hibridă și mixtă în strategiile lor de marketing. Marketingul VR este o modalitate excelentă pentru mărci de a-și prezenta ofertele. Utilizează tehnologia de realitate virtuală pentru a oferi clienților o experiență captivantă, realistă, care nu poate fi realizată prin niciun alt mediu.
Mai multe mărci au încorporat tactici AR pentru a interacționa cu utilizatorii – de la aplicația Virtual Artist de la Sephora la aplicația AR de la Ikea. Deși acestea sunt eficiente, puțini s-au aventurat încă să proiecteze o experiență VR completă care necesită o cască VR.
În acest an, așteptați-vă să vedeți încercările virtuale și filtrele Instagram rămânând cu impact în lumea marketingului. Cu toate acestea, și mai multe strategii revoluționare de marketing VR vor ocupa centrul atenției în acest an.
Identitatea mărcii este un factor important de luat în considerare atunci când vine vorba de 2023. Poate fi un brand personal sau de companie, dar nu trebuie trecut cu vederea.
Din punctul de vedere al identității de brand
Creșterea atenției acordate responsabilității sociale și a reputației
Consumatorii de astăzi au mai multe șanse să graviteze către mărci care aderă la un simț al responsabilității sociale, îmbinând eforturile lor de a face bani cu activități care pot fi benefice pentru societate.
Studiile au arătat că majoritatea consumatorilor iau în considerare valorile atunci când iau decizii de cumpărare. De asemenea, s-a constatat că 66% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produsele de la mărci care arată un angajament față de cauze sociale.
Specialiștii în marketing includ adesea inițiativele lor de responsabilitate socială în planurile lor de marketing pentru a atrage clienții care caută o modalitate etică și semnificativă de a-și folosi banii. Arătându-și angajamentul de a face lumea un loc mai bun, companiile pot crea un sentiment de loialitate față de clienți, care depășește ceea ce oferă metodele tradiționale de publicitate.
Exemplele includ:
Ø Promovarea ambalajelor reciclabile
Ø Promoții care răspândesc conștientizarea problemelor societale
Ø Dirijarea unor părți din profit către organizații de caritate
Ø Derularea de campanii unu-la-unu pentru a dona produse celor care au nevoie
Ø A avea servicii sau activități comunitare sponsorizate de companie
Ø Promovarea comerțului echitabil
Ø Pledând pentru justiție socială
Reprezentare și incluziune
În ciuda progreselor înregistrate în materie de diversitate, echitate și incluziune (DEI) de către profesioniștii în marketing și publicitate în ultimii doi ani, mai este destul de mult de lucru în acest sens până în 2023.
Un sondaj realizat de Facebook a dezvăluit că o majoritate covârșitoare a consumatorilor anticipează că mărcile includ mesaje incluzive în strategiile lor de marketing digital. 71% mai exact. Acest lucru indică cât de influent și important este pentru mărci să acorde prioritate diversității și includerii în campaniile lor. Pionierii „revoluției inclusive”, companii precum ThirdLove, Nike și Bumble creează campanii puternice care susțin diversitatea în ceea ce privește rasa, vârsta, tipul de corp, sexualitatea și multe altele.
Beneficiile marketingului DEI sunt duble:
Ø Afacerea ta devine o forță pozitivă pentru promovarea diversității și eforturilor de incluziune.
Ø Rezonanța cu un public mai larg va determina mai mulți oameni să aibă încredere în marca ta, să îți prețuiască autenticitatea și, sperăm, să cumpere de la tine.
În ultimii doi ani, s-a înregistrat o schimbare incredibilă a tacticilor de marketing și a modului în care companiile ar trebui să-și abordeze clienții. Consumatorii sunt acum mai pretențioși când vine vorba de autenticitate, transparență, confidențialitate și includere din partea mărcilor pe care le susțin.
Imagine, Pixabay