Trăim o perioadă de (re)activare a curajului din noi
S-au scurs deja doi ani de când (re)simțim, la un nivel accentuat, volatilitatea, incertitudinea, complexitatea și ambiguitatea lumii în care trăim… Trăiam într-o lume VUCA (Volatility – volatilitate, Uncertainty – nesiguranță, Complexity – complexitate, Ambiguity – ambiguitate) și înainte de COVID-19, dar, mi se pare că, din februarie 2020, schimbarea a devenit mai rapidă și mai volatilă, mai greu de prezis și mai incertă, mult mai complexă, mai dificil de interpretat și mai ambiguă.
Trăim o perioadă care ne-a „așezat” față în față cu temeri mai mici sau mai mari, iar despre unele dintre ele poate nici nu știam că există… Fuga din calea acestor temeri nu reprezintă – cred eu – un act de curaj. Și, nu cred că sunt persoane imune în fața fricii, măcar a unei frici…
Ram Dass spunea că: „Nu poți suferi în trecut sau în viitor, dacă te afli în momentul prezent. Suferi în memoria și imaginația ta”. Există factori declanșatori care ne activează o stare reactivă de frică. De cele mai multe ori, frica reactivă generează crearea unei proiecții distorsionate a ceea ce ne imaginăm că se va întâmpla în viitor. În același fel, ne folosim de amintirile asupra trecutului pentru a alimenta interpretarea distorsionată a ceea ce se întâmplă în momentul prezent.
Desigur, schimbarea cauzează aproape de fiecare dată disconfort, generează frici, anxietate, chiar panică. Dar, în ciuda tuturor dificultăților, cred că această perioadă a creat o mare oportunitate de a ne fortifica curajul și rezistența.
Grație profesiei și misiunii personale, iubesc să(-mi) adresez întrebări, pentru că am înțeles puterea dincolo de cuvinte a demersului interogativ. Oare voi v-ați întrebat dacă:
- Ne naștem cu o anumită cantitate de curaj?
- Putem să auto-creăm curajul de care avem nevoie pentru a călători mai ușor prin viață?
- Simțim frică, înseamnă că nu avem curaj?
- Este Frica o Formă de Răspuns la Incertitudine, Complexitate, Ambiguitate?
Adeseori, binecuvântarea adusă de o cumpănă în viață vine sub forma Curajului. De prea multe ori, oamenii cred că fie te naști curajos, fie nu ești. Eu cred că dobândim curaj prin practică zilnică.
Manfred F.R. Kets de Vries, psihoterapeut și profesor de leadership în cadrul INSEAD împărtășește o serie de tehnici pe care le putem folosi pentru a ne găsi și exersa curajul:
- Creați scenarii: imaginați-vă acel rău care s-ar putea întâmpla dacă întreprindeți o anumită acțiune, precum și care ar fi rezultatul dacă nu acționați. Prin identificarea riscurilor pe care ni le asumăm, ne putem imuniza împotriva temerile noastre. Este important să recunoaștem că frica nu este un lucru rău. Reprezintă o oportunitate de a afla mai multe despre cine sunteți și ce ar putea să vă comunice acea frică.
- Numiți-vă fricile – Dacă vă faceți timp să vă exprimați temerile și să înțelegeți de ce sunt acolo, veți deveni mai curajoși. Desigur, nu este ușor să recunoaștem unde și când suntem vulnerabili. Dar, dacă poți face față acestor temeri, ești cu un pas mai aproape de a fi curajos.
- Exersează ieșirea din zona personală de confort – Practicarea conștientă și consecventă a micilor acte de curaj poate avea un efect cumulativ.
- Aveți grijă de corpul vostru: frica epuizează atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Într-o criză, asigurați-vă că vă faceți timp pentru a mânca bine, a face mișcare și a dormi. Folosirea diverselor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, creează claritatea minții care este necesară pentru acțiuni curajoase.
- Înconjurați-vă de oameni cu care vă puteți împărtăși, în mod liber, temerile și ale căror frici să le ascultați la rândul vostru.
În prima mea contribuție editorială la depozitarul de resurse Cariere, îndrăznesc să vă provoc să (vă) răspundeți la următoarele întrebări:
- Cum arată curajul pentru tine? Cum definești curajul?
- Când consideri / simți că ai dat, ultima dată, dovadă de curaj?
- Ce crezi că te-a susținut atunci să acționezi curajos?
- Înainte de a face acea faptă / acțiune curajoasă, ai simțit și frică?
- Alege o culoare pentru frică.
- Alege o culoare pentru curaj.
- Acum combină cele 2 culori. Ce symbol / imagine poți creiona folosind culorile alese?
- Pe o scala de la 1 la 10, cât de curajos / curajoasă te simți acum?
- Ce crezi că ai putea face de la acest nivel al curajului?
- Dacă ar fi să vă uitați la ultimele 365 zile din viețile voastre, ce ați învățat despre cota personală de curaj?
Aleg să închei aceste rânduri cu răspunsul pe care Gordana Biernat — autoarea cărții Know The Truth – l-a oferit când a fost întrebată: „Cum crezi că oamenii pot găsi curaj?”
„Când lucrurile din realitatea exterioară sunt atât de dificile încât simți că trebuie să te predai acestora pentru că nu le poți face față, fix în acel moment apare curajul. Nu poți dicta să ai curaj, nu poți spune: «Eu voi îndrăzni să fac asta». Doar să te predai la ceea ce este și asta va permite curajului să apară. Nu poți planifica curajul, acesta se întâmplă în anumite momente, gradual”.
Photo by henry perks on Unsplash