Transformă-ți job-ul într-un joc
Câți dintre noi ne simțim într-adevăr motivați să ne trezim dimineața și să mergem la serviciu? Dar dacă ți-ai transforma job-ul într-un joc palpitant? Chiar dacă pare dificil poți s-o faci cu puțină imaginație. Poți să găsesti mai jos, patru pași simpli prin care să îți trezești entuziasmul pentru jobul tău. Doar dacă vrei, bineînțeles!
Adevărul este că de multe ori realitatea nu ne motivează destul și nu este construită astfel încât să ne determine să funcționăm la potențial maxim. În schimb jocurile ne învață cum să creăm oportunități din proprie inițiativă și ne provoacă la limita abilităților noastre.
Jocurile acoperă nevoile noastre de bază, ne oferă recompense și ne inspiră într-un fel în care realitatea nu o face. Aceste valențe le-ai putea transfera și în jobul tău de zi cu zi.
Cum ar fi să folosim tot ce știm despre jocuri pentru a corecta ceea ce nu ne face să ne simțim bine în realitate. Cum ar fi să ne trăim viața ca niște gameri adevărați sau să ne transformăm jobul într-un joc palpitant?
Ca să poți face asta ai nevoie să știi care sunt elementele definitorii ale unui joc.
Scopul
Este obiectivul specific pe care jucătorii se vor strădui să îl îndeplinească. Este acel ceva care le captează toată atenția și le dirijează comportamentul în timpul jocului. Scopul le oferă jucătorilor acel ”sense of purpose”, motivul pentru care sunt implicați în joc.
Regulile
Acestea impun anumite limite în funcție de care jucătorii pot îndeplini obiectivul jocului. Regulile împiedică jucătorul să câștige într-un mod simplu și previzibil, ceea ce îl determină pe acesta să acceseze resurse pe care nu era conștient că le are și să le folosească într-un mod inovator pentru a câștiga jocul.
Feedback-ul
Sistemul de verificare permanentă îi arată jucătorului cât de aproape este de momentul câștigării jocului. Verificarea în timp real este o garanție pentru jucător că obiectivul poate fi atins și îl motivează să găsească noi soluții pentru a îndeplini această sarcină.
Participarea voluntară
Toate persoanele care decid să joace un joc acceptă voluntar obiectivul jocului și regulile acestuia. Faptul că au libertatea de a intra sau de a ieși din joc oricând doresc transformă ceea ce în realitate ar fi o muncă stresantă și neplăcută, într-o activitate relaxantă și reconfortantă.
Deci cum ai putea să aplici aceste principii la job?
Alege-ți ținte provocatoare
Dacă jobul tău nu te provoacă înseamnă că nu e potrivit pentru tine. Alege-ți ținte care la prima vedere par dificil de neatins și fii în permanent control al lucrurilor pe care le faci. Fă-ți o imagine clară asupra a ceea ce faci și a modului în care contribui la îndeplinirea obiectivelor.
Când vei reuși să faci ce ți-ai propus te vei simți mândru/ă. Este o emoție foarte intensă pe care italieii o numesc ”fiero” și care se manifestă atunci când câștigi o luptă împotriva cuiva. Se pare că simțim același tip de mândrie, cea mai puternică reacție neuro-chimică ce poate avea loc la nivelul creierului nostru, și atunci când jucăm un joc.
Acționează
Jocurile ne captivează pentru că ne pun în situația de a lua decizii din prima clipă. De ce nu ai face asta și la job. Odată ce ți-ai setat țintele fă-ți un plan de acțiune și asigură-te că nu se așează praful pe el în sertar. Începi cu primul task fără să te gândești cât de mult ți-a mai rămas până îți îndeplinești obiectivele sau cât de greu este să faci asta. Nu te mai gândi la altceva în timp ce faci acel task.
Urmărește-ți constant evoluția
Fă-ți un grafic cu task-urile pe care le ai și bifează-le de câte ori ai îndeplinit câte unul. Astfel vei putea fi în control permanent asupra evoluției tale cu privire la îndeplinirea obiectivului final. A păstra un jurnal al evoluției s-a dovedit a fi extrem de important pentru responsabilizare.
Acordă-ți o recompensă pentru fiecare task sau grup de task-uri îndeplinite
Recompensa poate să fie o pauză de cafea, o sesiune de shopping online, o vizită pe site-ul tău preferat, o discuție agreabilă cu colegii sau orice altceva care te face să te simți bine. Cheia este să nu abandonezi niciun task înainte de a-l termina decât în cazuri excepționale pe care ni le putem închipui cu toții: apare ceva urgent, te sună o persoană importantă etc.
Aceste mici recompense sunt momentele tale de satisfacție care te motivează să mergi mai departe spre atingerea obiectivului final.
Dacă sugestiile de mai sus nu ți-au plăcut sau ți-ai spus că nu poți să le aplici din cauză că ai un șef încuiat, colegi apatici sau o companie nasoală pentru care lucrezi… să știi că ori trebuie să-ți schimbi jobul, ori trebuie să te schimbi tu.
Dacă în schimb sugestiile de mai sus ți-au placut, du-te la treabă…