Mindfulness: Un concept care sună bine sau un instrument real care ne ajută?
În tumultul vieții cotidiene, plină de tot felul de provocări și de stres la cote maxime, încercăm să ne regăsim echilibrul, fiind dispuși să încercăm tot felul de metode de relaxare.
Una dintre medodele de relaxare, și nu numai, este tehnica mindfulness. Ce înseamnă mindfulness? Mindfulness este o tehnică terapeutică ce presupune conștientizarea momentului prezent, prin recunoașterea și acceptarea calmă a sentimentelor, a gândurilor și a senzațiilor corporale.
Totodată, pentru a reuși în tehnica mindfulness, trebuie să existe o dorință deschisă și sinceră de a înțelege ce se întâmplă în interiorul tău și în jurul tău. Mindfulness înseamnă să observăm, în mod intenționat conștient, ceea ce se întâmplă atât în jurul nostru, cât și în interiorul nostru. O
practică pe care o poate învăța oricine, indiferent de vârsta pe care o are, religie, profesie sau pregătire profesională și care nu necesită nicio pregătire specială sau vreo abilitate deosebită.
La ce folosește mindfulness?
Specialiștii precizează că “a fi mindfulness” îți oferă ocazia să trăiești experiențe aparent banale cu o altă atitudine. Care se pare că poate schimba total felul de a vedea lucrurile.
Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Harvard, tehnica de meditație, de relaxare mindfulness, are efect imediat asupra creierului.
Scopul principal al acestei tehnici este cultivarea excelenţei personale, creșterea performanței profesionale și accesarea stării de libertate și împlinire interioară cu mai puțîn efort și mai multă seninătate. Studii recente din domeniul neuroștiințelor recunosc beneficiile mindfulness. Atât pentru psihic, cât și pentru sănătatea fizică, reducerea stresului, dar și imbunatirea calității vieții.
Datorită practicării acestei tehnici s-au constatat ameliorări în tratarea bolilor de inimă și gastrointestinale, diminuarea stresului și scăderea durerilor cornice. Precum și în cazurile de depresie, abuz de substanțe, tulburări alimentare și de anxietate.
Mit sau realitate?
Începutul meditației de tip mindfulness poate reprezenta alegerea unui moment în care să acordăm atenție senzațiilor pe care le transmite corpul, iar, în timp să putem înțelege pe deplin ce se întâmplă în interiorul nostru.
Deși pentru sceptici pare aproape de ireal, tehnica aceasta există. Iar beneficiile ei au fost deja demonstrate de cercetători. Tehnica mindfulness este practicată, peste tot în lume, de la avocați, antreprenori, jurnaliști și până la psihologi, cercetători, economiști. Mindfulness poate ajuta, într-adevăr, tehnica fiind folosită chiar și de psihologi în terapia pentru tratarea diverselor probleme. Însă răspunsul la întrebarea “Reprezintă mindfulness o tehnică reală?” stă în fiecare dintre noi, în percepția pe care o avem asupra a tot ceea ce ne înconjoară.