Viața e scurtă! Nu vă pierdeți timpul cu un job care nu vă face fericiți
Să te bucuri de cariera ta este mai important decât să câștigi un salariu mai mare sau să ai un titlu răsunător.
Mulți dintre noi am avut părinți care ne-au obligat să studiem într-o anumită școală sau facultate și să avem un job mai degrabă pe placul lor, doar pentru că așa considerau ei că este bine. Din păcate, în continuare mulți tineri nu sunt întrebați ce le-ar plăcea să facă și să devină, ci sunt sfătuiți să urmeze un anumit parcurs.
Nu toți trebuie să fim directori sau antreprenori. Trebuie mereu să ne întrebăm dacă jobul ne va face fericiți, să ne întrebăm dacă vom face față stresului, dacă suntem dispuși să lucrăm de multe ori peste program sau în weekend sau să călătorim frecvent și să fim departe de casă. Evident, orice job are atât avantaje, cât și dezavantaje. Important este să ne descoperim pe noi înșine și să avem curaj să facem ce ne place chiar dacă mulți consideră că este deja târziu.
Este normal să avem un îndrumător, dar nu toți am avut norocul de a avea persoane care ne-au prezentat mai multe opțiuni și noi să o alegem pe aceea pe care o preferam. Nu toți am avut norocul să avem părinți care ne-au putut susține financiar studiile, ci am muncit din școală, formându-ne în timp o aversiune față de muncă, deoarece nu ne-am putut savura viața de liceu sau de facultate.
Poate am nimerit într-un domeniu care ne plăcea, dar am avut un șef care ne-a făcut repede să ne gândim la reprofilare sau un coleg care își dorea cu disperare să fie promovat și nu avea scrupule, făcând din acea companie un mediu toxic.
Sunt multe aspecte care nu au depins sau nu depind direct de noi, însă, dacă nu știți încă ce vă place, puteți apela la anumite filtre care ajută să vă setați corect anumite aspecte legate de viața profesională.
Conform multor studii, fericirea nu se corelează direct cu banii: legătura dintre venit și fericire se termină odată ce cineva câștigă un pic peste medie.
Pentru mulți, un loc de muncă pe care îl iubesc, care este mai productiv și vă face să vă simți împliniți devine mai important decât banii. A nu se înțelege greșit: știm cu toții că este importantă și partea financiară, dar, dacă jobul tău bifează doar acest aspect, înseamnă că nu este ceea ce trebuie.
Pentru a afla ce meserie iubești, în primul rând ar trebui să-ți pui câteva întrebări despre visurile, obiectivele și punctele tale forte. Următoarele rânduri sunt pentru cei care se gândesc la o reprofilare și care se concentrează pe ceva ce le place să facă și care ar putea fi foarte posibil să se transforme într-o carieră de succes. Studiile au arătat că oamenii fericiți tind să câștige și salarii mai mari.
„Dacă îţi place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viaţa ta”
– Confucius –
Iată cinci motive pentru a renunța la un loc de muncă de care nu ești mulțumit și cum poți să decizi următorii pași pentru a-ți găsi un job pe care să-l iubești.
1. Cum ar trebui să te simți la un job care îți place?
Locul de muncă nu ar trebui să fie doar o sursă de venit. Dacă nu îți place ceea ce faci, vei ajunge să pierzi mare parte din viața ta deoarece la un job full-time petreci mai mult timp decât cu familia și prietenii.
Cariera ta ar trebui să te facă să te simți bine emoțional, atât în birou, cât și în afara ei.
Un job pe care îl iubești îți oferă o motivație suplimentară pentru a-ți îndeplini obiectivele, iar atunci când o faci, sentimentul de realizare este remarcabil. Vei purta și radia acel succes oriunde ai merge, ajutându-te în alte aspecte ale vieții tale.
2. Întreabă-ți prietenii sau familia ce puncte forte ai
Uneori, o discuție cu cei mai apropiați te poate ajuta să iei decizii bune. Întreabă-i pe cei dragi care cred ei că sunt punctele tale forte și gândește-te ce job ți-ar permite să folosești aceste abilități. Vei obține o perspectivă diferită atunci când ceri părerile altora, mai ales dacă sunt persoane apropiate, care te cunosc. Ceea ce consideri tu a fi punctele tale forte pot fi diferite de percepțiile familiei și prietenilor tăi.
3. Comunică cu șeful tău
Dacă nu îți place ce faci și ai noroc de un șef bun, îi poți povesti ce îți place și ce nu, ce ți-ai dori de la job. Dacă ai argumentele corecte pentru o reprofilare, poți avea șansa să te mute la departamentul mult dorit de tine.
4. Ce îți displace cu adevărat să faci?
Este la fel de important să-ți recunoști punctele slabe, precum este să-ți cunoști punctele forte. Înțelegerea a ceea ce ți-e teamă să faci poate ajuta să-ți modelezi calea în carieră. Dacă nu iei în considerare acest lucru, s-ar putea să fii din nou în situația în care să cauți o reprofilare. De exemplu, dacă urăști să lucrezi numai de la birou, un job în vânzări s-ar putea să fie cheia. Sau, din contra, dacă urăști deplasările sau să călătorești, un job de contabil sau în IT ar putea fi potrivit.
Jobul perfect nu există, dar cel aproape perfect, cu siguranță da.
În concluzie,
5. Unde vă simțiți cel mai bine și ce vă face fericiți?
Fiți sinceri și așterneți pe o hârtie, în ordinea preferințelor, cinci aspecte pe care ar trebui să le bifeze jobul ideal și concentrați-vă eforturile pentru a-l obține. Îmi place să lucrez singur sau în echipă, vreau să performez în firme mici sau în companii multinaționale, vreau flexibilitate sau funcționez mai bine cu un program fix, sunt creativ, am inițiativă sau mă descurc mai bine cu cifrele, sunt meticulos și îmi place mai mult să execut. Fiți însă realiști și alegeți un job pe care îl puteți obține relativ ușor și fiți pregătiți să începeți de la zero, dacă vă îndreptați către alt domeniu.
Dacă e domeniul mult visat, vor merita cu siguranță 2 – 3 ani de sacrificiu pentru a fi fericiți și împliniți.