Viața merge înainte – Dezvoltarea talentelor ca mesaj de încredere în jocul infinit al afacerilor
Sursa foto: pixabay.com
În vreme de război, povesteau bunicii mei, familiile se ”strângeau” alături și îngrijeau atent de copii. Ei reprezentau viitorul însuși, speranța și optimismul că viața merge mai departe, iar aceasta răspundea nevoii vieții de a continua. ”Maturii” familiei, mai expuși din cauza prezenței pe fronturi sau consumați de eforturile de a proteja și întreține familia, găseau totuși resursele pentru a îngriji de copii, de a le gândi și proiecta un viitor, pentru ca și ei să se bucure de viață și bune oportunități.
Observ și acum, în această perioadă de criză prin care trecem, companii care, pe lângă energia dedicată activ în prezent, își păstrează și gândirea pe termen lung, anticipând vremuri mai bune în care au nevoie să continue în jocul infinit al afacerilor. Adică să continue să existe, să prospere pentru actionarii și angajații lor și să ofere soluții pentru viața clienților lor.
Recent (epidemia COVID-19 făcea ravagii în China și ajunsese deja și în Italia), o prietenă care a plecat acum câțiva ani din România pentru a lucra la sediul companiei din Elveția mi-a cerut câteva îndrumări despre cum să se pregătească și să se prezinte foarte bine la o întâlnire cu un top executiv aflat la multe nivele organizaționale deasupra rolului ei. Prietenei mele tocmai i se schimbase rolul, în jos, în urma unei reorganizări a companiei, ea fiind un angajat de talent foarte apreciat în compania unde lucrează. M-am bucurat mult pentru că i s-a oferit această oportunitate și am apreciat gestul companiei de a-i prelua prietenei mele emoția schimbării de rol, dar și de a-i oferi un mesaj de încredere pentru viitor. Adică, ”sunt vremuri grele, dar rămâi cu noi”.
Și iată ce am discutat cu prietena mea.
- Top executivii ”zboară” la altitudini înalte
Ca să poți purta o conversație cu sens atât pentru tine cât și pentru cel din fața ta, este necesar să îți înțelegi audiența. Executivii văd în întreaga organizație (sau industrie) și conectează punctele de sus în jos. Așadar, pentru a te conecta bine cu ei, trebuie să înțelegi cum subiectul tău de conversație se încadrează în viziunea lor asupra lumii. Poți lua ca exemplu un client complex (intern sau extern) cu care lucrezi și să pregătești o actualizare cu privire la munca ta cu acesta. Când vorbești cu un executiv, nu ar trebui să te concentrezi asupra problemelor de zi cu zi ale gestionării clientului. În schimb, vei dori să vorbești despre veniturile totale pe care le generează, contribuția la profit și strategia ta de a dezvolta relația cu acel client. Întreabă-te ”Ce ar vrea să știe acest top executive despre acest client?” și dezvoltă-ți materialul de acolo.
- Să crezi în ceea ce spui
Să crezi în ceea ce spui când vorbești cu un top executiv este la fel de important ca mesajul în sine. Autenticitatea în locul limbajului „de lemn” poate face diferența între o conversație care va rămâne în memoria celuilalt sau una care este doar bifată pentru că trebuie. Nu te feri să spui ce crezi, însă ai grijă cum spui acestea, pentru că ”ambalajul” contează.
- Nu aștepta o îmbrățișare la final. Ei pot fi nerăbdători și deci abrupți.
Îți vor arăta interes dacă ai la îndemână un conținut de conversație relevant. Chiar și așa, așteaptă-te la final doar la o strângere de mâna și un zâmbet. Este suficient pentru o întâlnire de acest gen. Însă amintirea întâlnirii va rămâne și va da roade. Top executivul va vorbi în primul rând celui/celei care te-a recomandat pentru întâlnire și cu sigurață vei vrea ca și acolo să faci o impresie bună. Însă, dacă întâlnirea este reușită, aceasta cu siguranță îți va crește încrederea în tine și în viitorul tău, indiferent unde acesta se va materializa. Și chiar merită să sărbătorești. Sună-ți familia sau cel mai bun prieten și povestește, dă drumul emoției pozitive. Îți va face bine.
- Începe conversația ușor, cu un subiect relevant și continuă relaxat
Poți mulțumi pentru oportunitatea de a a avea întâlnirea, dar nu petrece prea mult timp poziționându-te la un nivel inferior. Am observat în experiența mea că acestui gen de oameni le place să te poziționezi egal, dar cu respect pentru rolul lor. În acest fel sunt invitați și ei să fie autentici, să discute deschis, iar acestea sunt stări pe care nu și le pot permite prea des în munca lor. De cele mai multe ori sunt nevoiți să fie formali și serioși, iar această întâlnire îi poate face să se simtă vii și autentici și pe ei. Așadar, fă din această întâlnire un dar și pentru interlocutorul tău în timp ce este deja un dar pentru ține. Poți să spui de exemplu că îți place locul ales pentru întâlnire sau că afară vremea este frumoasă și te-ai bucurat de ea venind să îl întâlnești sau că ai venit emoționat de cea mai recentă reușită a echipei din care faci parte.
Continuă conversația natural. Imaginează-ți că în fața ta se află un prieten cu care stai la o cafea și vrei să îi povestești ceva frumos despre tine, ca să se bucure și el. O conversație umanizată aduce relaxare și bună dipsoziție. Poți încerca și umorul, însă cu precauție.
- Atitudine mai degrabă decât un obiectiv de atins
O atitudine pozitivă și naturală va dicta tonul și parcursul conversației. Cu siguranță nu este ușor să fii natural și relaxat în acest gen de întâlniri, însă dacă îți scoți din minte că vrei să obții ceva concret, atunci îți va fi mai la îndemână să porți o conversație bună. Îți poți propune de exemplu doar să te bucuri de oportunitatea de a întâlni și conversa cu un astfel de om și că nu sunt mulți care primesc această șansă. Vei învăța multe și chiar îți vei da seama dacă vrei ca drumul carierei tale să te ducă la acel nivel, mai sus sau mai jos. Nu rata oportunitatea de a-l întreba cum se trăiește viața profesională la acel nivel și care este impactul asupra vieții personale. Sigur că fi surprins că întrebi asta, pentru că arată curaj și curiozitate pentru ceva mai înalt. Și iarăși vei scora tu.
- Ai grijă de timp. Fii concis și la subiect
Timpul unui top executiv este bine organizat și ei sunt obișnuiți să fie eficienți. Stai în tema discuției, fii atent la curgerea timpului, îndreaptă-te firesc spre final neocupând conversația. Permite-i să vorbească și să închidă la momentul potrivit pentru el.
- Dress code
Chiar dacă mediul de lucru în vremurile de astăzi este mai relaxat în legătură cu stilul de îmbrăcăminte și chiar dacă întâlnirea are loc la final de săptămână, tot cred că o ținută îngrijită și accesorizată cu câteva elemente de formalism este mai recomandată decât una lejeră. La ce mă refer: pentru femei, costum în două piese în culori deschise (beige, albastru deschis etc), cămașă albă sau asortată cu ținuta, eșarfă colorată, par prins cu accesorii feminine de bun gust sau fustă elegantă (stil la alegere), bluză și sacou. Pentru bărbați, recomandarea ar fi combinație de culori în contrast pentru pantalon și sacou (unul în culoare deschisă iar celălalt în culoare închisă), cu/fără cravată, ceas stil business sau business casual, pantofi în ton cromatic cu cureaua și stil în acord cu ținuta.
Rezultatul
După întâlnirea cu acel top executive, prietena mea mi-a spus că se simte excelent, că s-a bucurat de o atenție autentică din partea lui și că încrederea și speranța că se află într-un loc potrivit pentru viitor a crescut. Așadar, acel gest a salvat relația companiei cu un angajat de talent în vremuri grele în care nu există resurse pentru toți dar vor fi, probabil, în viitor.
Concluzie
O bună pregătire și execuție pentru acest gen de întâlnire, care nu oferă neapărat rezultate imediate pentru dezvoltarea carierei, își va arata cu siguranță beneficiile în primul rând asupra stării de spirit a ambelor părți. Am credință că și top executive-ul își dorește o oră de calitate petrecută cu cineva și nu doar să bifeze o responsabilitate de a motiva angajații. Un al doilea motiv ar fi că te respecți pe tine și pe cel/cea care te-a recomandat pentru întâlnirea aceasta. Și nu în ultimul rând, dacă oferi o întâlnire memorabilă, acel top executive își va aminti și va vorbi despre ține cuiva, undeva. Și așa va apărea “din senin” următoarea oportunitate de carieră. Așadar, calitate pe toate planurile: pregătire, conținut conversație, atitudine, ținută vestimentară.
Recomandare la final
În această perioadă grea în care ni se “iau” bătrânii, să ne luptăm pentru ei pentru că cine nu are bătrâni să și-i cumpere și știm exact ce înseamnă asta pentru cei care îi prețuiesc. Însă luați de valul prezentului incert, să nu uităm să dăm atenție dezvoltării tinerilor pentru viitor. Ambele sunt datorii față de umanitatea din noi.