Cristina Timiș: Liderul de succes este cea mai hotărâtă și adaptabilă persoană de pe fața Pământului (X)
În contrapartida paradigmei formate din șefi, manageri, conducători sau directori cu o funcție care le dă putere, dezbatem în această ediție conceptul de lider smerit, deseori confundat cu liderul umil sau modest.
Lideri din diverse domenii și aflați în diferite perioade ale vieții vorbesc despre felul în care este înțeleasă şi practicată smerenia, despre felul în care un astfel de lider se raportează la succes, despre autenticitate și ceea ce se întâmplă în absența acesteia.
Fiindcă lipsa autenticității în leadership creează un vid care anulează sau neutralizează orice cursuri, conferințe, teorii care nu au pe ce se grefa, în absența unei personalități care nu vibrează la valorile umanității profunde. Iar liderii sunt în primul rând oameni, nu roboți, nu supra-oameni.
Următorul invitat din această serie este Cristina Timiș – fondatoare CRIS-TIM.
Liderul este un conector, în esență. El este cel care inspiră, ghidează și conduce un grup. Diferența vine din atitudinea și scopul pentru care conectează, determinându-i astfel pe cei care îl urmează să o facă din inimă, cu pasiune, cu încredere, cu conectare deplină la viziunea sa. Nu cum se întâmplă – din păcate deseori – din frica de a nu-și pierde locul de muncă sau doar pentru avantaje materiale sau poziție.
Liderul este și el un om și în funcție de valorile lui, de energia lui, de scopul lui și mai ales de conștiința lui, va atrage alături de el oameni după chipul și asemănarea lui. Eu cred că liderul, oricare ar fi el, este un om cu conștiință de sine, cu încredere și stimă de sine ridicată, care își afirmă cu tărie credințele, hotărât, tenace, curajos, care rupe bariere și limite, un om cu inteligență cognitivă și emoțională aparte care trece peste obstacole, transcende frici și eșecuri și le transformă în oportunități, dar care nu simte nevoia să demonstreze poziția de putere pentru că el este putere tocmai prin toate aceste trăsături de caracter, dobândite din greu în evoluția lui.
El nu poate fi smerit decât dacă dăm smereniei conotația de a-ți recunoaște greșelile, de a accepta feedback-ul cu deschidere totală, de a-i asculta cu atenție și respect pe ceilalți, de a recunoaște că poți învăța de la fiecare și că nu deții toate răspunsurile, de a acționa spre binele comun, de a rezolva conflicte cu înțelepciune, de a te poziționa în slujba echipelor și de a fi recunoscător pentru tot ce trăiesc.
În opinia mea, liderul smerit este tocmai cel care își cunoaște propria valoare și, implicit, o vede și o respectă în egală măsură și în ceilalți, vede în fiecare darul său unic și îl apreciază, încurajează și împuternicește autonomia fiecărui membru din echipă, construiește unitate în diversitate, este integru și autentic în orice împrejurare, permite vieții să îl dezvolte permanent, conștient că tot timpul are ceva de învățat, de îmbunătățit și de adăugat ființei sale.
Pe plan internațional, văd lideri smeriți în Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii („Știu că am un corp de femeie, dar am inima și curajul unui rege“), Nelson Mandela („Oamenii curajoși nu au teamă să ierte de dragul păcii“), Maica Tereza, simbol universal de lider al păcii și iubirii („ai grijă ca toți care vin la tine să plece mai bine și mai fericiți“).
În România cunosc și îi admir în mod special pe frații Pavăl, pe Jean Valvis, Cristina Bâtlan, Doina Cepalis. Pentru mine, exemplul magistral de lider smerit, conector, conștient, înțelept este Regina Maria a României („În anii durerii am învățat să mă rog“).
Pentru fiecare lider, succesul are o reprezentare diferită, dar uitându-ne la ce lasă în urma lor, la longevitatea lor și la tot ce au creat, cu siguranță toți aceștia au în comun o umanitate profundă și abilitatea extraordinară de a inspira oamenii într-un fel unic, de a-i face să-i urmeze din iubire, respect și apreciere și mai ales cu dorința de a determina ceva măreț și de valoare pentru binele comun, de a scrie file de istorie umană.
Când iubești oamenii, viața și armonia, așa te comporți în tot ceea ce faci. Cum ești ca om, așa ești și ca soție, mamă, prietenă, partener; asta cauți și asta atragi. Mă regăsesc în ipostaza de leadership smerit ca ființă care trăiește conștient, care își face alegerile conștient, se ascultă și se trăiește pe sine însăși.
Sunt un om și un lider flexibil, echilibrat, acționez din cuplul inimă-minte, accept că nu le știu pe toate și caut să mă înconjor de oameni valoroși care să mă completeze, învăț zilnic și caut să mă îmbunătățesc continuu. Liderul de succes este cea mai hotărâtă și adaptabilă persoană de pe fața pământului, care înțelege că schimbarea e singura constantă din univers și e singura care duce la evoluție și progres. Este cel care se ajustează cel mai rapid la orice transformare.
Eu cred că liderul român este unul dintre cei mai valoroși din lume – mă refer numai la cei care au făcut revoluție și au schimbat în bine tot ce au atins și nici o clipă la tipul de lider abuziv, dominator, dictator. În România, liderii au apărut o dată cu căderea comunismului și s-au afirmat într-o țară în care nici măcar nu existau în vocabular cuvintele manager, antreprenor, economie de piață, leadership, capital, business.
Deci era digitală, ca orice altă transformare, este pentru liderii de succes o nouă provocare, o altă cale pentru evoluție, inovare, diferențiere. Ei îmbrățișează schimbarea, oricare ar fi ea, și trăiesc din plin această stare. Un lider autentic vede mai departe de simptome și caută cauzele problemelor, ținând cont de ideea „Schimbă-te tu și vei schimba lu mea“.
Când nu vom mai blama tot ce se întâmplă, când vom vibra înalt și vom depăși condiția de victimă a unui model educațional sau a unui sistem, când vom vedea măreția și miracolul vieții în tot ce ne înconjoară, când vom privi și acționa conștient – în clipa prezentă – făcând alegeri noi, de vibrație înaltă, așa cum e ființa noastră divină, cu bunătate, compasiune, respect față de tot ce ne înconjoară și când vom îmbrățișa schimbarea ca pe cel mai frumos răspuns la viață, atunci vom deveni liderii propriei vieți și vom putea, prin modelul nostru, să inspirăm, să provocăm și să formăm lideri adevărați.
Citește și:
Liderul noii generații: Smerit, conector și conștient (I)
Silvia Bucur: Mulți ar putea contesta smerenia ca fiind o calitate a unui lider (II)
Fady Chreih: Un lider autentic are în vedere „a greater good“, un scop care transcende gândirea de business (III)
Simona Baciu: Tendința noastră este să confundăm smerenia cu umilința și de aceea tindem să fugim de ea (IV)
Adrian Stanciu: Principalul rol al unui lider e de a fi păstrătorul binelui comun (V)
Felix Pătrășcanu: Liderul autentic are curajul de a coborî de pe piedestal și de a recunoaște că are dubii (VI)
Mădălina Bălan: O lume mai smerită, mai ales în sfera bussiness-ului, ar fi o lume mult mai bună (VII)
Ștefan Mandachi: A fi un om smerit înseamnă să colaborezi cu fricile tale (VIII)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!