Cum îți păstrezi integritatea la serviciu, chiar și atunci când e greu?
integritate sf [At: (a. 1866) URICARIUL, X, 365 / Pl: ~tăți / E: fr intégrité] 1 Cinste. 2 Incoruptibilitate. 3-4 Însușire de a fi (întreg și) indivizibil.
Unele situații ne testează integritatea. Uneori pare că ai de ales. Între ce? Între a-i mulțumi pe ceilalți și a face ce simți tu că e bine, între eșec și mediocritate, între siguranță și autenticitate, între ce spune șeful/colegii și ce te reprezintă pe tine.
Pentru a rămâne cinstit cu tine însuți și a-ți păstra respectul de sine, e nevoie să rămâi cu picioarele pe pământ. Uneori asta înseamnă să fii de altă părere decât ceilalți și decât șeful tău. Însă liderii adevărați (și integri) îi respectă pe angajații care gândesc independent, care se gândesc mereu la binele organizației și reacționează cu soluții constructive.
Iată cum îți poți menține integritatea și cum poți face o demonstrație de leadership în situații dificile.
Amintește-ți care sunt valorile tale și ce te-a motivat inițial
Gândește-te la ce te motiva și ce te propulsa, la început. Reconectarea cu gândirea și perspectiva ta inițială te poate ghida către decizia bună pentru tine și pentru organizație.
De altfel, Eleanor Roosevelt spunea: „Fă ce-ți spune inima că e bine, căci de criticat vei fi criticat oricum.” Uneori, când faci ce simți tu că e bine, e posibil ca unii oameni să nu fie de acord cu tine sau chiar să se simtă jigniți. Dar lasă-ți convingerile să te țină cu picioarele pe pământ și nu-ți sacrifica valorile.
Situațiile se schimbă. Factorii motivatori rămân aceiași. Valorile tale sunt Steaua Nordului tău. Urmează-le direcția.
Examinează confortul pe care ți-l provoacă decizia ta
Dacă te simți confortabil cu decizia ta, vezi despre ce fel de confort este vorba. Confortul e ispititor, dar uneori ne simțim confortabil atunci când ne este ușor. Adevărul și binele nu sunt întotdeauna ușor și de urmat. Uneori ne e mai ușor să ne supunem, să ne pierdem în mulțime. Dar pierderea în mulțime este adeseori rătăcire de sine.
Dacă mulți oameni merg în aceeași direcție nu înseamnă neapărat că direcția este bună și nici măcar nu înseamnă că toți gândesc la fel.
Nu fi doar un spectator, dar ai grijă să acționezi corect, chiar dacă asta te scoate din mulțime. Utilizează-ți principiile și curajul pentru a deschide drumul pentru ceilalți. Asta înseamnă leadership. Iar leadershipul este, adeseori, o misiune solitară.
Pentru ce ai vrea să fii ținut minte?
Gândește-te pentru ce ai vrea să fii ținut minte și vezi în ce măsură decizia ta de acum servește scopului tău.
Călcâiul lui Ahile
Ți-l cunoști? Fii conștient de punctele tale slabe, care ți-ar putea afecta integritatea, și fii cu ochii pe ele. Poate ești sensibil la apreciere, poate ești excesiv de mândru, poate cauți aprobare sau ești prea competitiv. Vezi când se declanșează și se activează aceste călcâie și contracarează-le efectul.
Înconjoară-te cu prieteni curajoși
Ai nevoie de oameni care să poată discuta deschis și bine intenționat cu tine – despre bune și rele. Ai nevoie de oameni care să te înțeleagă, cu bune și cu mai puțin bune, și care să te susțină. Ei te vor provoca, te vor încuraja, îți vor cere socoteală pentru ce nu faci bine, te vor inspira și te vor enerva. Dar să ții minte că prietenii curajoși te pot ajuta să-ți păstrezi integritatea numai dacă puteți discuta deschis despre visele, obiectivele, provocările și slabiciunile tale. Așadar:
Creează un spațiu de încredere pentru discuții deschise
Spațiul în care barierele sunt ridicate și defensiva activă nu este un spațiu realist, în care se poate discuta deschis și autentic. Discuțiile autentice și realiste se fac cu mintea și cu inima deschise.
Fii tu însuți
Din definiția integrității face parte și „însușirea de a fi (întreg și) indivizibil”.
În numărul 251 al Revistei CARIERE, am scris și despre rolul autenticității în viața noastră:
„Este rentabil să fii autentic. Identifică-ți credințele și valorile reale, care sunt cu adevărat ale tale, și ai grijă să trăiești și să muncești în spiritul lor. Expune-te la experiențe diverse, care să te ajute să te cunoști. Ai grijă să ai în viața ta oameni care să te iubească și să te susțină pentru cine ești cu adevărat. Exprimă-te pe tine însuți, pentru că în acest fel vei identifica oamenii și situațiile care ți se potrivesc. Când ești autentic, ești realist, pentru că adevărul zădărnicește iluziile”.
În plus, autenticitatea ne motivează inclusiv în procesul de învățare. Suntem mult mai implicați atunci când suntem noi înșine și vom și performa la un nivel mult mai înalt. De asemenea, autenticitatea în învățare naște emoții pozitive. Efectiv schimbăm modul în care învățăm atunci când trăim emoții pozitive în loc de negative. Emoțiile pozitive facilitează o abordare de tipul extind și construiesc. Gândim mai diversificat, vedem legături mai multe – și toate acestea ne ajută să învățăm. Înveți și performezi mai bine când ești tu însuți, în loc să imiți pe altcineva.
Autenticitatea este strâns legată de iubire
Autenticitatea nu se rezumă la sinceritate, ci este aliniată și la funcționalitate. De aceea, oricât ar fi de real și de palpabil un lucru sau un om, dacă nu este și autentic ai senzația că ceva nu se leagă, că îi lipsește ceva. Ești funcțional dacă ești (întreg și) indivizibil. Iar funcționalitatea se bazează pe iubire – care nu înseamnă dragoste, ci înțelegere, susținere, dăruire, acceptare, iertare, toleranță, etc.
Așadar, performezi bine atunci când acționezi din iubire față de tine însuți și față de ceilalți. Așa înțelegi situația mai bine, așa acționezi cu intenții bune. Așa faci reglajul corect și funcțional.
Poți trăi o viață împlinită numai dacă ești în acord cu tine însuți. A fi neautentic te costă energie care ar fi mult mai bine investită în adevăr. „A trăi în minciună de sine este ruinător sufletește”, spune Ion Vianu*. Ne este de folos să fim atenți la adevărul nostru interior și să ne exersăm mereu abilitatea de a-l simți.
Sursă foto: Pixabay
*Scriitorul şi psihiatrul Ion Vianu este fiul criticului literar Tudor Vianu. A scris memorialistică, romane, eseuri critice. Printre operele sale se numără Introducere în psihoterapie, Exerciții de sinceritate, Amor intellectualis, Apropieri, Frumuseţea va mântui lumea şi alte eseuri, Arhiva trădării şi a mâniei.