CV-ul video, o probă practică?
Pe parcurul emisiunii s-a discutat despre cele mai noi tendințe în recrutare, printre care se numără și elaborarea CV-ului video. Totuși, specialistul încadrează acest gen de CV mai degrabă în zona de testare a aptitudinilor, pentru a vedea dacă potențialul candidat are anumite calități, deoarece nu fiecare persoană are aptitudinea de a vorbi în fața camerei de luat vederi, nu toată lumea are dicție etc. Cei care doresc să apeleze la această modalitate de prezentare ar trebui să nu omită câteva aspect foarte importante: CV-ul trebui să fie succinct, trebuie să conțină numele, vârsta, experiența, aptitudinile și obiectivul.
De asemenea, s-a discutat și despre recrutarea prin social media, specialistul oferind sfaturi despre cum să ne gestionăm conturile de Facebook și, în special, LinkedIn pentru a ne crește șansele de a obține jobul dorit. Pentru a avea un cont de LinkedIn, care să atragă atenția angajatorilor, foarte importante sunt recomandările. Totuși, Floriana a precizat că recomandările primite de la persoane relevante, superiori ierarhici sau colegi care sunt cel puțin la același nivel cu tine, sunt mai importante decât o multitudine de recomandări primite de la persoane care au un grad de autoritate mai scăzut.
În plus, specialistul a oferit sfaturi și pentru redactarea CV-ului scris, precum și importanța primului contact, respectiv modul în care răspundem la telefon și tonalitatea vocii pe parcursul discuției în care suntem invitați la interviu.
Dacă ați ratat emisiunea de luni seară, urmăriți înregistrarea acesteia mai jos.