De ce e nevoie de personal cu spirit antreprenorial într-o companie
De câte ori am făcut compromisuri în recrutare sau realocare pe o nouă poziţie, am greşit. A fost un caz în care am amânat cu jumătate de an ocuparea unui post, pentru că nu am găsit un profil care să corespundă cerinţelor noii echipe. Așa mi-am dat seama de un potenţial risc: dacă insişti pentru un anumit profil, se reduce diversitatea. Din fericire, toţi suntem diferiţi, iar dacă această diversitate este lăsată să se exprime, avem parte de o bogăţie de idei, iniţiative, chiar şi comportamente în organizaţie. Riscul cel mare este să nu laşi diversitatea să se exprime.
E riscant să îngrădești spiritul antreprenorial al angajatului
Un risc despre care se discută des în companii este intenţia exprimată (deseori deschis) de candidat să aibă o activitate particulară în acelaşi domeniu de activitate cu cel al firmei. Din experienţa mea, doar o mică parte dintre colegi au pus în practică aceste planuri, iar cei care au reuşit merită felicitări. În cele mai multe cazuri, separarea lor de companie s-a produs după ce ani întregi au adus valoare afacerii în care au lucrat.
Spiritul antreprenorial la nivelul execuţiei în echipa comercială dă managerului libertatea să îşi exercite atribuţiile, fără a fi nevoit să facă micromanagement, adică să urmărească activitatea sau să dădăcească toată ziua pe membrii echipei. Dacă lași mână liberă profilului antreprenorial, există riscul ca acțiunile lui să scape de sub control? Eu cred că mai riscant e să îl îngrădeşti.
În plus, orice membru al echipei primeşte sau poate primi ajutor, iar evoluţia rezultatelor activităţii este cu regularitate monitorizată prin mijloacele de comunicare internă stabilite. Apoi managerul are datoria să se ocupe de creşterea unor colegi care să poată prelua activitatea de conducere. Există riscul să îţi ia locul? Aşa ar trebui, altfel înseamnă că nu ai ales bine omul sau nu l-ai susținut în mod potrivit.
Spiritul liber duce la creșterea profitului
Anul acesta, la discuţia semestrială, jumătate dintre membrii echipei mele au spus că cel mai mult apreciază faptul că învaţă, că simt cum se dezvoltă. Pe termen lung va trebui să găsim o metodă de a ţine în companie aceşti oameni care acumulează atât de rapid. Există riscul să ceară o mărire de salariu, an după an? Da, şi consider că metoda cea mai bună este de a creşte firma şi afacerea odată cu ei, astfel încât să găsească mereu noi provocări, la niveluri tot mai ridicate. Pe de altă parte, oamenii buni oricum s-ar dezvolta şi mai degrabă ar pleca dintr-o companie care nu îi ajută să crească decât dintr-una în care cultura organizaţională permite discuţii libere pe tema dezvoltării profesionale.
Toate cazurile pe care eu le cunosc şi în care spiritul liber există în echipa comercială şi este pus în slujba companiei duc la creşterea profitului. De ce un astfel mod de guvernare a activităţii creşte profitul? Nu cred că există un răspuns scurt la această întrebare. Însă funcţionează, şi nu m-am îndoit niciodată de acest lucru.
Cristian Grecu a lucrat în companii multinaţionale din domeniul inputurilor din agricultură aproape 20 de ani. În prezent, este director al filialei din România a firmei greceşti Agris, cu activitate în legumicultură. Nu este absolvent de agronomie, dar are un doctorat în biologie, care l-a ajutat să se integreze în lumea plantelor de cultură. În revista CARIERE, Cristian Grecu scrie în calitate de membru al Comunității Liderilor Inspirați. www.executivesummit.ro
Articol preluat din numărul 241/octombrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici