De la medic la manager de top în industria farmaceutică
Mirela Liliana Ciocîrlan, Regional Head of Countries RCV Boehringer Ingelheim (Regional Center Vienna, headquarter-ul regiunii din care face parte și România) și-a început cariera în spital, ca medic rezident. După doi ani, însă, a intrat în industria farmaceutică.
A ales medicina pentru că este un domeniu dedicat oamenilor, acea arie profesională în care putem aduce o contribuție decisivă în viața fiecărui om. Pas cu pas, însă, a descoperit felul în care medicii relaționează cu industria farmaceutică, precum și modul în care dialogul cu aceștia aduce beneficii terapeutice pacienților. „Provocările ulterioare, combinate cu reușitele din industria farmaceutică, m-au determinat să renunț la practica medicală și să mă dedic 120% industriei farmaceutice. Contactul cu medicii, presiunea termenelor limită, pregătirea și învățarea continuă, implementarea ideilor noi, posibilitățile de dezvoltare au trezit în mine dorința de a mă dezvolta în această industrie“, spune Mirela Ciocîrlan.
A început ca reprezentant medical, lucrând pe diferite arii terapeutice și acoperind diverse zone geografice din țară. Își amintește că la vremea respectivă a trebuit să se confrunte cu multe întrebări din partea familiei, a prietenilor, a profesorilor universitari, fiindcă exista o imagine complet diferită despre rolul reprezentantului medical. A învățat, însă, că pentru a avea succes trebuie să fie bine pregătită, entuziastă, motivată și plină de energie. Ulterior, a devenit Product Manager pentru diverse arii terapeutice și apoi Marketing Manager.
Mutarea la Viena
Când a plecat din România, deținea rolul de Marketing Manager în Boehringer Ingelheim România și era responsabilă de echipa de marketing la nivel local.
Din punct de vedere profesional, trecerea către rolul de Regional Marketing Manager în Viena a reprezentat un pas firesc, din care își dorea să învețe ce înseamnă să fii responsabil de mai multe țări. Din punct de vedere personal, a fost o provocare, deoarece a trebuit să se adapteze unei noi culturi, atât ea, cât și familia. „Fiica mea avea atunci doar 4 ani, iar soțul meu a fost cel care a susținut-o atât pe ea, cât și pe mine“, spune Mirela.
A fost greu și fiindcă limba germană le era necunoscută și a fost necesară integrarea austriac de învățământ. În același timp, în Viena a continuat să se dezvolte: a ocupat funcția de Country Manager în Slovacia, apoi Head of Marketing Prescription Medicines în centrul regional.
„Sunt atentă la construirea unei culturi de învățare“
De la începutul anului, Mirela Ciocîrlan are o nouă funcție – Regional Head of Countries RCV (Regional Center Vienna, headquarter-ul regiunii din care face parte și România) în cadrul Boehringer Ingelheim. Rolul actual presupune coordonarea celor 16 țări aflate în regiune: Austria, țările adriatice, Bulgaria, țările baltice, Israel, Cehia,Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Ucraina și Kazakhstan. Prioritățile ei pentru anii următori sunt implementarea strategiei portofoliului companiei la nivelul regiunii și consolidarea unei culturi organizaționale constructive, prin diversitate și incluziune. „Pentru Boehringer Ingelheim, experiența diversității este una foarte pozitivă; suntem convinși că doar amalgamul de perspective, culturi diferite și experiențe ne poate asigura creșterea continuă“, explică Mirela.
De altfel, obiectivul companiei este îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților. Fiind o companie axată pe cercetare, ținta principală este să aducă valoare sănătății pacienților prin terapii inovatoare.
Modelele de business în industria farmaceutică evoluează rapid. Provocările de pe piață creează noi oportunități, ca răspuns la schimbările globale din domeniul legislativ, financiar-bugetar, dar și în concordanță cu preferințele de informare și de educare stiințifică a medicilor și pacienților, prin utilizarea mediilor digitale. Pentru Mirela, o provocare profesională importantă a fost și este să se asigure că oamenii din echipele ei sunt pregătiți în mod continuu, că au capabilitățile necesare să navigheze în noul mediu de business și se simt permanent motivați să contribuie la rezultatele echipei. „Îi încurajez pe membrii echipelor mele să își asume roluri noi, să schimbe locul în care se găsesc, să se implice în proiecte noi și să fie curajoși. Sunt atentă la construirea unei culturi de învățare, în care greșelile sunt considerate oportunități de a progresa, o modalitate prin care învățăm să ne adaptăm permanent“.
„Pentru Boehringer Ingelheim, experiența diversității este una foarte pozitivă; suntem convinși că doar amalgamul de perspective, culturi diferite și experiențe ne poate asigura creșterea continuă.“
Mirela Liliana Ciocîrlan
„✓ Sunt o persoană pozitivă, care găsește pasiune și entuziasm în fiecare parte care compune jobul său. Sunt un promotor înfocat al consecvenței în ceea ce facem și ceea ce spunem. Sunt un om căruia îi place să îi asculte pe ceilalți, să îi descopere și să ia decizii ca urmare a contribuției fiecărui membru al echipei.
✓ Ceea ce sunt se datorează profund bunicii și mamei mele. Ele m-au învățat că dacă te pregătești temeinic, îți stabilești obiective și le urmărești cu perseverență, poți ajunge orice îți dorești. Bunica îmi spunea mereu că, dacă ești un om pregătit, ești un om valoros, iar curajul este ingredientul care te ajută să crești.
✓ În secolul al XXI-lea, multe femei sunt educate, talentate, concentrate pe carieră. Am un program încărcat, călătoresc mult, așa că sunt departe de a fi o mamă perfectă, dar încerc să fiu acasă la 18:30 cel târziu, pentru a lua cina în familie. De obicei, fetele se raportează la modelele din viața lor, de aceea consider că este responsabilitatea mea să fiu un exemplu pozitiv, pe care fiica mea să îl urmeze.
✓ Cariera și viața de familie s-au împletit întotdeauna în mod natural. Soțul meu a fost mereu punctul meu de sprijin și sursa de curaj permanent, este cel care și-a asumat un rol foarte activ în creșterea fiicei noastre, astfel încât să pot să îmi continui evoluția profesională. Avem un echilibru care ne dă forță amândurora.
✓ Am învățat că nu sunt perfectă, iar ca mamă am învățat să nu mă mai simt vinovată din cauza faptului că, nu de puține ori, a trebuit să lucrez seara. Fiica mea este mândră că mama ei este o femeie puternică și dorește cu ardoare să aibă o carieră de succes.”
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!