Decoding Bill Gates. Hotărârea de a înțelege viitorul
Inteligență inovatoare și neobosită, pusă în slujba omenirii. Despre asta este Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, cel mai nou documentar dedicat fondatorului și liderului Microsoft.
Filmul dezvăluie informații interesante despre modul de a fi și de a gândi al lui Bill Gates. Dar, mai ales, te face să privești lumea din unghiuri neașteptate și să-ți pui întrebări interesante: Cum de în ultimele decenii nu s-a inovat deloc în domeniul toaletelor? De ce nu este eradicată poliomielita? Ce alte soluții putem găsi în domeniul energiei pentru a gestiona mai bine problema încălzirii globale? Cum putem exploata energia nucleară în condiții de mai mare siguranță? Ce dă valoare inteligenței?
Iată câteva învățăminte pe care le-am desprins din Decoding Bill Gates.
CURIOZITATE, ÎNVĂȚARE, GÂNDIRE
„Bill Gates învață cu o bucurie pe care nu am mai văzut-o la nimeni altcineva”, spune Mike Slade, fost Director de Marketing la Microsoft și prietenul lui Bill, care povestește cum „Bill citește nu o carte, ci cinci, despre un subiect și mai întotdeauna știe mai multe decât interlocutorul său despre orice temă aflată în discuție”.
Că merge de acasă la birou sau că pleacă pe un alt continent, Bill are cu sine o geantă cu aproximativ 10 cărți. Este mare, este grea și este mereu plină cu cărți noi. În plus, de prin anii ’90 Bill a început să practice „săptămâna de gândire” – zile în care se retrage din activitatea zilnică pentru a nu face nimic altceva decât să citească, să gândească, să sintetizeze informații, să gândească în perspectivă, să genereze idei inovatoare. Apoi poate să scrie și să fie liderul care își dorește să fie. Bill mai denumește acest proces „CPU time” – pentru că vede creierul ce pe o unitate centrală de procesare. De când a plecat de la conducerea Microsoft, pentru Bill săptămâna de gândire a devenit stilul său de viață de fiecare zi.
Mai mult decât oricând, este important să înțelegem viitorul și să ne gândim responsabil și inovator la ce și cum este bine să facem mai departe. Iar pentru asta ne trebuie, într-adevăr, multă curiozitate generoasă (mai mult exploratoare decât iscoditoare), care vine și din bucuria de a gândi.
PRIETENI ȘI PARTENERI
Importanța parteneriatelor care potențează abilitățile tuturor și mărește capacitatea de a crea o realitate mai funcțională este o altă concluzie importantă a filmului.
Lăsat în pace, Bill nu ar fi făcut nimic altceva decât să citească. Dar părinții săi, în special mama lui, au avut grijă să-l apropie pe Bill de oameni, să-l ajute să devină conștient de importanța comunității și de rolul său în ea. Astfel, lui Bill i-a fost stimulată nu numai deschiderea către oameni și responsabilitatea față de umanitate, ci și interesul și pasiunea de a implementa și a pune în slujba umanității cunoștințele pe care le acumula cu atâta nesaț.
Un alt parteneriat vital este, desigur, cel cu soția sa, Melinda, despre care Bill spune că „adaugă umanitate și sens ideilor mele”. Punctele lor de vedere sunt complementare, aduc dimensiuni diferite viziunii de perspectivă. Bill și Melinda vorbesc mult depre respectul și considerația cu care își discută punctele de vedere și spun că mai întâi ajung la un punct de vedere comun și cu acela merg mai departe în tot ceea ce fac împreună.
Warren Buffet și Bill Gates sunt prieteni de-o viață. S-au cunoscut la insistența mamei lui Bill și au rămas prieteni nedespărțiți și parteneri loiali. Bill s-a bucurat să întâlnească o minte care funcționa ca a lui, așa că cei doi și-au unit forțele nu numai în scopuri de afaceri, ci și pentru importante cauze umanitare. Recent, Warren Buffet a donat jumătate din averea sa Fundației lui Bill și a Melindei, punându-și banii în slujba cercetărilor de eradicare a poliomielitei, de inovare a toaletelor (jumătate din populația globului nu dispune de toalete decente, ceea ce conduce la multe boli grave și la niveluri ridicate de mortalitate infantilă) și de exploatare a energiei nucleare în condiții de siguranță.
Warren Buffet spune că prieteniile sunt vitale, în viață, și că este important să ai prieteni care să te inspire să devii mai bun decât ești.
Nu încerca să fii ca ceilalți. Nu întâmplător ne avem unii pe alții.
INSPIRAȚIE DE LA OAMENII DE VALOARE
Copii fiind, Bill și un prieten al său citeau Fortune Magazine. Dar nu pentru a se îmbăta cu succesul altora, ci încercând să înțeleagă cum au ajuns oamenii să aibă realizări importante. Se întrebau: Ce știu ei? Ce fac? Ce îi motivează? De ce în unele industrii există multe companii mici, iar în altele există doar câteva companii mari?
E important să ai parteneri pe măsura inspirației și a forței tale creatoare. Cu la fel de multă vitalitate și la fel de capabili să răspundă la chemare. Vă veți susține, vă veți inspira, vă veți încuraja, vă veți trage la răspundere, vă veți sfătui, vă veți calibra. Sunt oamenii cu care îți crești ideile sau alături de care găsești direcția potrivită și construiești vadul adecvat pentru ideile tale.
CUM SE PUNE ÎN VALOARE INTELIGENȚA?
Căutând să stimuleze inovația în domenii de care depinde viitorul omenirii, Bill punctează că „inginerii foarte inteligenți sunt implicați în proiecte foarte bine finanțate”. Așadar, ce înseamnă finanțare responsabilă, care este sensul inteligenței – la ce ar trebui să servească inteligența și ce condiții o pun în valoare? Cum ar fi să fim inteligenți în mod responsabil?
„DE OBICEI MUNCESC MAI DIN GREU”
Melinda Gates vorbește despre cât de complexă și de rapidă este gândirea lui Bill, cât de amplă este perspectiva sa și cât de interesante sunt unghiurile de vedere pe care le generează. Cu Bill nu se discută despre cât de greu este, ci despre de ce nu funcționează lucrurile, ce s-a încercat, ce nu am îndrăznit să încercăm încă. Gândirea rapidă și plurivalentă a lui Bill, viziunea lui atipică și întrebările sale surprinzătoare simulează și provoacă imaginația și capacitatea de inovare a partenerilor săi.
Nu e ușor să inovezi când sunt mulți bani la mijloc, când jucătorii sunt importanți, iar miza pentru umanitate este mare. Ce faci când te lovești de obstacole, ce faci în caz de eșec? Bill spune: „Fac un pas înapoi, încerc să privesc lucrurile mai obiectiv. Apoi trebuie să știi dacă să renunți sau să muncești mai din greu. De obicei, muncesc mai din greu”.
Tu la ce ai putea munci mai din greu, cum ai putea gândi cu mai mare bucurie și cum ai putea să-ți folosești inteligența mai responsabil și mai generos?