Dr. Robert Hogan, despre leadershipul competent în era digitală
Ce înseamnă să fii lider în vremuri de intensă perturbare digitală? Cum gestionezi schimbările rapide și transformările profunde de sisteme, procese, cultură și strategie aferente? Cum îți conduci oamenii – cel mai complex sistem dintr-o organizație?
Despre preocupările și provocările cu care se confruntă leadershipul în era digitală am discutat cu Prof. Dr. Robert Hogan – o autoritate internațională în evaluarea personalității și în analiza eficienței organizaționale și de leadership.
Prof. Dr. Hogan consideră că personalitatea umană poate fi examinată cel mai bine din perspectiva osbervatorului. Prin activitatea pe care o desfățoară, Robert Hogan a contribuit la dezvoltarea teoriei socioanalitice, care susține că nucleul personalității se bazează pe adaptări evolutive. Acesta punctează că angajații cu potențial ridicat au un rol esențial în performanța și sustenabilitatea organizației și susține că oamenii nu se încadrează în tipare fixe, ci este nevoie de o gamă largă de măsurători care să ne ajute să le înțelegem punctele forte, valorile, punctele slabe și modul de gestionare a problemelor.
Iată ce ne-a împărtășit Prof. Dr. Robert Hogan:
Ce v-au învățat datele despre oameni? Oamenii se deosebesc unul de altul în moduri sistematice, care pot fi analizate. La suprafață, oamenii sunt complecși, dar această complexitate poate fi redusă la aproximativ 25 până la 30 de teme, iar temele pot fi cuantificate – oamenilor li se poate atribui un punctaj pe baza temelor.
Ce înseamnă date de bună calitate? Datele de bună calitate sunt cifre care se repetă — de exemplu, dacă aduni aceleași date de două ori vei obține aceleași răspunsuri de două ori.
Care sunt provocările dvs. preferate? Provocarea mea preferată este să identific și să înțeleg leadershipul competent și modul în care se manifestă acesta în politică, afaceri și în domeniul militar.
Aveți expertiză în evaluarea de talente. Ce ne puteți spune despre cum putem hrăni și dezvolta talentele? Liderii cei mai talentați tind să fie smeriți, modești. Oamenii talentați, dar modești, trebuie să fie descoperiți, apoi încurajați și promovați. Oamenii aroganți și narcisiști trebuie să fie ignorați, nu încurajați.
Vorbiți mult despre așa-numita „parte întunecată” a personalității oamenilor și despre felul în care aceasta poate dăuna rezultatelor de afaceri și ne poate afecta calitatea vieții. Dar „partea întunecată” nu poate fi, pur și simplu, exclusă din afaceri și din viață. Cum o putem gestiona constructiv? O soluție ar fi să numim oamenii în posturile potrivite cu partea lor întunecată: narcisiștii să fie vânzători, paranoicii să lucreze în securitate și siguranță, oamenii prudenți să lucreze în finanțe, obsesiv-compulsivii să realizeze controlul calității etc.
Ce nu pot face datele? Ce nu ar trebui să facă datele? Datele nu pot genera idei și percepții noi; datele servesc la evaluarea de idei și percepții noi. Datele nu pot face judecăți morale, dar pot evalua consecințele judecăților morale.
Dat fiind gradul de automatizare al vieții noastre – profesionale și personale – ne puteți da câteva sfaturi cu privire la cum să ne păstrăm umanitatea, cum să continuăm să implicăm omenescul din noi în ceea ce facem – atât în profesie, cât și în viața personală? Rămânem implicați fiind vigilenți la încălcarea drepturilor umane, la afronturile la adresa demnității umane, la încălcarea principiilor fundamentale ale corectitudinii și decenței. Judecățile morale nu vor putea fi niciodată automatizate, dar automatizarea poate genera comportamente nedrepte și/sau imorale.
Prin ce este o organizație irezistibilă pentru un angajat? Leadershipul de bună calitate este secretul retenției angajaților valoroși.
Ce ar trebui să știe liderii și pe ce ar trebui să se concentreze în vremuri atât de perturbatoare? Chiar și în vremurile de mare perturbare liderii trebuie să se concentreze pe a-i trata pe oameni corect și cu respect, fără a face rabat de la înalta performanță și de la buna conduită profesională a angajaților. Leadershipul este leadership, chiar și în vremuri de mare perturbare.
Cum vă păstrați inspirația? Caut să urmez exemplul eroilor intelectuali și morali ai trecutului: Socrate, Galileo, David Hume, Spinoza, George Washington, Nietzsche, Albert Camus. Mă gândesc la dificultățile și provocările cu care s-au confruntat aceștia, mă gândesc la cât de perseverenți au fost și caut să merg mai departe.
Prof. Dr. Robert Hogan va fi Keynote Speaker la conferința Innovate. Lead. Transform. Leadership in times of digital disruption, organizată de HART Consulting pe 17 octombrie, la București.
Prof. Dr. Robert Hoganeste autorul a peste 300 de articole, capitole și cărți, printre care se numără Personality and the Fate of Organizations (2006), The Hogan Guide (2007), Personality: Theories and Applications (2008), The Handbook of Personality Psychology (1997), The Perils of Accentuating the Positive (2009), Hogan Personality Inventory, Hogan Development Survey, Motives Values and Preferences Inventory, Hogan Business Reasoning Inventory.
Robert Hogan este membru în cadrul American Psychological Association și în cadrul Society for Industrial/Organizational Psychology.