Echipa multi-generațională – un challenge real. 5 sugestii utile pentru manageri
Întâlnim deja, la tot pasul, echipe formate din colegi aparținând mai multor generații. Oameni care mai au câțiva ani până la pensie sau proaspăt absolvenți, se întâlnesc în fiecare zi într-un spațiu în care depind unii de alții, colaborează sau au de dus la bun sfârșit sarcini și proiecte în care fiecare poate aduce ceva special. Această se poate întâmpla, poate, mai puțin în domeniul serviciilor unde echipele sunt mai dinamice și angajează mai degrabă tineri pentru afacerile de mari dimensiuni. Dacă mergem însă în domeniul industrial, prezența generațiilor multiple este vizibilă.
Ce aduce valoros acest mix este evident: competență dobândită în timp amestecată cu entuziasmul și dexteritatea tehnologică și digitală a celor tineri, maturitatea și dorința de dezvoltare a celor de la mijlocul carierei.
Ce provocări aduce însă această situație în mediul de lucru? Și ce pot face managerii unor astfel de echipe mixte?
Cultivă un mediu lipsit de prejudecăți
Faptul că ne judecăm între noi este o barieră importantă în crearea unui mediu colaborativ. Judecățile de valoare între generații sunt relativ obișnuite, nu le-am inventat noi astăzi. Pentru un manager este esențial să creeze în echipa sa un mediu în care oamenii să nu își pună opreliști legate de diversitate. Putem face față generalizărilor, putem emite propriile noastre păreri, așa în general, fără să rănim însă pe nimeni. Într-un mediu de echipă în care dorești ca oamenii să fie sinceri unii cu alții, să se sprijine și să își ofere ajutorul, o judecată de valoare legată de capacitățile și competențele cuiva în funcție de vârstă sau alte caracteristici personale fac mult rău.
Atunci când te simți judecat pentru ceea ce ești, fără a avea puterea să schimbi sau să acționezi cumva (vârstă, sex, naționalitate) este foarte frustrant și generează fracturi greu de acoperit sau de reparat între oameni.
De aceea, un manager are nevoie să fie îndeosebi atent la felul în care oamenii vorbesc și se raportează unii la alții din această perspectivă personală, a vârstei și are nevoie să observe efectul pe care îl au comentarii sau observații legate de grupa de vârstă. Oricât de echilibrat ar fi cineva și ar spune: “Nu este despre mine, nu trebuie să o iau personal…îmi mențin bunele relații cu colegul meu care face afirmațiile acestea!” realitatea este că, o astfel de gândire și simțire este rară. Este greu, de altfel, când în jurul tău se vorbește despre “ăștia tineri care…” sau “ăștia de 50 de ani care…” să nu te simți vizat fiind unul dintre ei.
Creați un mediu în care contribuția și feedbackul obiectiv și constructiv sunt liantul și nu judecățile de valoare care despart.
Dă posibilitatea celor mai maturi ca vârstă să fie recunoscuți pentru contribuțiile lor
Una dintre durerile cele mai mari ale oamenilor din generațiile mai în vârstă, mai ales cei care sunt în ultimii 5-8 ani de carieră, este lipsa de recunoștere a întregului lor parcurs de carieră, a loialității, efortului, ideilor pe care le-au pus în practică. Toate acestea par a se uita ușor în organizații și, pe măsură ce oamenii se apropie de pensie și sunt trecuți în poziții și roluri secundare, această uitare și lipsa de prețuire crează frustrări adânci și epuizează disponibilitatea oamenilor de a fi mentori și de a împărtăși. Apar astfel tot felul de comportamente care fac și mai dificilă colaborarea.
Oferiți oamenilor cu experiență roluri de consilieri sau mentori protejând astfel competența tehnică și legată de procesele specifice pe care aceștia o dețin, ajutând astfel la menținerea deschiderii de a o împărtăși.
Este clar că toți se așteaptă de la acești oameni să împărtășească. Rareori însă companiile îi antrenează pentru aceste roluri. Scurte sesiuni de instruire în care să li se explice rolul, cum învață adulții, cum pot fi utili și cum pot forma și beneficia la rândul lor de o relație de mentorat ar rezolva multe din aceste diferențe.
Cultivă răbdarea celor tineri și ajută-i să devină “educatori” de competențe digitale
Este absolut normal să avem viteze de lucru diferite. Chiar după 40 de ani începem să purtăm ochelari pentru citit și astfel scade puțin capacitatea de a surprinde și de a utiliza la fel de ușor și rapid dispozitive mici cu aplicații de lucru. Azi, se pot face diverse validări, comenzi, lucru pe mail direct de pe telefon. Pentru cei trecuți de o anumită vârstă asta este în mod natural mai dificil și uneori nici cei tineri nu sunt răbdători și nu îi ajută pe cei mai în vârstă să învețe competențele digitale. În fond, schimbul de competențe ar fi un ‘târg’ corect, cu condiția să aplicăm punctul 1. Adică, fără judecați de valoare și fără prejudecăți.
Creați un mediu de învățare cu schimb inter-generațional benefic în care fiecare oferă celuilat ce are mai bun. Răsplătiți efortul și rezultatele.
Fă din ședințele voastre o oportunitate de întâlnire relaxată și de împărtășire a experiențelor
Ședințele de echipă devin de multe ori tensionate din cauza presiunii zilnice. Oamenii, de multe ori, pe baza prejudecăților despre care vorbeam, nici nu ascultă ce spun ceilalți. Acesta este un fenomen prezent indiferent de generație, însă se acutizează pe fondul diferențelor de percepție, mentalitate sau așteptări. Cu atât mai mult, dacă aveți în echipa o varietate de vârstă este nevoie, ca manager, să vă asigurați că toți au oportunitatea să se exprime, să contribuie și să se simtă puși în valoare.
Atribuiți roluri în ședințe, în funcție de competențele fiecăruia și astfel ședințele vor fi subiect de curiozitate și contribuție pentru fiecare membru prezent.
Creați viață socială de calitate în echipă
La fel cum în familie sărbătorim etape importante de viață ale membrilor ei (aniversări, tranziții în viață profesională gen prima angajare, schimbarea locului de muncă, pensionare etc) așa și într-o echipă multi-generațională putem crea viață socială de calitate din sărbătorirea diverselor momente de viață și carieră ale oamenilor. Așa, mai tinerii vor avea în atenția lor pe cei mai în vârstă și vor învață din emoțiile și experiențele lor, iar cei mai maturi se vor bucură de energia și ‘cheful’ de viață al tinerilor care se bucură și participă sincer în astfel de evenimente.
Sărbătoriți etapele de viață și realizările de performanță ale fiecărui membru din echipă, indiferent de generația din care face parte și astfel veți crea un mediu de legături sănătoase, sprijin la nevoie, colaborare pentru performanță și …reținere în companie.