Educaţia în viaţă, educaţia în afaceri
Ca tată a doi copii, știu foarte bine că în educația celor mici este important ce valori le imprimi încă de la venirea pe lume și în primii ani de viață, la care se adaugă și rolul semnificativ al formatorilor din sistemul de învățământ și al anturajului.
În mod asemănător, în viața de afaceri este important ce valori îți transmit organizațiile și mentorii care îți formează primii pași în carieră. De la primul meu șef, de exemplu, am învățat cât de importante sunt relațiile personale pe care le construiești cu toți cei cu care interacționezi la nivel profesional, cât de mult ajută acestea la construcția unui parteneriat adevărat și cum contribuie natural la evitarea sau depășirea momentelor dificile ce pot apărea de-a lungul timpului în relațiile de business. Tot el m-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile de negociere, iar conduita în afaceri din acea companie a fost ceva ce am urmat natural, a fost un mediu în care m-am potrivit și care m-a ajutat să mă dezvolt.
Așa cum îți dorești ca propriii copii să îți urmeze conduita și să te depășească din punct de vedere al rezultatelor, ca lider trebuie să îți dorești să îi dezvolți pe cei cu care lucrezi și să îi sprijini în evoluția lor. Am descoperit uneori la colegii mei nevoia unei persoane care să le ghideze și coordoneze acțiunile, a unui lider care să indice direcția de urmat. Nu pentru toți a fost clar de la început dacă li se potrivește cu adevărat poziția pe care o ocupă, dacă într-adevăr asta vor să facă mai departe. Nu e ușor să explici cuiva că, poate, alegerea carierei nu a fost cea mai potrivită; e important să îi ajuți să descopere ce li se potrivește cu adevărat și către ce s-ar putea orienta pentru a-și atinge potențialul.
Sunt deja atât de multe cariere frumoase care s-au dezvoltat și se dezvoltă sub ochii mei, asupra cărora am avut sau am ocazia de a-mi pune amprenta – colegi care au făcut parte din echipa mea ani de zile, colegi pe care i-am recrutat, i-am inițiat, i-am pregătit să devină specialiști în ceea ce fac, și care au devenit la rândul lor liderii altor echipe. Este și satisfacția mea faptul că ei pot forma acum alți oameni și pune în practică lucruri pe care le-am învățat și trăit împreună. Totodată, am avut de-a lungul anilor numeroși colegi care au descoperit că nu se potrivesc cu jobul, dar alături de care am identificat ce li se potrivește sau le place să facă, la ce se pricep cu adevărat și unde simt pasiune în ceea ce fac. Am încercat să îi ajut să își îndeplinească visul, chiar dacă nu știau care e acela de la început și chiar dacă uneori mi-ar fi plăcut să îi pot păstra în echipa mea.
Ca și în viața privată, în business trebuie să existe pasiune în ceea ce îți propui să faci. În primii ani de conducere a unei echipe, m-am bazat cu precădere pe metode provenite din intuiție, pentru ca apoi să descopăr că există și modele teoretice. Am descoperit că motivația provine din creativitate și am acționat așa cum am simțit. Am investit resurse și pasiune în a crea experiențe pentru echipa mea, nu doar în activitatea de zi cu zi, ci în tot ceea ce a însemnat interacțiunea dintre noi: situații, întâmplări sau evenimente care îți aduc acel element wow, care te fac să simți că trăiești ceva unic, ceva ce poate nu gândeai că vei avea ocazia să experimentezi.
Așa a fost când am fost împreună pe Valea Jiului, într-o aventură în întuneric și necunoscut, sau când am gestionat resursele pentru a ne permite să survolăm Delta Dunării din elicopter. Cei alături de care trăiești o astfel de experiență îți devin brusc mult mai apropiați. Coeziunea este esențială pentru o echipă, iar pentru mine, ca lider, a fost un scop personal să am grijă să ofer echipei mele astfel de experiențe.
Din punctul meu de vedere, copilăria este partea cea mai frumoasă din viața noastră. Dar merită să ne facem și viața de afaceri cât mai plăcută, pe care o văd la fel de importantă și încărcată de experiențe de învățare.
Radu Manea
Director Fleet Management Porsche Finance Group