Îmbunătățirea securității și reducerea fraudelor în fintech
Conform spuselor lui Alexandr Cauia, doctor în drept, conferențiar universitar, securitatea financiară se dovedeşte a fi cel mai important element al securităţii economice în special şi al securităţii naţionale în general. Datorită faptului că literatura de specialitate şi legislaţia în vigoare nu furnizează o definiţie unanim acceptabilă pentru fenomenul de securitate financiară, l-am avut ca invitat în cadrul celei mai recente ediții CIO Talks pe Dragoș Stănescu, CIO Syngenta, membru CIO Council România, să ne vorbească despre îmbunătățirea securității sistemelor financiare și reducerea fraudelor în fintech.
Acesta și-a bazat discursul pe mai multe exemple și strategii care funcționează. De exemplu: Reduceți pierderile legate de fraudă cu 20% în primul an. Creșteți încrederea și păstrarea clienților prin furnizarea unei platforme mai sigure. Consolidați conformitatea cu reglementările financiare și legile privind protecția datelor. Scop: implementați algoritmi de detectare a fraudei bazați pe inteligență artificială. Încorporați blockchain pentru înregistrarea tranzacțiilor sigure și transparente. Axați-vă inițial pe detectarea fraudelor cu cardul de credit și procesarea securizată a plăților.
Ca să intrăm puțin mai mult în acest subiect, vă invităm să urmăriți câteva idei principale desprinse din prezentarea invitatului nostru:
Tehnologia financiară, cunoscută și sub denumirea de Fintech, este o tehnologie de sector cu apariție rapidă pentru a moderniza și îmbunătăți serviciile economice. Acesta cuprinde o gamă largă de tehnologii, inclusiv plăți mobile, monede digitale, platforme de creditare online și instrumente de gestionare a finanțelor personale.
Creșterea fintech a adus atât beneficii pentru consumatori, cât și pentru furnizorii de servicii financiare, îmbunătățind eficiența și accesibilitatea serviciilor financiare, oferind consumatorilor alternative mai convenabile și mai rentabile, sporind concurența în industria financiară, conducând la prețuri mai mici și o calitate mai bună a serviciilor. .
Adoptarea pe scară largă a fintech a stârnit îngrijorări cu privire la securitatea și confidențialitatea datelor personale și financiare: un risc mai mare de încălcare a datelor și atacuri cibernetice. Acest risc este o preocupare importantă atât pentru companiile fintech, cât și pentru clienții lor, deoarece o încălcare a datelor personale sau financiare poate avea consecințe grave pentru ambele părți.
Prin urmare, este important să înțelegem problema securității și confidențialității și să abordăm potențialele riscuri și beneficii pentru consumatori.
De reținut este și faptul că inteligența artificială(AI) poate procesa cantități mari de date despre tranzacții în timp real. De asemenea, AI utilizează algoritmi avansați pentru a detecta modele și anomalii complexe.
Pentru a urmări întreaga intervenție a lui Dragoș Stănescu, accesați acest link.
Pentru a urmări întreg evenimentul, accesați pagina oficială.