Esti introvertit? Si tu poti sa ajungi sef
Trasaturile de personalitate ale extravertitilor sunt adesea asociate unor pozitii de top in corporatii, dar rezultatele unor cercetari recente sugereaza ca organizatiile au ceva de pierdut atunci cand nu reusesc sa gaseasca si sa promoveze directori cu un fel de a fi… ceva mai linistit.
Punctele forte pe care oamenii le asociaza cu liderii, de exemplu: stilul dominant si usurinta de a da indicatii, sunt totodata trasaturile carcteristice unei personalitati extravertite. Cercetatoarea americana afirma insa ca introvertitii pot juca un rol crucial in munca de zi cu zi intr-o echipa, deoarece alte calitati se pot dovedi mai importante.
Profesorii americani au cerut unor sefi de companii sa se autolevalueze pentru a afla daca sunt sau nu extravertiti, apoi au studiat impactul acestor lideri asupra angajatilor. S-a descoperit astfel ca extrovertitii sunt personalitati dominante, conduc conversatiile si sunt mai putin receptivi la ideile noi. Introvertitii, pe de alta parte, sunt in stare sa asculte ideile altora, sa le internalizeze si, folosindu-se de ele, sa imbunatateasca performanta echipei.
In plus, s-a descoperit ca introvertitii pot sa dea dovada de performante superioare atunci cand au in echipa personalitati proactive. Ei sustin ca, daca aveti de-a face cu o echipa in care se vehiculeaza foarte multe cunostinte, in care oamenii sunt proactivi si au idei proprii legate de munca lor, ati face mai bine daca v-ati da un pas inapoi si ati adopta abordarea unui ins introvertit, care este de regula foarte atent la sugestii.
„Calitatea unora de a fi mai linistiti si mai receptivi la ideile altora ar trebui reevaluata“, sustin Francesca Gino si colaboratorii sai. Rezultatele studiilor pe care le-au facut ar trebui sa fie disponibile de anul acesta in publicatia The Academy of Management Journal, ei sperand ca aceste descoperiri sa ajute companiile sa dezvolte potentialul de leadership al introvertitilor.
„Pana in prezent am examinat efectul, pe care il are un lider introvertit, asupra performantei unei echipe, prin comparatie cu un lider extravertit, asa incat ramane de vazut ce efect au acestia asupra membrilor echipei, individual. A reiesit ca introvertitii se descurca cel mai bine intr-un mediu in care angajatii sunt proactivi“, afirma Francesca Gino, Associate Professor of Business Administration Negotiation, Organizations & Markets Harvard Business School.
Se pare ca este mult mai usor pentru extravertiti sa urce pe scara ierarhica. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Minnesota si Baruch College a constatat ca 60% din directorii de top aveau un nivel ridicat de extravertire. Dar introvertitii au in mod clar ceva de oferit, daca ar fi sa revenim la Bill Gates si la alti lideri de succes, cum ar fi Jeff Bezos (Amazon.com).
Intrebarea fireasca este care e valoarea pe care o persoana introvertita o poate aduce pe post de lider? Raspunsul cel mai evident este ca acesti oameni sunt capabili sa asculte sugestiile si opiniile diferite si sunt in masura sa le evalueze.
Indivizii extraverti isi iau energia din interactiunea cu ceilalti, introvertitii se simt mai bine singuri – dar acest lucru nu are nici o legatura cu timiditatea sau capacitatea lor de a vorbi in public. Ronald Meier, Managing Director si Senior Partner al Siegel Human Resource in Elvetia, spune ca sefii introvertiti sunt cel mai des intalniti in sectoare precum private bankingul, unde nu e nevoie sa intalneasca clienti noi. De altfel, ei se descurca cel mai bine in medii stabile, unde nu li se cere sa faca schimbari dramatice, sau ii poti intalni la carma unor companii unde boardul conduce si ei au doar de indeplinit planul. Cel mai bun sfat pentru introvertiti este sa depuna efortul de a se face ascultati, de a-si face cunoscute contributiile, in caz contrar nu vor obtine niciodata promovarea pe care o merita in cadrul companiei si se vor expune riscului ca mereu alte persoane sa obtina laurii pentru munca pe care o depun.
Este adevarat ca anumite trasaturi de leadership vin de la sine la extravertiti. Leaga usor prietenii, se opresc din mers ca sa vorbeasca atunci cand intalnesc pe cineva; este felul lor natural de a fi. Pe de alta parte, introvertitii prefera sa fie singuri si, daca leaga o conversatie, atunci aceasta trebuie sa fie neaparat de un anumit nivel de profunzime.
Cercetarile arata insa ca o buna cunoastere de sine, a punctelor forte si a slabiciunilor, da posibilitatea indivizilor sa dezvolte strategii eficiente de interactiune si ii ajuta sa raspunda mai bine solicitarilor din mediu. Cu alte cuvinte, oricine poate invata sa practice un leadership eficient. Atunci cand li se cere, oamenii sunt capabili sa „imprumute“ caracteristici pozitive. Chiar si introvertitii de la extravertiti, si invers.
Cum recunosti un introvertit
Inca de la prima intalnire un sef introvertit se va remarca prin caracterul sau rezervat si detasat. „O personalitate introvertita nu va va bate pe umar de la prima intalnire. Va va strange mana cu respect si nu va depasi spatiul social impus de codul bunelor maniere in afaceri“, spune trainerul Csaba Rácz, partener Siegel Eastern Europe. In discutiile cu un sef introvertit, veti constata ca vi se cer multe detalii si argumente pentru fiecare decizie pe care o luati. Caracterul sau puternic analitic si precaut nu ii va permite sa ia o decizie in necunostinta de cauza.
Un introvertit va lucra foarte bine, fara sa faca eforturi de adaptare, cu echipe formate din oameni introvertiti. Insa sa nu ne mire daca un introvertit emotional colaboreaza extraordinar de bine cu un extravertit emotional, deoarece caracterul profund orientat catre relatiile interumane va compensa diferentele generate de caracterul discret al unuia si profund deschis al celuilalt. Acelasi lucru este valabil si pentru un introvertit rational. Acesta va lucra foarte bine cu un extravertit rational, ambii fiind capabili sa discute concret si la obiect despre orice tip de activitate profesionala desfasurata in comun.
„Probleme insa pot aparea intre un introvertit rational si un extravertit emotional“, avertizeaza Csaba Rácz. Caracterul dezorganizat si eferverscent al acestuia din urma risca de multe ori sa il indeparteze pe introvertit. Acelasi lucru este valabil si pentru relatiile dintre un introvertit emotional si un extravertit rational. In momentul luarii unor decizii dramatice pentru business, extravertitului nu ii va pasa ce gandeste sau simte echipa. „El vrea actiune si vrea actiune acum, iar acest comportament il va rani pe introvertitul emotional.“
De ce as vrea un CEO introvertit?
Daca aveti nevoie de un CEO constient si constant, capabil sa lupte pentru mentinerea standardelor pe care vreti sa le impuneti, atunci puteti oricand conta pe un introvertit rational. El este o ancora a realitatii. Inainte de a lua o decizie, va clarifica, va obtine informatii, va argumenta si, evident, va calcula toate riscurile posibile. Introvertitul emotional, la randul sau, va fi individul despre care puteti fi sigur ca va atinge obiectivele.
El este team player-ul prin definitie, cu atat mai mult intr-o pozitie de lider, capabil sa ii motiveze si pe cei mai putin entuziasmati. Treceti printr-o situatie de conflict? Introvertitul emotional va putea sa o dezamorseze cu obiectivitate, lasandu-le tuturor impresia ca au castigat. Insa, intr-o perioada de criza, precautia introvertitului poate sa conduca la pierderea unor oportunitati de business. Introvertitilor nu le plac riscurile, de aceea de multe ori nu vor fi capabili sa ia deciziile spontane de care este nevoie uneori pentru a supravietui in lumea hipercompetitiva impusa de criza.
Introvertitul rational
Cercetari si statistici. Prefera prezentarile bazate pe cercetari, statistici, rapoarte si grafice. Nu se va hazarda in decizii, atata timp cat nu are toate informatiile. La orice propunere pe care i-o faceti, veti primi raspunsul simplu: „lasa-ma sa ma gandesc“. Iar raspunsul sau, cand va veni, fie pozitiv, fie negativ, va fi fondat pe argumente, greu de contrazis. Caracterul lui „pur logic“ poate dezarma chiar si un introvertit emotional.
Punctualitatea. Un introvertit rational va ajunge inainte de inceperea sedintei, rezervandu-si timp pentru pregatirea documentelor, pentru a-si pregati o cafea.
Tinuta. Stilul lui vestimentar, indiferent de inclinatiile sale rationale sau emotionale, va fi elegant, fara a fi stralucitor; hainele de marca nu il fascineaza, de aceea rare vor fi ocaziile cand veti vedea la el un brand de genul „Calvin Klein“ sau „Louis Vuitton“. Pentru el, este important sa fie imbracat adecvat cu mediul de lucru sau cu situatia in care se afla. La un manager-femeie, veti observa ca bijuteriile sunt discrete, iar accesoriile, atunci cand exista, nu ies in evidenta si sunt mereu asortate la tinuta. In ceea ce priveste culorile, introvertitul va prefera culorile calde si discrete, care sa nu iasa in evidenta.
Biroul. Este exemplul ordinii si pragmatismului. Biroul sau este ordonat si bine structurat. Ceea ce va caracteriza insa un introvertit, indiferent de inclinatiile sale rationale sau emotionale, va fi aerul prietenos, relaxat si deschis al biroului sau.
Comportamentul. Accepta schimbarile cu reticenta, ia decizii cu greutate si ezita sa intreprinda o actiune, atata timp cat nu are toate elementele justificative la indemana. In plus, nu va incepe nici o actiune pana nu o va planifica in detaliu, iar implementarea ei se va desfasura cu cea mai mare atentie.
Comunicarea. Prefera tonul formal, detasat, el fiind un om al „procedurilor“. Este perseverent in actiunile sale si ii place structura. Lucrand cu un sef introvertit rational, veti avea impresia ca, oricat v-ati stradui, nu reusiti sa va ridicati la standardele pe care le impune. Insa introvertitul rational isi impune siesi aceste standarde, nepretinzand de la ceilalti aceeasi maxima concentrare. Nefiind un comunicator foarte bun, membrii echipei sale pot fi, uneori, frustrati.
Limbaj: „Este un produs testat?“ „A mai incercat cineva acest produs inainte?“ „Ce altceva ati putea sa imi spuneti despre el?“ „Nu sunt sigur ca inteleg ce imi spuneti; puteti sa imi oferiti mai multe detalii?“ „Si daca nu merge, ce se intampla?“ „Care este garantia produsului?“ „Trebuie sa iau o decizie acum?“ „Este acesta cel mai bun serviciu de pe piata?“
Atuuri. Radiaza competenta, e expertul echipei, o enciclopedie ambulanta. Daca organizati intalniri in care datele sunt importante, puteti conta pe el pentru ca este mereu pregatit. Prezentarea sa va fi detaliata iar la sfarsit nimeni nu va mai avea intrebari pentru ca totul a fost deja justificat, argumentat.
Introvertitul emotional
Cercetari si statistici. Bun observator, profund, precaut si concentrat catre sine, insa latura sa umana se manifesta mai vizibil. Daca aveti un sef care va cere parerea inaintea oricarei decizii care poate afecta activitatea echipei, atunci aveti de-a face cu un introvertit emotional.
Punctualitatea. Este prezent in sala cu jumatate de ora inainte de inceperea oricarei sedinte.
Biroul. Prezenta fotografiilor de familie, micile obiecte personale primite de la prieteni sau de la colegi sugereaza ca ati intrat in biroul unui introvertit emotional. Este foarte posibil sa gasiti pe pereti devize personale, poze de grup sau peisaje relaxante. Va avea o „masa de lucru“ unde veti fi invitati sa discutati sau sa lucrati la proiecte importante. Plantele sunt un accesoriu care rareori le lipseste introvertitilor emotionali. Sa nu va mire daca ei insisi sunt cei care le uda si le ingrijesc.
Comportamentul. Acest sef nu va lua o decize pana nu va fi sigur ca echipa sa este multumita. Fiecare schimbare majora va fi discutata cu toti membrii echipei iar in cazul unor efecte mai putin placute pentru grup, acest sef le va oferi oamenilor sprijinul necesar pentru a trece cu brio peste incercari. Iar asigurarea nu este de forma, pentru ca introvertitul isi respecta cuvantul dat.
Comunicarea. Prefera sa se adreseze colegilor sai folosind prenumele si va fi un consilier bun, rabdator, de aceea il veti vedea deseori petrecand timp cu membrii echipei, ajutandu-i sa isi atinga obiectivele. Va fi mereu atent la ce spune, astfel incat sa nu raneasca sentimentele celorlalti. Ca sef, va fi primul care primeste reclamatiile pentru greselile echipei sale, el fiind cel care va transmite mai departe, intr-o maniera diplomata si constructiva, feedbackul de la clienti.
Limbaj. „Pana acum am cumparat acest produs de la altcineva, care este pretul cu care il ofera acesti furnizori?“, „Nu imi pasa ce a mai aparut pe piata. Vreau sa cumpar produsul pe care l-am mai cumparat si pana acum.“ „Cum de ati inlocuit aceasta aplicatie; abia incepusem sa ma obisnuiesc cu cea veche.“ „ Pot sa ma gandesc si sa revin cu raspunsul mai tarziu?“, „Trebuie sa luam o decizie acum, urgent?!“, „Ce-ar fi sa mai discutam peste cateva zile?“, „As putea sa ma mai uit peste informatiile de la managementul senior?“, „O sa verific cu echipa mea sa vad, sa vad ce parere au oamenii“.
Atuuri. Este creatorul „relatiilor de durata“. Un bun ascultator care va identifica cu exactitate nevoile clientilor, oferind solutiile asteptate. Prezentarile sale vor fi convingatoare si precise, urmate fiind de contracte incheiate cu sinceritate si caldura. Pentru un introvertit sentimental, este foarte important si ce se intampla dupa semnarea contractului. Strategiile de tip hit and run nu fac parte din arsenalul sau de lucru. Pentru el, orice contract reprezinta inceputul unei relatii de durata, atata timp cat si partenerul isi doreste acelasi lucru.