Imunitate diplomatică la plata datoriilor? O legendă a tenisului are grave probleme financiare
Numirea îi conferă imunitate diplomatică în conformitate cu Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, susțin avocații acestuia, protejându-l împotriva încercărilor de a-l face să ramburseze banii pe care îi datorează unei bănci private din Londra.
"Decizia de a demara o procedură de faliment împotriva mea este total nejustificată. Aceasta mă afectează financiar, profesional şi îi atinge de asemenea pe apropiaţii mei. Am făcut apel al imunitatea diplomatică la care am dreptul pentru a pune capăt acestei farse. Şi odată ce se va termina totul, va fi rândul meu de a cere despăgubiri. Voi da în judecată persoanele care au iniţiat aceatsă procedură şi le voi obliga să-şi asume public responsabilitatea", a declarat Becker.
Fostul tenismen Boris Becker, cel mai tânăr câştigător al turneului de la Wimbledon, la 17 ani, în 1985, este ameninţat de o procedură a falimentului personal în Marea Britanie. Acesta a fost declarat falit, în urmă cu un an, de o instanţă din Londra.
În octombrie, anul trecut, publicaţia Bunte a scris că fostul tensimen ar avea datorii de peste 60 de milioane de euro şi că germanul ar intenţiona să-şi vândă la licitaţie cele trei trofee câştigate la Wimbledon, în speranţa că va reuşi să obţină astfel un milion de euro.
În 2002, justiţia germană l-a condamnat pe Becker la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 500.000 euro pentru aproximativ 1,7 milioane euro restanţe la impozite.
Christian Schommers, cel care a scris cartea autobiografică a lui Becker – "Viata nu e un joc", consideră ca Becker "a făcut o mare greșeală" atunci când s-a despărțit de omul de afaceri Ion Țiriac, cel care i-a fost manager și antrenor în perioada 1983-1994.
***Imunitatea diplomatică este inviolabilitatea juridică de care se bucură reprezentanții diplomatici şi familiile lor.
surse: edition.cnn.com, agerpres, news.ro