Intrebarea de un milion de dolari
Daca nu pui intrebari bine tintite, vei primi orice alt feedback, dar in niciun caz cel pe care ti-l doresti. Asta ajuta si in cariera, si in viata personala, explica jurnalistii de la lifehack. Sa stii exact ce sa intrebi pe oameni nu e nimic altceva decat o abilitate ca oricare alta, pe care o deprinzicu timpul si pe masura ce o practici.
Ce urmaresti?
Cand pui intrebari, trebuie sa stii exact ce urmaresti sa ti se raspunda. Incearca sa formulezi intrebari astfel incat sa ti se ofere date, nu pareri si comentarii, care de multe ori pot fi fara valoare. Asta inseamna ca urmaresti stric informatia, faptele. Asigura-te ca sunt adaptate contextului. Desigur, poti cere si puncte de vedere, ca de exemplu:” Ce parere ai despre acest produs?” Sau alta data, poate vrei o indicatie: „Care este cel mai scurt drum spre centrul orasului?” In timp ce te pregatesti sa lansezi o intrebare, asigura-te ca o adresezi cui trebuie si ca sursa a inteles ce vrei de la ea.
Nu pune intrebari la care sa ti se raspunda cu da sau nu
Daca pui o astfel de intrebare, raspunsul pe care il veti primi va fi intotdeauna incomplet. Pune o intrebare cu un final deschis, pentru a primi informatii pe care nici macar nu le banuiesti. Intrebari care incep cu “ar trebui sa”, “ar fi bine sa”, “credeti ca” ,“este adevarat ca” vor primi raspunsuri foarte scurte. In schimb, intrebarile care incep cu “cine”, “ce”, “unde”, “cand”, “cum” sau “de ce” forteaza interlocutorul sa se gandeasca mai mult la raspunsuri si sa ofere multe informatii.
Sapa mai adanc
Intotdeauna trebuie sa ai in vedere intrebari de follow-up. Daca nu cauti stric doar faptele, formuleaza intrebari de genul “ce va face sa spuneti asta” sau “de ce credeti asta”. Sa spunem ca un coleg de serviciu iti spune ca la proiectul X s-a lucrat foarte greu cu furnizorul Y. In aceasta situatie, e bine sa urmeze o intreba de tipul “La ce anume te referi?”. S-ar putea sa afli ca furnizorul Y nu e dificil, ci pur si simplu raspunde greu la telefon sau din orice alte motive obiective la care nu te-ai astepta. Intrebarile de follow-up iti pot oferi mult mai multe date si astfel iti poti forma propria opinie. In plus, folosesteraspunsurile pentru a pune si intrebari adiacente.
Foloseste-te de liniste
Cand pui intrebari incearca sa fii atent la ce se raspunde si sa il asculti cu adevarat pe interlocutor. De cele mai multe ori persoana careia ii pui intrebarile are mai multe informatii decat te astepti. Trebuie sa stii cand sa asculti, pentru ca interlocutorul se va simti obligat sa umple linistea “produsa” de tine, astfel incat va raspunde mai pe larg.
Nu-l intrerupe
Nu-l intrerupti pe cel care tocmai a inceput sa va raspunda. In primul rand asta ii va spune ca nu prea va pasa de parerea sau informatiile pe care le are. Mai mult decat atat, daca il intrerupeti cu diverse comentarii exista riscul sa-si piarda sirul gandurilor si riscati sa duceti conversatia acolo unde va doriti, dar nu neaparat unde trebuie sa ajunga. Puneti intrebarea si lasati-l sa raspunda pana la capat, apoi folotiti o alta intrebare care sa-l readuca la subiectul principal. Daca raspunsul lui a deviat foarte mult, atunci trebuie sa-l intrerupeti. Spuneti ceva de genul: scuzati-ma, mi-e teama ca nu am inteles bine…am inteles ca ati zis…
Aminteste-ti ca vei invata sa pui intrebari bune cu timpul si pe masura ce practici aceasta deprindere. S-ar putea sa nu iasa din prima, dar, in mod sigur, o sa ajungi sa reusesti din mai multe incercari.