John Maxwell: 7 neadevaruri despre esec
1. Esecul poate fi evitat – Fals
Cu totii gresim, ratam, facem greseli. Ati auzit cu totii urmatoarea maxima: “ A gresi este omeneste, a ierta este divin”. Alexander Pope a scris-o cu peste 250 de ani in urma. Si nu facea decat sa parafrazeze un proverb foarte vehiculat acum 2000 de ani in perioada romanilor. Astazi lucrurile nu stau deloc altfel. Daca esti o fiinta umana, inseamna ca de-a lungul vietii vei face greseli.
2. Esecul este o situatie de moment – Fals
In 1997 am scris o carte – “The Success Journey”. Teza acestei carti este ca succesul nu reprezinta o destinatie, ci o calatorie pe care o parcurgi, iar succesul este determinat de ceea ce faci in mod constant, zi de zi. Cu alte cuvinte, succesul este un proces.
Acelasi lucru este valabil si in cazul esecului: el nu este un loc in care ajungi intamplator, ci reprezinta modul in care faci fata diferitor situatii de viata. Nimeni nu poate considera ca a ratat totul pana in momentul in care trage aer in piept pentru ultima data.
3. Esecul este obiectiv – Fals
Atunci cand gresiti, ce anume determina daca actiunea respectiva este sau nu un esec? Analizati dimensiunea problemei pe care o genereaza sau suma de bani pe care o pierdeti din cauza ei? Esecul este determinat de intensitatea pedepsei aplicate de seful vostru sau de duritatea criticilor care vin din partea colegilor? Nu. Tu esti singura persoana care poate eticheta o anumita actiune care iti apartine drept esec. E o chestiune subiectiva si doar perceptia pe care o aveti asupra unei greseli si reactia in fata ei determina daca actiunile voastre sunt sau nu esecuri.
4. Esecul este un dusman – Fals
Majoritatea oamenilor le e frica de esec si fug de el ca de ciuma. Insa pentru a ajunge la succes trebuie depasite si anumite momente mai putin placute. Priviti cu atentie orice mare om de succes si veti descoperi o persoana care nu considera greselile un dusman. Muzicologul Eloise Ristad considera ca “atunci cand ne acordam permisiunea de a gresi, ne acordam in acelasi timp permisiunea de a excela”.
5. Esecul este ireversibil – Fals
Un vechi proberb din Texas suna astfel: “Nu conteaza cat de mult lapte versi atata timp cat nu pierzi vaca”. Cu alte cuvinte, greselile nu sunt ireversibile. Totul trebuie privit in perspectiva. Problemele apar atunci cand nu vezi decat laptele varsat in locul imaginii de ansamblu. Oamenii care au o atitudine corecta in fata esecului incearca sa treaca peste el cu usurinta.
6. Esecurile reprezinta un stigmat – Fals
Greselile nu sunt imposibil de reparat. Imi place foarte mult perspectiva fostului senator Sam Ervin Jr., care a remarcat odata: “Infrangerea poate servi, la fel de mult ca si victoria, la revigorarea sufletului si descoperirea gloriei.”. Iata cum trebuie sa privim esecul.
7. Esecul este definitiv – Fals
Chiar si ceea ce pare a fi un esec rasunator nu ar trebuisa va intimideze in drumul catre succes. Un bun exemplu este povestea lui Sergio Zyman, cel care a conceput produsul New Coke – unul dintre cele mai dezastruoase produse ale tuturor timpurilor.
Multi ani mai tarziu, cand a fost intrebat daca ideea sa a fost sau nu o greseala, Zyman a raspuns: “New coke nu a fost un esec. Intr-adevar strategia nu a dat deloc rezultate, insa, in ansamblul ei, s-a dovedit pana la urma pozitiva deoarece reintroducerea pe piata a variantei clasice Coca- Cola a consolidat pozitia companiei.
Fragmentul face parte din volumul “Esecurile pot conduce la Succes” scris de John Maxwell si aparut la Editura Amaltea.