John Maxwell: Schimba-ti atitudinea!
Pentru a te putea schimba, trebuie sa alegi sa te schimbi. Atitudinea nu este o caracteristica dobandita pentru totdeauna. Daca nu esti multumit de ea, trebuie sa stii ca o poti schimba. Oricine poate avea o atitudine pozitiva, pentru care viata este o bucurie permanenta, iar zilele sunt o adevarata binecuvantare – daca este dispus sa se schimbe.
Daca doresti sa te bucuri de o atitudine optimista, trebuie sa faci urmatorii pasi:
1. Evalueaza-ti atitudinea prezenta!
Acest lucru iti va lua ceva timp. Daca iti este cu putinta, incearca sa te detasezi de atitudinea ta obisnuita. Scopul acestui exercitiu nu este acela de a dezvalui partea negativa a personalitatii tale, ci de a dezvalui atitudinea negativa care te impiedica sa fii complet implinit in viata. Aceasta evaluare te ajuta sa intreprinzi schimbari majore atunci cand identifici problemele care iti tulbura viata.
2. Incearca sa intelegi ca teama poate fi dominata de credinta.
Singurul lucru care iti poate garanta succesul unei incercari cu putine sanse de izbanda este convingerea ca poti sa o duci la bun sfarsit. Filosoful William James spune: “Cea mai mare descoperire pe care a facut-o generatia mea este aceea ca oamenii isi pot schimba viata daca isi schimba atitudinea”. Schimbarea depinde, asadar, de structura sufleteasca. Trebuie sa crezi cu tarie ca te poti schimba. Roaga-ti prietenii si colegii de serviciu sa te incurajeze in orice moment. Iar daca esti o persoana credincioasa, apeleaza la ajutorul divinitatii. Dumnezeu iti cunoaste problemele si este dornic sa te ajute sa le rezolvi cu bine.
3. Intocmeste “o scrisoare de intentie”!
Ca sa te bucuri de schimbarile care survin in atitudinea ta, trebuie sa iti stabilesti un scop bine definit. El trebuie sa fie cat se poate de clar, trebuie scris si parafat si, bineinteles, datat. Aceasta “scrisoare de intentie” trebuie pusa la vedere ca sa o poti citi de mai multe ori pe zi, conferindu-ti curajul de care ai nevoie.
4. Exprima-ti dorinta de a te schimba!
Nici o alta optiune nu va determina succesul schimbarii atitudinii tale decat propria ta dorinta de schimbare. Cand totul se prabuseste in jurul nostru, cand toate celelalte optiuni dau gres, numai dorinta noastra acerba ne poate determina sa mergem mai departe pe drumul cel drept. Schimbarea devine propice in momentul in care intelegem ca ne putem schimba. Aceasta este cea mai puternica motivatie. Nimic nu aprinde focul dorintei mai mult ca intelegerea faptului ca nu trebuie sa ramanem la nesfarsit asa cum suntem.
Va sugerez sa urmati sfatul lui Mark Twain, care spune “scoate-ti din cand in cand mintea la plimbare, caci altfel se impotmoleste!”. Este felul lui de a spune: “Iesi din noroi!”
5. Traiti pe rand fiecare zi in parte!
Omul poate duce batalia doar unei singure zile. Dar in momentul in care ne lasam coplesiti de greutatile acestor doua eternitati cumplite – pe care le numim ieri si maine – atunci ni se face cu adevarat frica. Nu experientele zilei de “astazi” ii duc pe oameni in pragul disperarii, ci amaraciunea creata de ziua de “ieri” si spaima de ceea ce va aduce ziua de “maine”. De aceea, trebuie sa traim – pe rand – fiecare zi in part, si sa incepem cu ziua de “astazi!”
6. Schimba-ti modul de gandire!
Ceea ce ne retine atentia ne determina si actiunile. Noi ne aflam unde ne aflam si suntem ceea ce suntem datorita gandurilor dominante care ne stapanesc sufletele. Uita-te putin la acest silogism, pentru ca el sublinieaza puterea judecatii noastre!
Premisa majora: Noi ne putem controla propriile ganduri.
Premisa minora: Sentimentele noastre iau nastere din gandirea noastra.
Concluzia: Nu putem controla sentimentele invatand sa schimbam modul de a gandi.
Este foarte simplu: sentimentele noastre iau nastere din gandirea noastra, deci, le putem schimba daca ne schimbam gandirea.
7. Dezvolta-ti obiceiurile bune!
Atitudinea nu este nimic altceva decat un obicei de gandire. Procesul dezvoltarii obiceiurilor – fie bune, fie rele – este acelasi. Este la fel de usor sa-ti formezi un obicei cu rezultate pozitive, pe cat este de usor sa cazi prada obiceiurilor proaste.
Obiceiurile nu sunt instincte; ele sunt reactii sau actiuni dobandite. Ele nu se intampla pur si simplu, ci auanumite cauze.O data ce determinam cauza originala a unui obicei, depinde apoi numai de noi sa-l acceptam sau sa-l respingem. Multi oameni se lasa condusi de obiceiurile lor. Cand aceste obiceiuri sunt nocive, ele ne pun in primejdie atitudinile.
8. Incearca sa ai mereu o atitudine pozitiva!
Din momentul in care te hotarasti sa adopti o atitudine pozitiva, incepe adevarata lupta. De acum incolo trebuie sa duci o lupta acerba pentru a atinge apogeul maturitatii si pentru a mentine perspectiva corecta asupra vietii. Atitudinile au adesea tendinte de a reveni la structura lor initiala daca nu suntem atenti si nu le cultivam cu grija.
Intotdeauna tie iti revine sarcina de a va determina modul de gandire si de actiune. Si asta inseamna ca responsabilitatea alegerii atitudinii corespunzatoare cade din nou pe umerii tai. Chiar daca resusesti sa adopti in permanenta o atitudine pozitiva, nu inseamna ca vei fi scutit de experiente negative.
Ai posibilitatea sa il asculti live pe John Maxwell la conferinta “How to be a Real Success”, ce va avea loc in 23 martie, la Palatul Parlamentului, Bucuresti.
Rezerva-ti un bilet aici. Locuri limitate!
Aces fragment face parte din volumul “Totul despre lideri, atitudine, echipa, relatii” de John Maxwell, aparut la Editura Amaltea.