La frontierele lumii noi. Leadership esențial și alinierea oamenilor la viziune
Modul în care o organizație atinge echilibrul depinde de mediul în care funcționează. „Într-o perioadă de criză economică și transformare tehnologică, conducerea nu a fost niciodată mai esențială”, potrivit Dame Mary Marsh, director fondator al programului Clore Social Leadership.
„Idolatrizarea liderilor individuali ii poate face pe unii să uite că nu există doar o singură persoană care conduce spectacolul”, adaugă Marsh. Tehnicile de management la “frontierele lumii noi” fiind supuse provocărilor. Analiștii precizează că, uneori, ideea de leadership este demistificată. Iar reprezentările mass-media urmăresc lideri „eroi” populari. Cum ar fi Steve Jobs sau mulți alții. Aceste reprezentări i-au făcut pe unii să creadă altceva. Și anume că doar un număr limitat de persoane se nasc cu capacitatea de a se situa într-o poziție de vârf.
Cheia problemei
Potrivit specialiștilor există oameni care au o mulțime de calități și capacități deosebite. Pentru ce are și nu are importanță strategică. Dar care nu au capacitatea de a comunica sau de a crea încredere în rândul oamenilor. Iar în orice loc de muncă, acestea sunt calitățile care contează. În plus, ”managementul reprezintă un set de procese care mențin funcționabilitatea unei organizații. Procesele sunt legate de planificare, bugetare, personal, clarificarea locurilor de muncă, măsurarea performanțelor și rezolvarea problemelor atunci când rezultatele nu sunt cele așteptate. Iar conducerea este foarte diferită. Este vorba despre alinierea oamenilor la viziune, la comunicare, motivație și inspirație. Cheia problemei este înțelegerea diferenței dintre management și leadership. Deoarece, uneori, angajatorii folosesc uneori termenii sinonim”, după cum observă John Paul Kotter – Professor of Leadership, Emeritus, at the Harvard Business School.
“Conducerea este întotdeauna în legătură cu schimbarea: nu este vorba numai despre mobilizarea oamenilor pentru a face ceea ce au făcut întotdeauna bine, pentru a continua să o facă bine!”, conchide Kotter. “La un moment dat lumea are un număr foarte mic de Steve Jobs, sau Winston Churchills, sau Thomas Watson”, mai spune Kotter. Care insistă pe ideea că toți aceștia sunt oameni minunați și putem învăța multe de la ei, dar a conta pe ei pentru a rezolve problemele lumii nu reprezintă o idee minunată.
Sursa: The Guardian