Andreea Moldovan: Ideea de leadership pornește de la a fi liderul propriei vieți
”Maternitatea nu este compatibilă cu o funcție de top management” sau ”Nu poți fi în același timp și o mamă bună și un lider de succes”.
Sunt două dintre cele mai puternice mituri legate de dezvoltarea carierei unei femei, motive de frământări interioare, care încă mai ridică ziduri, îngreunează decizii ori limitează opțiuni.
Ea le-a demontat însă piesă cu piesă, demonstrând că fiecare femeie poate fi și deveni exact ceea ce vrea ea cu adevărat. Pe această credință și-a clădit viața și pe frumusețea feminină, cariera. Iar astăzi este mamă a trei copii dar și liderul celei mai mari companii de cosmetice din România. Recunoaște că imaginea aceasta este doar vârful icebergului, în realitate e vorba de muncă, de sacrificii, de eșecuri și determinare. Însă, nimic de netrecut câtă vreme nu îți impui limite și nu te lași încorsetat de șabloane.
Numele ei este Andreea Moldovan. Este General Manager Avon Cosmetics și unul dintre liderii care au acceptat să vorbească, onest și fără prejudecăți, despre provocările femeilor de carieră.
În ultimii 3 ani, mediul de business a trebuit să facă față unor provocări de neimaginat. Care este secretul gestionării cu succes a echipelor, indiferent de timpul, modul ori locul din care oamenii muncesc? Ce schimbări ați adoptat dvs în stilul de leadership?
Marea provocare din ultimii 3 ani a fost să ne conectăm cu oamenii în contextul în care virtualul devenea noul normal. Era necesar să aducem relația de încredere pe care o construisem anterior în acest mediu mai puțin transparent și mai puțin controlabil.
Așadar, comunicarea intensivă, de impact și într-un tempo bine structurat, atât la nivel individual cât și în grupuri, a devenit critică. Am adoptat în întâlnirile online instrumente care încurajează interacțiunile, cum ar fi Menti sau Retro-tool, am organizat târguri virtuale și am păstrat întâlniri face to face ocazionale, dar pline de energie. De asemenea, rolurile au devenit mai puțin prescriptive, organizația mai fluidă și, paradoxal, a dispărut tendința de a munci in silo.
Cred că este important să te adaptezi nevoilor echipei tale. Aș spune că modul hibrid de lucru e mai complicat și mai puțin eficient decât cel 100% virtual sau cel 100% face to face. Însă trebuie să găsim soluții, deoarece e aproape imposibil să revenim la stilul de lucru pe care îl știam cu toții înainte de pandemie.
Ce uși ați deschis fără să mai scârțâie îmbrățișând aceste schimbări?
Încrederea …. prin vulnerabilitate; etapa în care suntem acum cu echipa ne oferă cadrul perfect în care ne putem exprima liber, fără constrângeri, în care putem pune pe tapet atât realizările cât și eșecurile, în care putem avea dezbateri intense fără să le luăm personal și în care putem oferi feedback-uri – abrupte câteodată, fără să ne supărăm.
Transparența. Mereu am preferat să transmitem oamenilor ce și de ce se întâmplă, chiar și atunci când sunt vești mai puțin bune. Așa am ajuns să fim mai uniți, mai puternici și mai creativi în a găsi soluții și în situații care la un moment dat păreau fără ieșire.
Co-crearea/colaborarea – Everyone creates value. It’s a piece of a bigger machinery.
Ca lider femeie, răsfoind în urmă paginile propriei dvs cariere, care credeți că au fost cele mai grele bariere pe care a trebuit să le treceți?
Cea mai dificilă a fost adaptarea la schimbările culturale, care s-a suprapus cu schimbarea de rol în plan profesional și cu provocările din plan personal – e vorba despre cei 3 ani pe care i-am petrecut în Africa, în Maroc. Mi-a fost destul de greu să înțeleg și să accept poziționarea femeii în societatea de acolo, iar asta se suprapunea cu un rol nou pe care-l preluasem, care mă provoca destul de mult. Mai trebuie să adaug că atunci eram și o tânără mămică a unui copil de 7 luni.
Apoi Avon a trecut în ultimii ani prin schimbări de business importante, care la fel s-au suprapus pe un context economic și politic foarte volatil. Agilitatea de lider, dar și abilitatea de schimbare a echipei au fost definitorii pentru a construi un business de succes.
Așadar, căsnicia, maternitatea generează frământări interioare, iar prejudecățile pot fi și ele reale bariere. Dumneavoastră pe cine v-ați bazat? Cine v-a ajutat/îndemnat să le ridicați fără teamă?
Există prejudecata că pentru o femeie e aproape imposibil să aibă 3 copii și să facă și carieră. Sau, dacă ai o carieră care te absoarbe, nu poți fi și o mamă bună, ori că trebuie să te sacrifici pe tine. Eu am demontat piesă cu piesă aceste mituri și cred că fiecare femeie poate fi și deveni ce vrea ea cu adevărat. Singurele limite care ne opresc sunt cele pe care ni le punem noi înșine!
Viața mea a fost și este în continuare tumultoasă, pentru că așa am ales să o trăiesc – și așa aș alege de fiecare dată. Copiii mei, Iasmina (14 ani), Rareș (17 ani) și Alesia (20 ani) sunt centrul universului meu și piese din moștenirea pe care o las în urma mea. Dar asta nu a însemnat că am renunțat la mine. Nicio clipă!
Ca să ajung unde sunt astăzi nu a fost deloc ușor. Ca fiecare ființă umană, am avut și eu propriile provocări legate de relații și de identitatea mea. Dar în viață am avut o singură mantră‚ să fac ceea ce-mi place și să fiu întotdeauna eu însămi. Nu am renunțat niciodată la autenticitatea mea și la pasiunea cu care am făcut lucrurile atât în plan personal cât și în plan profesional.
Am fost extrem de norocoasă să am părinți tineri și dedicați, care m-au susținut enorm. Fără suportul lor cu siguranță nu aș fi fost astăzi aici. Apoi am avut mereu prieteni extraordinari și adevărați în jur, care mi-au fost și ei alături atunci când mi-a fost greu.
Viața către o carieră reușită și o viață frumoasă, nu este o linie dreaptă! Oamenii văd în general unde ai ajuns, dar este doar vârful icebergului. În realitate, e vorba de muncă, de sacrificii, de eșecuri și determinare.
Astăzi, copiii mei sunt cei care mă inspiră, care mă provoacă să țin pasul cu ei și cu noile trenduri.
Prin ”zbaterea dvs” credeți că ați netezit calea tinerei generații de lideri femei?
Primul pas l-am făcut cu siguranță prin ceea ce le-am insuflat copiilor mei. Nu doar fiicelor mele, dar și lui Rareș. Pentru că un pas înainte vom face dacă și bărbații vor susține și vor crede în leadershipul feminin.
Prin povestea mea am vrut să arăt că se poate, că nu există “nu am timp” și că e doar o problemă de a prioritiza corect timpul tău, de a-i da cât mai multă valoare. E bine ca măcar din când în când să faci un exercițiu de a monitoriza timp de o săptămână pe ce ți-ai folosit timpul și sunt convinsă că vei avea surprize.
Ideea de leadership pornește de la a fi liderul propriei vieți. De a investi în tine, în dezvoltarea ta, încât apoi să poți crea valoare și pentru ceilalți. Nu ai cum să fii un părinte bun, dacă tu nu te iubești, dacă nu te accepți, dacă nu investești în tine.
La modul personal, din poziția actuală, cum încurajați tinerele să aspire?
Cu fiecare ocazie pe care o am, încerc să le insuflu încredere femeilor și mai ales fetelor tinere. Cei mai mari sabotori ai propriei călătorii suntem noi înșine. E greu ca cineva să ne prețuiască sau să aibă mai multă încredere în noi decât ne acordăm noi înșine. Deci cea mai mare luptă o dăm cu propria persoană, cu propriii demoni. În Cehia am mentorat femei care aveau potențial să crească în cariera lor, în România sunt în board-ul de la BWFR și încerc atât cât pot să inspir comunitatea de peste 5.000 de femei de acolo, apoi prin copiii mei încerc să inspir și alți adolescenți.
Dar organizațional? Ce programe susțineți în compania dvs care să faciliteze accesul femeilor în funcții de conducere?
Sunt deja 5 ani de când susținem programul de leadership feminin organizat de partenerii noștri de la Business Women Forum. De asemenea, începând de anul acesta susținem și programul de mentorat Beauty Connection – 1000 de femei pentru schimbare, prin care 1000 de femei vor fi îndrumate spre cele mai ambițioase visuri de o echipă puternică de mentori. Apetitul pentru susținerea femeilor este alimentat din interiorul companiei – programul intern de talent development este foarte consistent, iar pentru mine este o bucurie să fiu o parte activă (fie ca speaker, fie ca mentor) în toate inițiativele pe care le organizăm pentru le da aripi colegelor noastre.
Încurajarea femeilor către încredere și independență este esența modelului nostru de business. Peste 20% din fiecare produs pe care consumatoarele noastre îl comandă contribuie la independența financiară a femeilor. Printre cei 120.000 de Reprezentanți din comunitatea noastră, sunt o mulțime de exemple de femei care și-au transformat pasiunea pentru frumusețe în sursă de venit și care cresc în jurul lor echipe.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici