Cum aduci creativitate în leadership în 2024
Leadershipul evoluează constant ca răspuns la schimbările globale, tehnologice și societale, care determină apariția unor tendințe ce remodelează metodologiile și practicile de business, indiferent de domeniul de activitate.
Creativitatea a fost considerată mereu un aspect important al leadershipului eficient, însă în perioada recentă, caracterizată de nevoile crescânde de personalizare și flexibilitate, a căpătat o valoare primordială și a ajuns pe agenda de priorități a top managementului.
Ce înseamnă însă creativitatea în leadership?
Creativitatea în leadership este abilitatea de a aborda într-un fel inovator ideile acționabile de business și, în același timp, de a-i inspira, include și încuraja și pe alți membrii ai echipei să rezolve problemele individual și în echipă în maniere similare.
Abordările creative pot fi folosite pentru a genera noi planuri de afaceri, pentru a restructura un mediu de lucru sau pentru a crea legături profesionale valoroase cu alți oameni din industrie. Creativitatea poate ajuta, de asemenea, la luarea unor decizii eficiente pentru echipă sau la dezvoltarea abilităților acestora, prin încurajarea unor metode alternative de implicare a colegilor în procesele de muncă.
Liderii creativi nu supraveghează doar executarea sarcinilor și proceselor, ci sunt aceia care îi inspiră și îi împuternicesc și pe alții să genereze și să implementeze soluții noi și adecvate la probleme complexe. În același timp, sunt persoane care învață pe tot parcursul vieții, caută în mod constant noi cunoștințe și feedback și se adaptează cu ușurință la situațiile în schimbare.
Un lucru cert este că indiferent de domeniu – fie că este vorba de afaceri, știință, artă, educație, politică, etc, în fiecare dintre noi stă capacitatea de a cultiva un lider creativ care în timp, cu knowledge-ul necesar, dorința și puterea de muncă aferente, să genereze schimbări pozitive și să aducă o diferență semnificativă în sfera sa de influență.
Leadership cu curaj și autenticitate
Scena de business a anului 2024 este mai mult decât pregătită pentru lideri creativi care să vadă fiecare industrie în parte cu alți ochi și care să pună inovarea și curajul în prim-planul afacerii lor. Are nevoie de aceștia într-un mod imperativ.
Am ajuns la un punct de cotitură în modul în care interacționăm cu mediul nostru și cu fluxurile de lucru și devine necesar ca factorii de decizie să privească autentic, strategic și creativ fiecare aspect al muncii. Pentru a face acest lucru, este nevoie însă de curaj, îndrăzneală și o dorință de a rămâne la curent cu oamenii și tendințele care ne modelează mediul profesional.
5 tactici pentru a include creativitatea în stilul propriu de leadership
Leadershipul creativ este fundamentat pe ideea construirii de echipe care colaborează pentru a dezvolta idei inovatoare. Însă nu este vorba despre inovare doar în sensul de a crea lucruri noi, ci este și despre a găsi metode de a te adapta la o lume într-o continuă schimbare, astfel încât business-ul să prospere.
Iar leaderii creativi țintesc spre crearea unor condiții care să permită echipelor lor să se dezvolte într-un mediu de lucru care promovează gândirea inovatoare și un management mission-driven.
Iată câteva tactici ușor de implementat care te pot sprijini în a integra și dezvolta creativitatea ca parte din stilul tău de leadership:
Alocă spațiu și timp pentru gândirea creativă
Setează creativitatea ca prioritate și alocă efectiv timp în agendă pentru procesele de gândire creativă, fie că este vorba de a identifica noi abordări ale felului în care interacționează echipa pentru a îmbunătăți performanțele, sau rute noi de testat pentru atingerea obiectivelor de business, ținând cont de schimbările cu care se confruntă industria. Încurajează în același timp dezvoltarea gândirii creative în echipă, atât în cadrul unor procese individuale, cât și în cadrul unor sesiuni creative comune, fie că e vorba de brainstorming-uri formale sau dezbateri punctuale în care fiecare e încurajat să contribuie cu propriul punct de vedere.
Menține o mentalitate flexibilă
Atunci când identifici o nouă strategie sau idee, încercă să o aplici în următorul proiect, în loc de a folosi căile deja știute și testate. Flexibilitatea și disponibilitatea de a-ți asuma riscuri te pot sprijini în a identifica noi modalități de a atinge obiectivele setate, care se pot dovedi a fi mai eficiente și mai relevante.
În același timp, menținerea unei mentalități flexibile presupune și să fii capabil să analizezi caracteristicile situației specifice cu care te confrunți și să îți adaptezi stilul de leadership astfel încât să conducă la obținerea maximului de rezultate atât în ce privește creativitatea cât și eficiența.
Acceptă și include ambiguitatea în business
Atunci când incluzi și accepți ambiguitatea ca un aspect al mediului de lucru și al business-ului ca întreg, poți prevedea mai ușor obstacole sau schimbări potențiale și poți să fii mai bine pregătit pentru ele. Ca lider creativ, poți folosi ambiguitatea și pentru a genera noi idei de îmbunătățire atunci când au loc schimbări, pentru a te putea diferenția într-un mod relevant.
Construiește o cultură colaborativă
Leadershipul creativ valorifică individualitatea și stimulează inovarea din partea fiecărui membru al echipei. Liderii creativi preferă să asculte și să integreze perspective diverse din partea membrilor echipei, deoarece acestea pot conduce la identificarea unor soluții autentice și mai eficiente.
Construirea unei culturi colaborative înseamnă să încurajezi fiecare membru al echipei să își exprime părerea, dar și să le asculte pe cele ale colegilor, pentru a identifica, în cadrul unui proces creativ colaborativ, idei noi care conduc atât la o mai bună conectare și funcționare a echipei cât și la identificarea unor soluții inovatoare.
Învață constant și fii deschis spre noi experiențe
Pentru a te dezvolta ca lider creativ, învățarea continuă și dorința de a crește permanent sunt esențiale. Pentru un astfel de lider, perfecționarea abilităților creative și de conducere este un proces continuu, care poate fi sprijinit, de exemplu, de aderarea la o comunitate de gânditori inovatori, unde diversele puncte de vedere ajută la dezvoltarea de puncte de vedere outside-the-box, sporirea creativității și lansarea ideilor originale.
Concentrează-te pe obiectivele proprii, totuși rămâi adaptabil în metodele tale, permițând fiecărei experiențe noi să-ți lărgească perspectiva și să-ți extindă capacitățile!