Cum să menții un echilibru sănătos între muncă și viața personală
Într-o lume dominată de agitație și presiune, echilibrul între viața personală și cea profesională pare a fi o provocare continuă pentru mulți dintre noi.
Pentru a dezvălui secretele acestui echilibru și pentru a oferi soluții practice, am avut ocazia să discut cu Claudiu Simion, coach experimentat și expert în domeniul dezvoltării personale. Claudiu a împărtășit din experiența sa vastă și a dezvăluit strategii eficiente pentru gestionarea timpului, a energiei și a stresului în contextul vieții cotidiene.
Care sunt semnele care indică dezechilibrul între viața personală și cea profesională, pe care le‑ai observat în experiența ta ca și coach?
De cele mai multe ori, semnele sunt evidente, atât timp cât ești atent la semnalele corpului tău și îți asculți activ vocea interioară, care poate să creeze un zgomot de fond constant în mintea ta.
Ce trebuie să înțelegem este că aceste semnale nu apar imediat. De obicei, sunt acumulări de experiențe nereușite, de planuri care nu au fost duse la îndeplinire, de relații tratate superficial. Fiecare dintre aceste elemente se acumulează ca piesele dintr-un joc de Tetris, iar atunci când ating limita superioară, îți transmit un semnal de alarmă.
Important este să nu ajungi la acel punct critic și să îți exersezi simțurile pentru a percepe micro-semnalele mult înainte de a deveni critice. Creează-ți obiceiul de a te asculta, mai ales dimineața și seara. Care este starea ta de spirit seara? Ești mulțumit de ce ai realizat în ziua și săptămâna respectivă, atât profesional cât și personal? Te face să zâmbești sau simți anxietate? Cum te simți dimineața la duș? Ești plin de energie, pregătit să începi ziua, sau preferi să te retragi într-un colț, sperând ca ziua să treacă repede?
Dacă semnalele pe care le primești nu sunt pozitive, este esențial să iei măsuri imediate.
Cum îi ajuți pe clienții tăi să identifice prioritățile și să stabilească limite clare între viața personală și cea profesională?
Răspunsul la această întrebare este similar cu cel pe care l-ai primi de la un psiholog… depinde! Este ceva foarte personal, un subiect despre care am scris și în ultima mea carte, Drăcușorul și Îngerașul – cei doi consilieri personali care ne ghidează viața.
Esențial nu este modul în care separi cele două aspecte ale vieții, ci elementele care te energizează cel mai mult ca individ, permițându-ți să-ți echilibrezi optim viața personală cu cea profesională. Am discutat cu mai mulți prieteni, antreprenori de succes, pentru a înțelege experiența lor. Unii dintre ei pot face o demarcație clară între viața profesională și cea personală, iar alții o văd ca pe ceva care se întrepătrunde continuu și nu pot, sau mai degrabă nu vor, să le separe.
Lucrul de acasă a intensificat această împletire și a făcut ca granița aceasta dintre profesional și personal să fie și mai estompată. De aceea, este și mai important să-ți planifici timpul cu rigurozitate și să-ți aloci segmente de timp atât pentru activități în plan personal cât și profesional, aliniat cu tipologia ta de personalitate.
Cu clienții mei, lucrez să-și descopere singuri calea care se armonizează cel mai bine cu tipologia lor de comportament și, de ce nu, cu cronotipologia, adică perioada zilei în care sunt cel mai eficienți. Adesea, suntem influențați de mediul înconjurător, de prieteni, colegi sau șefi și adoptăm comportamente care s-ar putea să nu ne corespundă în totalitate. Aici intervine puterea coachingului individualizat. Fiecare dintre noi este unic, iar o soluție universală aplicabilă tuturor nu există.
Ce sfaturi oferi pentru gestionarea eficientă a timpului și a energiei în vederea menținerii unui echilibru sănătos între cele două aspecte ale vieții?
Ai nevoie de energie atât pentru a gestiona eficient timpul, cât și pentru a te bucura de ambele aspecte ale vieții.
Energia provine din două surse principale, la fel de importante. Prima este cea generată de organismul tău, prin alimentație adecvată, metabolismul diferiților compuși – carbohidrați, lipide, proteine – și prin procesul de respirație celulară, care produce energie sub forma ATP-ului, o moleculă esențială pentru funcționarea celulelor, servind ca sursă de energie în aproape toate reacțiile biochimice din corpul tău. Vreau să mă concentrez, însă, pe a doua sursă de energie, pe care o consider esențială: energia pe care o generezi în mod conștient. Creierul are o capacitate extraordinară de a elibera un cocktail de hormoni optim pentru organism, dar pentru aceasta are nevoie de câteva ingrediente de bază: apă, exercițiu fizic, odihnă, o alimentație echilibrată și, mai ales, o atitudine pozitivă. Este fascinant câtă energie poți genera atunci când zâmbești, meditezi, împărtășești și ești înconjurat de dragoste, când desfășori activități care îți aduc satisfacție. Într-un cuvânt, atunci când ai o atitudine sincer pozitivă, care emană din interiorul tău.
Odată ce prima parte a ecuației, energia, este rezolvată, gestionarea timpului devine o chestiune de disciplină. Despre teoria gestionării timpului se știe mult. Este un subiect foarte „tocit”, la care majoritatea își dau ochii peste cap. Diferența o aduce modul în care aplicăm cunoștințele. Gestionezi timpul în mod eficient sau procedezi ca majoritatea? Planifici, amâni, te scuzi? Esențial nu este dacă știm sau nu tehnici, ci cum și dacă le aplicăm. Aici, rolul unui coach devine crucial.
Creierul tău are nevoie de fitness, iar ce metodă este mai bună de a beneficia de acest fitness decât să ai un coach care te inspiră să rămâi pe drumul ales, să-ți îndeplinești obiectivele.
Cum abordezi problema stresului și a epuizării în cadrul sesiunilor de coaching în contextul echilibrului între viața personală și cea profesională?
Un subiect fascinant despre care am scris în ultima mea carte, menționată anterior. Stresul și epuizarea, de obicei, nu sunt provocate de un eveniment singular ci de o serie de micro-evenimente. Cum spuneam mai devreme, este esențial să-ți asculți corpul și vocea interioară și să acționezi cât mai timpuriu pentru a preveni stresul și epuizarea. În cadrul sesiunilor de coaching, vom identifica aceste mesaje și semnale. Există conceptul de alostazie, care este modul în care creierul și corpul se adaptează la stres și schimbări. Atunci când experimentăm situații stresante, creierul și sistemul nostru nervos activează răspunsuri pentru a face față acestor provocări. Dereglarea acestui proces de adaptare poate duce la o încărcare alostatică, care, la rândul său, poate provoca tulburări psihiatrice.
Întrebarea care mă frământă este: există o posibilitatea să creăm un efect invers, o alostazie pozitivă? Răspunsul este cu siguranță da. Însă, ca orice schimbare valoroasă, care are impact pe termen lung și rezistă diverselor teste de anduranță, este nevoie de timp pentru a muta acel prag de normalitate, acea stare de referință.
Cum facem asta? Prin pași mărunți. Prin bucuriile zilnice, indiferent cât de mici sunt acestea. Prin gândirea pozitivă, prin tehnici de gestionare a stresului, printr-un stil de viață sănătos cu exercițiu fizic, odihnă, apă și hrană.
Cum te asiguri că soluțiile și strategiile dezvoltate în cadrul sesiunilor de coaching sunt sustenabile și se integrează în mod eficient în viața cotidiană a clienților?
Cercetările ne spun că este nevoie de circa 60 de zile pentru a forma un obicei. Repetiția constantă și consecvența pe această perioadă de timp duce la crearea de noi conexiuni neuronale în creier, care devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce practici acele activități.
Programul meu include sesiuni săptămânale pe durata a 12 săptămâni, deci în jur de 3 luni, dar și o evaluare periodică lunară pe parcursul a 6 luni. Aceasta permite clientului să evalueze dacă strategiile adoptate sunt integrate eficient și sustenabile pe termen lung.
În plus, sunt un mare fan al panourilor de vizualizare, puse la loc de cinste în casă. Acestea îți reamintesc zilnic dacă continui să fii pe calea stabilită sau te abați de la drumul tău.