Gabriela VILA: „Autenticitatea motivează oamenii, îi face să se implice, să fie proactivi și dedicați”
Gabriela Vila este Director General ADAMA România și Republica Moldova, un jucător important din agricultură. De mai bine de doi ani, conduce operațiunile ADAMA și coordonează o echipă de peste 50 de persoane în ambele țări. Grupul ADAMA este unul dintre cei mai importanți furnizori globali de soluții pentru protecția plantelor, produse folosite în combaterea buruienilor, insectelor dăunătoare și a bolilor din culturile agricole.
Cu o experiență de peste 25 de ani în agribusiness, Gabriela a parcurs mai multe roluri, de la reprezentant de vânzări, la responsabil pentru distribuția națională și director național de vânzări.
În activitatea sa de zi cu zi, aplică motto-ul ADAMA, în care se regăsește ca lider: „Listen, Learn, Deliver”. Am dezbătut cu Gabriela Vila despre ceea ce înseamnă a fi un lider autentic, dar ne-a povestit și ce fel de lider este ea.
„Atunci când liderul ascunde lucruri nu poate fi vorba de un mediu sănătos”
„Autenticitatea are legătură cu simplitatea, cu transparența, cu crearea unui mediu de lucru deschis, în care oamenii să colaboreze, dar si cu empatizarea. Atunci când liderul ascunde lucruri, când este prețios și sofisticat, când încearcă să manipuleze, cu siguranță nu poate fi vorba despre un mediu sănătos și autentic”, afirmă Gabriela.
Însă, avertizează ea, există și reversul medaliei.„Dacă bariera dintre planul profesional și cel personal este prea subțire, oamenii pot ajunge să ia ca atare această deschidere, să li se pară o normalitate, un câștig standard, uitânduși rolul și responsabilitățile în cadrul organizației. Situație în care este mult mai greu să apeși pe necesară în business, din calitatea de lider cu multiple responsabilități. Să dai jos pălăria de șef este mai ușor decât să o pui la loc…”, adaugă directorul general al ADAMA România și Moldova. De aceea, consideră ea, este nevoie de o limită pe care fiecare dintre noi – atât liderul, cât și coechipierii – trebuie să o conștientizeze, „o limită care ține de bunul simț și de respect”.
„Listen, Learn, Deliver”
Am rugat-o pe Gabriela să-și imagineze că organizația ei este o sală a oglinzilor și să ne povestească ce vede.
„În această sala a oglinzilor îi văd pe colegii mei de la ADAMA, văd o echipă tânără, formată din oameni cu personalități diferite, însă o echipă în care există armonie, în care suntem cu toții pe aceeași lungime de undă și mergem în aceeași direcție. Simt că avem încredere unii în alții, oamenii au încredere în echipa de management și în liderul lor, iar aceasta datorită faptului că am dovedit, ani la rând, că deciziile pe care le-am luat au fost în beneficiul lor, ca echipă, dar și al business-ului”, susține ea. Gabriela Vila aplică în activitatea ei de zi cu zi motto-ul ADAMA: „Listen, Learn, Deliver”. Ascultă și învăță de la cei din jurul său pentru a putea să le vină în sprijin. Ca lider, își dorește și i se pare esențial să interacționeze cu oamenii. Nu este suficient să fie observator. Ea crede că oamenii au nevoie să se simtă ascultați, să aibă posibilitatea să spună ce au de spus, indiferent dacă lucrurile pe care le spun se regăsesc sau nu mai departe în ceea ce au de făcut.
În sala plină de oglinzi, Gabriela a creat acel cadru în care fiecare membru al echipei poate să își exprime opinia. O atmosferă care încurajează deschidere din partea oamenilor, astfel încât să povestească, să vorbească, să aibă încredere să spună ceea ce gândesc sau cu ce se confruntă.
„Un obiectiv personal, dar și profesional, este să găsesc și mai mult timp pentru a sta de vorbă cu colegii mei. Cred că în asta constă o mare parte din rolul unui lider. Să discute cu oamenii, să afle ceea ce au nevoie și să creeze cadrul potrivit pentru ca ei să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții, să se dezvolte, să fie mulțumiți de ceea ce fac, să își atingă potențialul”, mai spune directorul general al ADAMA România și Moldova.
Autenticitatea: să te prezinți în fața colegilor fără măști
Gabriela Vila este de părere că atâta timp cât nu este ceva diferit față de felul tău de a fi, nu este deloc greu să fii un lider autentic, ba chiar consideră că este plăcut. Autenticitatea, din perspectiva ei, înseamnă și a nu încerca să ascunzi sau a nu încerca să fii altă persoană decât ești. Să te prezinți în fața colegilor în mod natural, ca tu însăți, neîncercând să pui o mască sau să pari altcineva.
În echipa ei, ea nu se consideră „șefă”. Nu știe dacă e bine sau e rău. Știe că are o responsabilitate față de oameni, și-a luat rolul acesta în serios și luptă pentru ei.
„Este interesant faptul că există o tendință a liderilor să se lase pe sine pe locul doi atunci când au responsabilitatea echipelor și a oamenilor. Este, de altfel, teza care stă la baza cărții , de Simon Sinek. Leadershipul înseamnă muncă, timp și energie și înseamnă să le fii dedicat oamenilor. Liderul este primul care se avântă în necunoscut. Este cel care își lasă la o parte propriile interese pentru a proteja echipa și pentru a o conduce spre succes”, mai spune ea.
Toate acestea pentru că rezultatele se obțin prin oameni. Gabriela Vila este de părere că dacă nu te preocupă să creezi cadrul optim pentru ei, atunci nu vor aduce rezultate. „Desigur, cadrul optim este diferit de la un individ la altul, însă rolul liderului este să identifice numitorul comun astfel încât echipa să funcționeze eficient, oricât ar fi de diferiți membrii ei”, crede directorul general al ADAMA România și Moldova.
Se află permanent în mijlocul oamenilor
Gabriela Vila spune că performanța companiei a fost bună, iar acest lucru a ajutat-o să armonizeze rezultatele de business cu nevoile și așteptările echipei. Dar, recunoaște că acest lucru poate fi dificil în momentul în care poate contextul de business nu este cel mai bun sau cel mai favorabil – și știm cu toții că în business există „ups and downs”. Rolul său de lider al organizației a model, să îi atragă către ea, și crede că asta face diferența. Este conștientă că este nevoie și de un dram de noroc, însă crede cu convingere că acesta vine către cel care muncește. După cum spunea Thomas Jefferson: Cred în noroc – cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc.
„Și aș mai adăuga ceva: chiar momentele acestea în care businessul este pozitiv oferă liderului liniștea de care are nevoie pentru a se gândi la echipă și pentru a crea programe care să dezvolte capabilitățile, motivația, dar și coeziunea acesteia”.
În ceea ce privește lista de priorități, întodeauna pornește la drum cu una, însă mediul de business este atât de dinamic, încât ea suferă tot timpul ajustări pe parcursul sezonului și al anului. Dar este foarte important ca lucrurile care sunt într-adevăr esențiale să nu lipsească și, în calitate de lider, să se poată adapta rapid schimbărilor care intervin din mediul extern, iar acest lucru să-l facă cu impact cât mai mic sau cu impact zero pentru oameni.
Spre exemplu, o prioritate pentru Gabriela este feedbackul transmis echipei, dincolo de momentul oficial al evaluărilor, în care este recunoscută performanța. „Este nevoie de multă atenție în momentul în care oferi un feedback, pentru a nu leza așteptările sau a nu zdruncina încrederea oamenilor. Sunt o susținătoare a feedbackului dat corect, permanent și constant, nu trebuie să aștepți să vină evaluarea anuală sau semestrială pentru acest lucru”, atenționează.
Leadershipul autentic inspiră încredere
Gabriela Vila mai spune că atunci când ești autentic, lucrul acesta este transmis și către echipă. Oamenii simt asta, ceea ce îi face să se deschidă și să facă un pas către tine, să-ți înțeleagă și provocările tale ca lider. Și atunci se naște o conlucrare între lider și echipă.
Autenticitatea la locul de muncă, crede directorul general, aduce armonie, aduce rezultate pozitive. Aduce atmosfera unei a doua familii și, prin urmare, mult angajament din partea echipei. Motivează oamenii, îi face să se implice, să fie proactivi și dedicați. Pentru aceasta, ea consideră că este esențială puterea exemplului și disponibilitatea liderului de se implica în zona operațională, de a munci alături de echipa sa pentru a contribui activ la rezultatele acesteia.
„Dacă ar fi să transmit un mesaj liderilor aflați la început de drum, le-aș spune să fie deschiși cu echipele lor și onești, pentru că doar așa vor putea să facă o echipă funcțională și să obțină un maxim de rezultate”, conchide Gabriela Vila.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 284
Pentru abonare, click aici