Lecții de leadership alături de Generația Z
Până nu demult, toată atenția se îndrepta către mileniali, iată că aceștia au evoluat și au crescut frumos. Însă din urmă vin tare cei din generația Z (1997-2012), care încep să-și facă din ce în ce mai mult simțită prezența. Acești aparent copii sunt tare pricepuți în tehnologie, sunt conduși de valori și nu prea au răbdare. Motiv pentru care, nu de puține ori, sunt catalogați ca fiind superficiali, visători și cu capul în nori. Să fim serioși, fiecare dintre noi a trecut prin etapa asta de viață. E doar o fază. Asta nu ar trebui să anuleze toate superputerile acestei generații. Poate ar trebui să mai aruncăm o privire și să ne uităm cum putem să-i punem în valoare, cum să-i integrăm în echipă și să creăm un mediu de lucru armonios în care să se simtă împliniți și, desigur, care să producă valoare și rezultate. Pentru asta avem nevoie să ne uităm un pic să vedem ce-i definește, cum putem crea conexiuni, cum putem adapta vechile obiceiuri și cum poate un manager/lider să-și facă treaba mai ușoară, nu doar să supraviețuiască, ci să și prospere împreună cu această nouă generație.
Cunoaște Generația Z: Ei sunt cei care schimbă jocul
Sunt Nativi Digitali: Nu au cunoscut niciodată o lume fără internet. Dacă încă te chinui cu semnătura de la e-mail, ei sunt cu kilometri înainte, codând propriile aplicații și conducând imperii pe rețelele sociale. Au telefonul lipit de mână și din 2-3 swipe-uri au urcat un reel sau short. Înțeleg cel mai bine și mai repede cum ne ajută sistemele digitale în munca noastră, fie că vorbim de un CRM, soft de raportare și gestiune sau cum funcționează Chat-GPT.
Sunt Conduși de Valori: A face bani e pe locul doi (în cel mai bun caz); ei vor ca munca lor să însemne ceva, să aibă relevanță. Sustenabilitate, diversitate, justiție socială – acestea nu sunt doar cuvinte pentru ei, pentru asta se scoală în fiecare dimineață.
Echilibru între viața personală și profesională: Vor flexibilitate, timp și spațiu pentru a crește mental și spiritual și o viață sănătoasă în afara orelor de birou. Vor să vadă soarele pe cer când se ridică de la birou sau când ies pe ușă, din birou.
Autenticitatea la putere: Pot mirosi „the corporate bullshit”, „fake” de la distanță. Își doresc ca mediul de lucru să fie transparent iar relațiile cu colegii să fie sincere și autentice. Sunt foarte autentici în a-și trăi și exprima emoțiile fără restricții sau perdea.
Cred în Co-creare: Sunt definiți de cuvântul împreună. Cunoașterea colectivă și schimbul liber de idei încurajează inovația și ajută la construirea unei lumi mai bune.
Diversitate și nonconformism la un loc: Poate cea mai colorată generație. Oameni foarte diverși în același context și spațiu, care lucrează fără să se împiedice de diferențe sau „ciudățenii”.
Leadershipul tradițional? Știm sigur că nu funcționează. Cred că nu există curs sau întâlnire în care să nu aud de la manageri povești care încep cu „pare că nimic din ce știam nu mai funcționează”. E nevoie de o altfel de abordare, mai inclusivă și colaborativă, care menține atenția și crește nivelul de implicare directă. O posibilă abordare este cea a coachingului, fie individual, fie cel de echipă.
Coachingul: Creștere personală pe steroizi
Coachingul ne-am obișnuit să-l asociem fie cu atleții de performanță sau cu managerii de pe nivelurile înalte, însă nu este doar pentru ei. Nu e un instrument exclusivist. Este posibil să fie acel instrument care creează spațiul și timpul necesare pentru armonizarea și asimilarea indivizilor multigeneraționali. Abilitățile de coaching nu ar trebui să lipsească din tolba niciunui manager. Sunt instrumente de dezvoltare continuă și re-aliniere atât pentru manager cât și pentru oamenii din echipă.
Cum poate servi coachingul echipa și oamenii săi?
- Dezvoltare personalizată
Învățare personalizată: Gen Z tânjește după învățare și creștere constantă. Coachingul oferă o abordare personalizată și o experiență unică, ce ajută tinerii să se proiecteze în viitor.
Creștere profesională: Coachul îi ajută să-și descopere căile de creștere, să-și stabilească obiective și să găsească oportunități. E ca și cum ar avea un GPS pentru viața lor profesională.
- Construirea încrederii și autenticității
Comunicare deschisă: Un bun coach ascultă și creează un spațiu sigur care încurajează autenticitatea și deschiderea.
Empatie și suport: Coachingul se bazează pe înțelegerea și sprijinirea lor emoțională, ceea ce contribuie la creșterea moralului și a stării de bine.
- Creșterea implicării și retenției
Motivație: Un coach îi poate ajuta să-și găsească motivația personală, să simtă că aparțin, ceea ce se va reflecta în implicare și o retenție mai mare.
Feedback continuu: Feedbackul regulat îi ajută să se îmbunătățească și să rămână pe drumul cel bun, făcându-i mai rezilienți și capabili. Feedbackul îi ajută să se simtă și chiar să fie văzuți.
Coachingul de echipă: Colaborare la un alt nivel
Coachingul individual e grozav și își are rolul său, dar coachingul de echipă este cel care reușește să lege echipa, creează conexiuni conștiente. Preia o parte din greutate de pe umerii managerului. Echipa, împreună, își clarifică obiectivele și își crează un mod de lucru unic, devine conștientă de identitatea sa, cultivă relații sănătoase care, nu în ultimul rând, aduc și rezultatele. Aici e magia!
Pentru Gen Z dar și pentru ceilalți, procesul de coaching de echipă se traduce prin:
- Îmbunătățirea colaborării și gândirii creative
Creează sinergie: Team coachingul creează spațiul pentru îmbunătățirea comunicațiilor și colaborării. Gen Z adoră să lucreze împreună și alături de colegi creând un spirit și atmosferă de comunitate.
Încurajarea creativității: Un mediu de echipă sigur încurajează exprimarea creativității. Gen Z va avea curaj să aducă idei și perspective proaspete la masă.
- Dezvoltarea abilităților de leadership
Leadership partajat: Team coachingul permite tuturor să exerseze conducerea la diferite momente, ajutându-i pe Gen Z să dezvolte abilități de leadership devreme. Vor simți responsabilitate și posibilitatea de a contribui real.
Rezolvarea conflictelor: Îi învață și cum să gestioneze conflictele împreună, constructiv, cu atenție pe armonie și rezultate. Mai ales în a exprima ce îi nemulțumește într-un mod constructiv, atitudine diferită de “silent quitting”. Îi ajută să aibă o scenă.
- Creșterea performanței echipei
Obiective aliniate: Team coachingul asigură că toată lumea lucrează spre aceleași obiective, ceea ce crește performanța generală.
Îmbunătățire continuă: Feedbackul și evaluările regulate ajută echipele să se îmbunătățească continuu, menținându-le agile, relevante și prezente în dinamica organizației.
Crează o cultură a Coachingului
Cum pot trece la acțiune? Iată câteva idei:
- Investește în coachi profesioniști
Coachi cu experiență: Testează coachi experimentați, care vin din diverse zone și care știu cum să lucreze cu Gen Z. Expertiza lor merită fiecare bănuț.
Training: Antrenează-ți managerii în a-și dezvolta un set de abilități de coaching pentru a susține o cultură de învățare continuă.
- Dezvoltă o cultura a coaching-ului
Încorporează coachingul: Fă din coaching o parte centrală a culturii companiei sau a echipei. Încurajează managerii să folosească coachingul în interacțiunile lor zilnice.
Sesiuni regulate: Programează sesiuni regulate de coaching pentru a menține impulsul. Cheia este regularitatea și consecvența.
- Măsoară impactul și ajustează
Urmărește progresul: Folosește metrici pentru a urmări succesul inițiativelor de coaching. Datele nu mint.
Fii flexibil: Fii pregătit să-ți ajustezi strategiile pe baza feedbackului și a nevoilor în schimbare. Rămâi agil.
Viitorul leadershipului multigenerațional
Gen Z nu este doar o altă generație; sunt un catalizator pentru schimbare, ne ajută să evoluăm conștient. Ne ajută să ținem pasul cu vremurile. Ca manager, te poți folosi de acest drive și suflu de energie al Gen Z încurajând un stil de leadership participativ în care fiecare om din echipă se simte valorizat și auzit. De multe ori oamenii au nevoie să fie văzuți și auziți. Coachingul ajută. Acest tip de abordare vorbește direct nevoilor și valorilor lor, creând un mediu în care pot crește și pot performa.
Adoptând coachingul și team coachingul, nu doar că te vei adapta vremurilor, dar vei și pregăti terenul pentru ca oamenii tăi să devină mai dinamici, inovatori și rezilienți. Liderii care reușesc să se adapteze nu doar că vor păstra talentele de top din Gen Z, dar își vor și conduce organizațiile spre un viitor mai bun și mai sustenabil. Să nu uităm că oamenii nu părăsesc companiile, își părăsesc managerii.
Pregătit să evoluezi? Alegerea e a ta. Nu trebuie să te dai peste cap și faci lucruri mari. Învață în fiecare zi un lucru nou, citește ceva nou și aplică imediat în echipa ta. Adaptează-te și bucură-te de călătorie. Roadele vin pe parcurs.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 290
Pentru abonare, click aici